Reizen via VS (naar Costa Rica), hoe kom ik aan een visum?

Hallo mensen,

Mijn broer, vader, m’n vriendin en ik willen 26 februari naar Costa Rica, een connectievlucht waarbij we 2,5 uur op vliegveld Houston moeten verblijven.

Nou kunnen mijn broer, vader en ik wel aan een visum voor de VS komen denk ik, maar mijn vriendin heeft een Paraguayaans paspoort met een Nederlandse verblijfsvergunning.

Hoe werkt dat precies? Gaat zo’n procedure lang(er) duren? En hoe lang zou dat zijn?

Alvast dank voor de info!

gr Joeri

PS Heb dit bericht ook in het Costa Rica forum gezet, aangezien ik niet zeker was waar deze vraag thuishoort!

Je hebt inderdaad een visum en een ESTA-verklaring nodig voor de VS.

De volgende landen kunnen gebruik maken van de Visa Waiver (dus niet vantevoren aanvragen): 404 - Page Not Found

Aangezien je vriendin een Nederlandse verblijfsvergunning heeft, weet ik niet zeker of ze van de de Nederlandse afspraken met de VS over het Visa Waiver Programma gebruik kan maken. Ik denk dat dit het beste voorgelegd kan worden bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Mijn tip: bellen! Ambassadepersoneel is meestal moeilijk te bereiken, via de telefoon weet je zeker dat je niet lang hoeft te wachten op een antwoord.
http://thehague.usembassy.gov/contact-us.html
Als ze van de VWP gebruik kan maken, als zijnde Nederlandse, vraag of dit via de email (dus schriftelijk) bevestigd kan worden. Als men moeilijk doet aan de grens in Amerika, kun je altijd laten zien dat overheidspersoneel reeds heeft toegezegd dat ze van de VWP gebruik kan maken!

Ik hoop dat dit kan, want anders ben je wel heeeeel erg laat als jullie in minder dan 2 weken willen vertrekken!

Zodra het visum is geregeld, meteen de ESTA-verklaring erachteraan aanvragen.
https://esta.cbp.dhs.gov/

Alvast een fijne reis!

1 like

Ik lees dat ze moet beschikken over een Nederlands paspoort. Feestje gaat dus niet door.

19 dagen is de gemiddelde tijd voor een afspraak en daar komen dan nog weer eens een paar weken verwerkingstijd bovenop. Dit alles voor een overstapje van 2,5 uur. Absurd en echt ronduit belachelijk. Kan er echt letterlijk niet over uit…

Probeer een vlucht met een overstap in een ander land. Alleen de VS is een ‘pain in the ass’ waarbij je bij een overstap ‘het land moet binnenkomen’, bij overige landen is dit niet het geval. :wink:

Op de WikiPedia-pagina van de internationale luchthaven van San José staan al hun lijnvluchten. Zo kun je bijv. vliegen via Frankfurt, Toronto, of één van de vele Zuid-Amerikaanse hoofdsteden.
http://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Santamar%C3%ADa_International_Airport

Hoe dan ook heel veel succes!

We zouden alleen niet via San Jose zijn gegaan, maar via Liberia. En de kosten om via Canada naar Liberia af te reizen waren veel hoger, dus we hebben maar helemaal van de reis afgezien. Wordt een andere bestemming.

Bedankt voor de moeite van het opzoeken in ieder geval. :slight_smile: