Vaccinatie-advies volgens instituut tropenzorg geneeskunde
[ul]
[li]Hepatitis A: Vaccinatie wordt aanbevolen maar is niet vereist. Afhankelijk van de duur en omstandigheden van de reis.
[/li][li]Hepatitis B: Land met intermediaire prevelentie (chronische) dragers. Vaccinatie hangt af van het risicogedrag, ook zij het in mindere mate van reisbestemming, reisduur en reisfrequentie. Levenslange immuniteit na geslaagde vaccinatie.
[/li][li]Buiktyfus: Land met matig tot laag risico.
[/li][li]Tekenencefalitis: Enkel in geval van risico-activiteiten in bepaalde gebieden. Met name als je langer dan 4 weken verblijft in een natuurgebied in de periode maart tot november.
[/li][li]Rabies en tuberculose: Vaccinatie wordt aanbevolen bij een verblijf langer dan 3 maanden.
[/li][li]DTP (difterie, tetanus, polio): Vaccinatie wordt aanbevolen maar is niet vereist. Afhankelijk van de duur en omstandigheden van de reis. DTP vaccinatie geeft na één inenting tien jaar bescherming.
[/li][/ul]
Wat is verder nog meer handig om mee te nemen in je reisapotheek
[ul]
[li]Eigen medicijnen: Vergeet je eigen medicijnen niet mee te nemen. Vraag ook om een internationaal geneesmiddelenpaspoort, waarin de dosering en algemene naam van het medicijn vermeld wordt. Vergeet ook de bijsluiters niet!
[/li][li]Diarree: Er zijn verschillende diaree remmers zoals Norrit (geactiveerde kool) en Imodium (loperamide) die de sappen indikken zodat de diarree verdwijnt. Wat belangrijk is bij diarree is dat je voldoende drinkt zodat je geen uitdrogingsverschijnselen krijgt. Tegen uitdroging (bij zout en vochtverlies) kan men ORS innemen.
[/li][li]Verstopping: Verstopping kan ook altijd voorkomen. Hier kan men probiotica voor gebruiken, of als deze niet voldoende werken, laxeerdragees zoals Sennecol en Dulcolax. Gebruik deze producten niet te lang, want dan maak je je darmen lui en kan je er aan verslaafd raken.
[/li][li]Jeuk en jeuk bij insectenbeten: Bij jeuk aan de huid kan men mentholpoeder of talkpoeder gebruiken. Bij jeuk door insectenbeten kan men de volgende producten gebruiken: Azaron, Afterbite, ‘Prikk weg’ van VSM, Nestosyl, of een watje drenken in azijn en op de beet houden.
[/li][li]Koorts en pijn: Tegen pijn en koorts kunt u bijvoorbeeld paracetamol gebruiken. Ook ibuprofen kan gebruikt worden; dit is tevens ontstekingsremmend.
[/li][li]Maagzuur en opgeblazen gevoel: Ook hier kan men last van krijgen, wat soms nogal vervelend kan zijn. Producten zoals Rennie, Rennie deflatine (maagzuur en opgeblazen gevoel), maalox en locosan kunnen hiervoor gebruikt worden.
[/li][li]Verbandtrommel: Denk hierbij aan pleisters, gaasjes, ontsmettingsmiddelen, pincet, koortsthermometer en blarenpleisters.
[/li][li]Zonnebrand: Hoe hoger de factor hoe langer men beschermt is tegen UV-straling.
[/li][li]Zonneallergie: Tegenwoordig hebben best veel mensen last van zonneallergie en dit kan enorme jeuk veroorzaken. Wat men hier voor kan gebruiken is Cardiflor van vsm.
[/li][/ul]
Overige gezondheidsinformatie Roemenië
[ul]
[li]Kraanwater: dit kan niet gedronken worden.
[/li][/ul]