Route Borneo

Beste allemaal,

Over 2 maanden vertrek ik naar Maleisisch Borneo. Na een hoop gepas en gemeet ben ik tot het volgende reisschema gekomen:

Dag1/2 - Vlucht AMS-KUL
Dag 3 - Kuala Lumpur
Dag 4 - Kuala Lumpur
Dag 5 - Vlucht KUL-Kuching, aankomst vroeg in de middag.
Dag 6 - Kuching (Semenggoh)
Dag 7 - Kuching (Bako NP)
Dag 8 - Kuching (Bako NP), avondvlucht naar Miri
Dag 9 - Miri - Mulu NP (aankomst vroeg in de ochtend)
Dag 10 - Mulu NP
Dag 11 - Mulu NP - middagvlucht naar Kota Kinabalu
Dag 12 - Kinabalu NP
Dag 13 - Kinabalu NP
Dag 14 - Kota Kinabalu - Sandakan - Sepilok
Dag 15 - Kinabatangan (Uncle Tan)
Dag 16 - Kinabatangan (Uncle Tan)
Dag 17 - Kinabatangan (Uncle Tan) - Semporna
Dag 18 - Sipadan
Dag 19 - Sipadan
Dag 20 - Sipadan
Dag 21 - Sipadan
Dag 22 - Semporna - Tawau - Kuala Lumpur
Dag 23 - Kuala Lumpur - Melaka
Dag 24 - Melaka - Kuala Lumpur
Dag 25 - Vlucht KUL - AMS

Ik reis solo en vind het fantastisch om zoveel mogelijk te zien. Op eerdere reizen heb ik altijd een redelijk druk schema gehad, dat we altijd goed beviel. De meeste plekken zullen per binnenlandse vlucht bereikt worden (maar liefst 6 stuks in 4 weken!)

Met het oog op de recente aardbeving en het feit dat Mt. Kinabalu waarschijnlijk pas weer in september opengaat, heb ik een dag in Kinabalu NP minder gepland. Afgaande op blogs en reisverslagen is het park nog steeds de moeite waard om te bezoeken, klopt dit?

Omdat ik geen verdere ideeën voor Borneo had leek een bezoek aan Melaka me leuk voor de laatste dagen, om zo tevens een buffer te hebben tussen Borneo en mijn thuisvlucht, met het oog op mogelijke onverwachte omstandigheden. Is Melaka de moeite waard?

Heeft iemand suggesties ten aanzien van dit schema? Zijn er dingen die ik beter kan laten vallen omdat ze niet de moeite waard zijn? Iemand betere ideeën?

Alvast van harte bedankt!

Hoi AsiaTravel,

Mooie vooruitzichten heb je!

Je reisschema is strak gepland maar het lijkt me wel haalbaar. Ik zou in Sarawak nog wel een bezoek aan de longhouses van de Iban toevoegen. Dat is echt een hoogtepunt. Idealiter twee nachten maar met 1 overnachting heb je ook al een goed beeld. Ik zou niet gaan voor het longhouse in Annah Rais, want dat is dichtbij Kuching en daar komen de meeste toeristen. Kijk zeker eens in de Batang Ai regio.

De berg gaat naar alle waarschijnlijkheid dit jaar niet meer open. Het park is mooi aan de voet, maar met 1 dag heb je wel genoeg. Wellicht kan je een dag gaan snorkelen in Tunkul Abdul Rahman marine park nabij Kota Kinabalu of kan je bij Sandakan naar Selingan eiland (schildpadden eiland).

Uncle Tan is echt heel leuk, wel best primitief. Zeker als het regent.

Voor Sipadan is het aantal permits per dag beperkt. Ga je in Semporna verblijven of op Mabul / Kapalai? Je mag niet overnachten op Sipadan.

Melaka is een aardig gezellige plaats en niet zo ver van de luchthaven, dus je kan ook overwegen om van Melaka rechtstreeks naar de luchthaven te gaan en niet eerst weer terug naar Kuala Lumpur.

In ieder geval veel plezier!
Kim