In december 2006 ben ik 's-morgens al vroeg vanaf het station in Nijmegen met de trein vertrokken naar Deventer. Hier ben ik overgestapt op de intercity richting Hannover waar ik de andere journalisten ontmoette. In Leipzig aangekomen konden we het mooie gerestaureerde station bewonderen. Dit station is het oudste kopstation van Duitsland met veel winkels en is schitterend gerestaureerd. Ook al reis je niet per trein, dan nog is het de moeite waard om hier een kijkje te nemen of te winkelen.
Leipzig ‘muziekstad’ waar het heerlijk toeven is. Waar je winkelen en cultuur kunt combineren
Na aankomst zijn we aan het eind van de middag met een gids naar het centrum van Leipzig gegaan, waar een gezellige drukte heerste. In het centrum zijn veel winkelstraten en winkelpassages waaronder de beroemde Mädlerpassage. De winkels zijn er tot 20.00 uur open en aan cafeetjes en restaurants is in deze studentenstad geen gebrek. De restaurants zijn goed betaalbaar en een bezoek aan de Auerbachskeller (stamkroeg van Goethe) is zeker de moeite waard. De Auerbachskeller bevindt zich in de Mädlerpassage.
De volgende dag werden we in Leipzig rondgeleid door een Nederlandse gids, die al jaren in Leipzig woont, en zij vertelde ons dat al in 1497 Leipzig de eerste stad in Duitsland was die het recht van de Keizer verwierf om een handelsbeurs te houden. Daarmee werd de basis gelegd voor de groei tot een internationale handelsstad. De beroemde Leipziger Messe is nu ondergebracht in een nieuw beurscomplex aan de rand van de stad.
http://www.wereldwijzer.nl/album/data/571/medium/100_0462.jpg
Standbeeld van Johann S. Bach bij de Thomaskirche
In het Mendelssohnhaus, waar Felix Mendelssohn tot zijn dood heeft gewoond, kregen we een rondleiding en konden we de sfeer proeven hoe hij hier heeft geleefd met zijn vrouw en 5 kinderen. In één van de kamers hangen 13 aquarellen die Felix Mendelssohn kort voor zijn dood in Zwitserland heeft geschilderd. In zijn huis gaf hij regelmatig concerten en nog steeds worden er hier zondagochtend-concerten gegeven. Na afloop van de rondleiding hebben wij kunnen genieten van een mooi pianoconcert.
Leipzig heeft ook een mooi concertgebouw ‘Das Gewandhaus’. In de Thomaskirche kregen we een rondleiding en hebben we het graf van de wereldberoemde componist Johann Sebastian Bach bezocht. Aan de zijkant van de kerk staat een standbeeld van deze componist. Felix Mendelssohn was verantwoordelijk voor de herontdekking van Johann Sebastian Bach in een tijd dat deze bijna was vergeten.
In het centrum van Leipzig staat het Oude Raadhuis. Deze is gebouwd in 1557 en is één van de mooiste stadhuizen in Renaissance stijl. Hier is Willem van Oranje getrouwd met Anna van Saksen. In het Oude Raadhuis is nu een museum gevestigd. Om onze conditie te testen hebben we in het Nieuwe Raadhuis de grootste raadhuistoren van Duitsland beklommen en konden we genieten van een prachtig uitzicht over Leipzig.
http://www.wereldwijzer.nl/album/data/571/medium/100_0460.jpg
het Oude Raadhuis
Leipzig is ook de stad van de Kunst. Onderweg kom je kleine en grote beelden tegen zoals bij het Oude Raadhuis het mooie beeldje van het zoontje van Carl Seffner en bij één van de winkelstraten een groot bronzen beeld ‘der Jahrhundertschritt’.
Ook hebben we het museum voor Beeldende Kunst bezocht. Een groot ruim opgezet gebouw waar de tentoongestelde beelden goed tot hun recht komen. Het designgebouw in de vorm van een kubus is al een bezienswaardigheid op zich.
Na afloop van de rondleiding hebben we afscheid genomen van de gids en zijn we met de trein naar Dresden gegaan.
Voor meer info:
www.auerbachs-keller-leipzig.de
www.mendelssohn-stiftung.de
www.ratskeller-leipzig.de
www.duitsverkeersbureau.nl
Dresden ‘stad van levenslust’
Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen en vierde in 2006 haar 800 jarig bestaan! Vanaf het station kwamen we eerst door een vrij modern gedeelte richting Altstadt en langs ons hotel. Nadat we onze koffers op de kamers hadden achter gelaten werden we opgewacht door een gids die ons alles wilde vertellen over Dresden en vooral laten zien. We gingen meteen op pad nog steeds richting Altstadt. Onderweg vertelde de gids over het Zwingercomplex, de Hofkirche, de Kreuzkirche, de Frauenkirche, het Oude Raadhuis, het Japans paleis en andere paleizen die de pracht en praal minnende August de Sterke in de 18e eeuw liet bouwen. We zijn door het Zwinger complex gelopen. Deze barokke uitspatting is een lust voor het oog. Zes paviljoens en 3 portalen met galerijen verbonden omlijsten het zwingerhof. Op het plein van het Zwingerhof gaven de Saksische Koningen hun feesten. In het Zwingercomplex zijn wereldberoemde kunstcollecties te zien waaronder porcelein.
Na al dat moois wilden we de sfeer van het uitgaan proeven en zijn we met de tram richting Äuszere Neustadt gegaan waar we in het Travestie Revue Theater Carte Blanche genoten van een heerlijk menu en daarna van een bruisende travestietenshow.
Net zoals in Leipzig hadden we een goed hotel en stonden we de volgende dag uitgerust weer klaar om met de gids naar de Frauenkirche te gaan. Hij vertelde ons onderweg dat Dresden in februari 1945 tijdens de tweede wereldoorlog door de geallieerden zwaar is gebombardeerd. Honderden bommenwerpers veranderden de stad in een vuurzee. Met name de oude stad (Altstadt). Als enig bouwwerk stond daags na het bombardement de Frauenkirche nog overeind maar 2 dagen later stortte ze in elkaar. Het duurde nog een halve eeuw voordat de kerk steen voor steen werd opgebouwd. In 2005 was de kerk klaar met de restauratie en worden er weer kerkdiensten en orgelconcerten gegeven. We hebben de kerk van binnen kunnen bewonderen met zijn mooie barokke interieur. De kerk heeft een prachtig orgel en is een replika van Silbermans onvervangbare orgel.
http://www.wereldwijzer.nl/album/data/572/medium/100_0477.jpg
Die Frauenkirche
Na de lunch in de Sophienkeller zijn we met de tram naar de barokke nieuwe binnenstad (Neustadt) gegaan. Deze wijk ligt aan de overzijde van de Elbe. Het is een populaire wijk om te winkelen en uit eten te gaan. Vanaf deze kant van de Elbe heb je een prachtig uitzicht op de Brühlsche Terassenufer. Dit is het gezamenlijke complex (Zwinger, Albertinum, Slot, Opera) langs de overkant van de Elbe tussen de Augustusbrug en de Carolabrug. Reden voor de UNESCO om de stadsbebouwing langs de Elbe-oever te plaatsen op de lijst van werelderfgoederen.
Via de Carolabrug zijn we naar het Albertinum gelopen. We hebben de in het Albertinum gevestigde Gemäldegalerie bezocht waar vooral meesterwerken uit de 19e en de 20e eeuw hangen. Daarna mochten we de kostbare geschenken en de verzameling van de koning (August de Sterke) bewonderen. In het Residentieslot is het ‘Grünes Gewölbe’. Het gewelf dat de koning voor zijn allerduurste kostbaarheden had bestemd. Het was zeer de moeite waard om de verzamelwoede van de koning te bewonderen. Sinds kort is er een groene diamant te bezichtigen.
In het Historisch Grünes Gewölbe zijn koffieserviezen veel goud, edelstenen en sieraden te zien. De toegangskaarten voor het Historisch Grünes Gewölbe moeten maanden van tevoren besteld worden en zijn alleen in voorverkoop o.a. bij het toeristenbureau verkrijgbaar. Op internet zijn de toegangskaarten te bestellen, die zelf te printen zijn.
Een prachtige stad! Het is geweldig om te zien hoe paleizen, kerken, het operagebouw (Semper Oper), het Zwingercomplex en nog andere belangrijke gebouwen in hun oorspronkelijke staat zijn gerestaureerd. Alle kostbaarheden heeft men op tijd kunnen veilig stellen voor de vlammenzee. Ook in Dresden zijn de restaurants goed betaalbaar.
Voor meer info:
www.carte-blanche-dresden.de
www.frauenkirche-dresden.org
www.sophienkeller-dresden.de
www.skd-dresden.de/demuseen/altemeister.htlm
www.skd-dresden.de/de/museen/gruenesgewoelbe.htlm
www.gaensedieb.de
http://www.wereldwijzer.nl/album/data/572/medium/100_04741.jpg
het operagebouw (Semper Oper)
Leipzig en Dresden zijn het hele jaar goed te bezoeken. In het voorjaar en de zomer zijn er de terrasjes en in het najaar en de winter de gezellige cafés. En wilt u eens wat anders dan de doorsnee kerstmarkt? In Leipzig en Dresden zijn de kerstmarkten (Striezelmarkt) groot en gezellig. In Leipzig is de grootste kerstkalender van de wereld te zien en is genoteerd in het Guinnessbook of Records. In Dresden is de oudste kerstmarkt van Duitsland en zie je kraampjes met houten poppen ronddraaien. Één van de beroemdste figuren is de Notenkraker. Een tip voor de volgende kerst!
Deze reis is gemaakt vanuit Amersfoort met de IC internationaal richting Leipzig met een overstap in Hannover (duur van de reis 6 ½ uur). Heerlijk comfortabel zowel 1e als 2e klas.
www.hbf-berlin.de (Duits,Engels)
http://www.wereldwijzer.nl/album/data/573/medium/100_0498.jpg
het Centraal Station van Berlijn
Vanuit Leipzig is het met de intercity 1 uur reizen naar Dresden. Vanuit Dresden zijn we met de intercity naar Berlijn gegaan (duur van de reis 2 uur) om daar het prachtige nieuwe station te bewonderen. Het oude station van Berlijn was een Kopstation. Sinds 28 mei 2006 heeft Berlijn weer een centraal station. Voor het eerst in de geschiedenis van Berlijn verbindt een station de noord-zuid en oost-west verkeersaders. De treinen vertrekken en komen binnen in de kelder en op de hoger gelegen sporen van het station. Op drie verdiepingen zijn restaurants en winkels. Aankomen en vertrekken, winkelen en slenteren, kijken en kopen: voor deze combinatie moet je in het nieuwe treinstation van Berlijn zijn.
Zie ook…
Voor vragen en tips kunt u ook terecht in het Duitsland Reisforum.