Dresden (deelstaat Saksen) Duitsland

Dresden ‘stad van levenslust’

Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen en vierde in 2006 haar 800 jarig bestaan!

Na 1500 werd Dresden een vorstelijke residentie met vestingwerken omgeven. In de 18e eeuw ontstond onder de pracht en praal minnende August de Sterke het ene glansrijke gebouw na het andere. Voorbeelden hiervan zijn het Zwingercomplex, de Hofkirche, de Kreuzkirche, de Frauenkirche, het Oude Raadhuis, het Japans Paleis en andere Paleizen.

het Operagebouw

In februari 1945 werd Dresden gebombardeerd. Het zwaarste bombardement dat de geallieerden tijdens de Tweede Wereld oorlog uitvoerden. Honderden bommenwerpers veranderden de stad in een vuurzee. Met name de oude stad (Altstadt).
Als enig bouwwerk stond daags na het bombardement de Frauenkirche nog overeind, nog vuurrood nagloeiend. Twee dagen later stortte ze in elkaar. Het duurde nog een halve eeuw voordat de kerk steen voor steen werd opgebouwd. Deze barokke kerk heeft een prachtig orgel. Het is een replika van Silbermanns onvervangbare orgel. In 2005 was de kerk klaar met de restauratie en worden er weer kerkdiensten en orgelconcerten gehouden.
Het is geweldig om te zien hoe paleizen, kerken, het Operagebouw (Semper Oper), de Zwinger en nog andere belangrijke gebouwen in hun oorspronkelijke staat zijn gerestaureerd.

Het gezamenlijke complex (Zwinger, Albertinum, Slot, Opera) vormt langs de Elbe, tussen de Augustusbrug en de Carolabrug, de Brühlsche Terassenufer. Vanaf de andere kant van de Elbe heb je hier een prachtig uitzicht op!
Reden voor de UNESCO om de stadsbebouwing langs de Elbe-oever te plaatsen op de lijst van werelderfgoederen.
Een bezoek aan de Zwinger mag u niet overslaan. Deze barokke uitspatting van August de Sterke is een lust voor het oog. Zes paviljoens en 3 portalen met galerijen verbonden omlijsten de Zwingerhof. Op het plein van de Zwingerhof gaven de Saksische Koningen hun feesten.
In de Zwinger treft u wereldberoemde kunstcollecties aan waaronder porcelein.

Wanneer u een museum wilt bezoeken komt u hier zeker aan u trekken.
De in het Albertinum gevestigde Gemäldegalerie bevat vooral meesterwerken uit de 19e en de 20e eeuw. De waardevolle collectie overleefde de vlammen.

In het Residentieslot is het ‘Grünes Gewölbe’. Het gewelf dat de koning voor zijn allerduurste kostbaarheden had bestemd.
In ‘Het Neues Grünes Gewölbe’ zijn de kostbare geschenken en de verzameling van de koning te zien en sinds kort is er een groene diamant te bezichtigen.

In het Historisch Grünes Gewölbe ( toegangskaarten moeten maanden van tevoren besteld worden) zijn koffieserviezen veel goud, edelstenen en sieraden te zien.
Men heeft deze kostbaarheden op tijd kunnen veilig stellen. Het is zeer de moeite waard om de verzamelwoede van de koning te bezichtigen.
De toegangskaarten voor het Historisch Grünes Gewölbe zijn alleen in voorverkoop o.a bij het toeristenbureau verkrijgbaar.
Op internet zijn de toegangskaarten te bestellen, die zelf te printen zijn.
www.dresden-tourist.de
museum@dresden-tourist.de

de Elbe

Vanaf het hoofdstation richting centrum komt men eerst door een vrij modern gedeelte. Men heeft hiervoor het voorbeeld van de Lijnbaan in Rotterdam genomen.
In de oude stad (Altstadt) is er de Altmarkt-Galerie met veel winkels.

Maar er is meer te zien dan de oude stad. De barokke nieuwe binnenstad (Neustadt) aan de overzijde van de Elbe werd nauwelijks beschadigd tijdens de bombardementen. Het is een populaire wijk om te winkelen en uit eten te gaan.
De nieuwe buitenstad (Äuszere Neustadt) dateert uit de 19e eeuw en hier vindt u boetieks, galerieën, cafés en een bruisend nachtleven.

Wilt u een avondje uit dan is een Travestietenshow aan te bevelen gecombineerd met een menu in het Travestie Revue Theater Carte Blanche

De trottoirs zijn goed begaanbaar en ook in Dresden zijn de restaurants goed betaalbaar.

www.skd-dresden.de/de/museen/altemeister.htlm
www.skd-dresden.de/de/museen/gruenesgewoelbe.html

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en
evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum