Wernigerode (Oranje-route Duitsland)

WERNIGERODE (ligt in de deelstaat Sachsen-Anhalt en is de 11e plaats van de Oranje-route)

Wernigerode is een prachtig Middeleeuws stadje aan de noordrand van de Harz dat zijn ontstaan te danken heeft aan een negende-eeuwse missiepost en is vernoemd naar de plaatselijke abt Waringrode. Wie van kunst en cultuur houdt kan hier genieten.

Het slot van Wernigerode stamt uit 1110 maar is sindsdien een aantal keren ingrijpend verbouwd in de huidige neogotische stijl. Het slot diende als zomerverblijf van de familie Stolberg waaronder Juliana van Stolberg (de moeder van Willem van Oranje) en stammoeder van het huis Oranje-Nassau. Het slot met zijn torens zie je al in de verte op de heuvels rond Wernigerode staan. Het slot is nu ingericht als museum en is het hele jaar open voor publiek.

In het mooie stadje met zijn vele vakwerkhuizen staat in de Altstadt op de markt het prachtige Rathaus uit 1277. Hier kun je met uitzicht op het Rathaus genieten op één van de terrassen.

Naast het Rathaus is een steegje die je naar de Klingt brengt. De Klingt is de oudste stadswijk van Wernigerode.

Naast het Hoofdstation van de trein in Wernigerode staat het station van de stoomtrein waar je tickets voor 1 of meerdere dagen kunt kopen. Een aantal vrijwilligers uit o.a. Nederland helpen mee om de stoomtrein te laten rijden op de smalspoorbaan. De trein gaat naar meerdere plaatsen en rijdt een ruim traject die niet in 1 dag te bereiden is. Eén van de trajecten is Am Brocken (1150 meter hoog). Na 4 km is er een station, Drei Annen Hohne, waar je kunt uit stappen en wandelingen kunt maken. Regelmatig rijden er op dit traject treinen dus als je naar de top wilt (Am Brocken) kun je ieder uur instappen.

Am Brocken is een mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen.

Parkeren: In Wernigerode zijn genoeg (betaalde) parkeerplaatsen. Ook bij het station is een betaalde parkeerplaats.

**In de omgeving **van Wernigerode ligt het romantische rivierdal Steinerne Renne en de 548 meter hoge rotsformatie Ottofels. Mooie uitstapjes in de omgeving zijn o.a. Drübeck, met zijn fraaie kloosterkerk uit de twaalfde eeuw. Vanuit Elbingerode zijn wandel en fiets-routes.

**Camping in de buurt **: Camping Am Brocken in Elbingerode
Zie de advertentie van de camping op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’.

De camping ligt hoog en is ook in de winter open. Als er sneeuw ligt kan men vanuit de camping langlaufen of heerlijk in de sneeuw wandelen.

Voor nog meer Toeristische Tips, evenementen, campings in binnen en buitenland en het reiscafé zie het Kamperen Forum.

Kamperen Forum