Leipzig (deelstaat Saksen) Duitsland

Leipzig is een winkel, cultuur en muziekstad.

Leipzig is de nummer één in Saksen voor wie van winkelen houdt. In het centrum vindt u vele winkelstraten en winkelpassages.

Al in 1497 was Leipzig de eerste stad in Duitsland die het recht verwierf van de Keizer om een handelsbeurs te houden, waarmee de basis werd gelegd voor de groei tot een internationale handelsstad. De beroemde Leipziger Messe is nu ondergebracht in een nieuw beurscomplex aan de stadsrand.

Voor de muziek liefhebber is er het concertgebouw ‘Das Gewandhaus’.
In de Thomaskirche worden regelmatig concerten gegeven. Hier werkte Johann Sebastian Bach 27 jaar als cantor. Het graf van deze wereldberoemde componist is te vinden in de altaarruimte van de kerk. Aan de zijkant van de kerk staat een standbeeld van deze componist.

In het Mendelssohnhaus, waar Felix Mendelssohn tot zijn dood heeft gewoond, kunt u genieten van de zondagochtend-concerten. Hij heeft hier geleefd met zijn vrouw en 5 kinderen en gaf destijds ook regelmatig concerten. Felix Mendelssohn was ook verantwoordelijk voor de herontdekking van Johann S. Bach in een tijd dat deze in de vergetelheid was geraakt.
In één van de kamers van het Mendelssohnhaus hangen 13 aquarellen die Felix Mendelssohn kort voor zijn dood in Zwitserland heeft geschilderd.

Het Oude Raadhuis van 1557 is één van de mooiste stadhuizen in Renaissance stijl. Hier is Willem van Oranje getrouwd met Anna van Saksen. In het Oude Raadhuis is nu een museum.

Het Nieuwe Raadhuis uit 1911 ( binnen Jugendstil en van buiten neoklassiek) is verbonden met het stadhuis en heeft totaal 900 kamers. In het Nieuwe Raadhuis kunt u de grootste Raadhuistoren van Duitsland beklimmen vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over Leipzig.

Ook is er het museum voor beeldende kunst waar de tentoongestelde beelden goed tot hun recht komen door het ruim opgezette gebouw. Ook zeer de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Het designgebouw in de vorm van een kubus is al een bezienswaardigheid op zich.

Ook wanneer u niet per trein reist is het de moeite waard om een kijkje te nemen of te winkelen in het Hoofdstation van Leipzig. Dit station is het oudste kopstation van Duitsland met veel winkels en is schitterend gerestaureerd.

Aan cafeetjes en restaurants in deze studentenstad is geen gebrek. De restaurants zijn goed betaalbaar en een bezoek aan de Auerbachskeller (stamkroeg van Goethe) is zeker de moeite waard. De Auerbachskeller bevindt zich in de Mädlerpassage. Het deel Drallewatsch kent een gezellig en bruisend uitgaansleven.

www.ratskeller-leipzig.de
www.duitsverkeersbureau.nl

Deze reis heb ik gemaakt vanuit Amersfoort met de IC internationaal richting Leipzig met een overstap in Hannover (duur van de reis 6 half uur). Heerlijk comfortabel zowel 1e als 2e klas.

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum