Bijzondere Kerstmarkten

Kerstmarkten in Dresden, Leipzig (Duitsland) en Montbéliard Frankrijk.

Tegen het eind van het jaar als de lampen weer vroeg aan gaan en de verwarming een graadje hoger krijgen we weer het gevoel van winkelen, kerstmarkten en steden bezoeken.

Deze combinatie hebben de steden Leipzig en Dresden. Het is niet dicht bij huis maar met de IC uit Amersfoort en een overstap in Hannover is het 6 ½ uur met de trein naar Leipzig en daar vandaan 1 uur met de intercity naar Dresden.

Dresden
In Dresden is de oudste kerstmarkt (Striezelmarkt) van Duitsland. Een gezellige kerstmarkt waar je kraampjes ziet met houten poppen uit het Ertsgebergte en piramides waarin de houten poppen ronddraaien. Één van de beroemde figuren is de Notenkraker.

Dresden is een stad vol met cultuur. De Nieuwe Binnenstad (Neustadt) is een populaire wijk om te winkelen en uit eten te gaan. Je vindt hier boetieks, galerieën en cafés. De restaurants zijn goed betaalbaar.

Bezienswaardigheden o.a:
die Frauenkirche
het Zwinger (een barokke uitspatting van August de Sterke). In het Zwinger zijn wereldberoemde kunstcollecties te zien waaronder porcelein.
Mooie musea waaronder het Grünes Gewölbe

www.skd-dresden.de/demuseen/gruenesgewoelbe.htlm
www.carte-blanche-dresden.de
www.sophienkeller-dresden.de
www.frauenkirche-dresden.org
www.dresden-tourist.de
www.duitsverkeersbureau.nl

Note: Graag zou ik een foto van de grote Notenkraker op deze pagina plaatsen. Daar ik alleen s’avonds naar de kerstmarkten ben geweest heb ik er geen foto van. Hetzelfde geldt voor Leipzig. Als er bezoekers op dit forum naar deze kerstmarkten gaan zou ik het bijzonder op prijs stellen een paar foto’s te ontvangen die ik dan hier kan plaatsen. (Het liefst overdag gemaakte foto’s)

**Zie het uitgebreide artikel van Dresden **

Leipzig
In Leipzig kun je heerlijk slenteren op de gezellige kerstmarkt. Leipzig is een winkelstad met mooie winkelstraten en winkelpassages waaronder de beroemde Mädler-passage. In deze studentenstad vind je gezellige cafés en restaurants. De restaurants zijn goed betaalbaar.

Bezienswaardigheden o.a:
Het oude barokke Rathaus waar in 1557 Willem van Oranje getrouwd is met Anna van Saksen
Mendelssohnhaus. Hier worden zondagochtendconcerten gegeven.
die Thomaskirche. In deze kerk is het graf van de wereldberoemde componist Johann Sebastiaan Bach

www.ratskeller-leipzig.de
www.auerbachs-keller-leipzig.de
www.mendelssohn-stiftung.de
www.duitsverkeersbureau.nl
Stedentrip Leipzig

In Leipzig en Dresden zijn de kerstmarkten gezellig en groot en ook s’avonds te bezoeken. Zeer de moeite waard als je eens wat anders wilt. In 2006 was in Leipzig de grootste kerstkalender van de wereld te zien en is genoteerd in het Guinnessbook of Records.

Zie het uitgebreide artikel van Leipzig

Kijk hier voor een overzicht van kerstaanbiedingen in Duitsland

Montbéliard (Franche-Comté) in Frankrijk.
Montbéliard ligt aan een zijrivier van de Doubs in Franche-Comté (Jura, bekend om zijn heerlijke wijnen). Montbéliard is een gezellig stadje waar je heerlijk kunt winkelen en vanaf 24 november tot 24 december is er een grote en mooie kerstmarkt te zien is.

lunchen tijdens het kerstshoppen in le petit Savoyard op de Kerstmarkt.

De kinderen kunnen tijdens de kerstmarkt in de draaimolen en genieten van de kerstman. Deze kerstmarkt duurt een maand en de straten zijn rijk versierd met mooie kerstverlichtng (Lumières de Noël).

Bezienswaardigheden:
Bij de office de tourisme de Montbéliard kan men een stadswandeling van 3 km verkrijgen en gaat langs de nalatenschap van de renaissance-architect Schickhart.

In de Rue de Velotte 20 is een Patissier Chocolatier Glacier waar zelf gemaakte chocolade figuren en zelfs chocolade kerstballen te koop zijn.

**De omgeving **leent zich uitstekend om te fietsen en te wandelen. De stad heeft een uitgebreid fietspaden-netwerk die de oude jaagpaden langs kanalen en rivieren volgt en deels voormalige spoorwegtracés.

**Het fietspaden-netwerk **gaat deel uitmaken van het langeafstands-fietspad van Nantes naar Boedapest (Véloroute).

Cité Rêvée
Eenmaal in de twee jaar is er de Cité Rêvée. Een prachtig straat-spektakel die voor alle publiek toegankelijk is. Cité Rêvée 2007!

** Zie het uitgebreide artikel ‘Interessante steden in Franche-Comté’ (Fr)**

www.ot-pays-de-montbeliard.fr
www.hotel-bristol-montbeliard.com
www.reveillon-cite-revee.com
www.fransverkeersbureau.nl

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum