Reis: Werkvakantie in Bolivia, toegankelijk voor jongeren met een lichamelijke beperking - 13/7 tot 28/7/2018 (World Servants)

Wat ga je doen?
Je bouwt mee aan twee lokalen en een toiletblok voor een nieuwe kleuterschool.

Voor wie?
Er zijn nu 218 kleuters, met de komst van extra lokalen kunnen er vijftig kleuters meer naar school. Samen met de school en de overheid bouw je aan hun toekomst en aan die van hun families.

Waar ga je dat doen?
Je werkt en verblijft in El Torno, een stadje aan de rand van het regenwoud.

Waarom?
For Vidas wil goed onderwijs voor elk kind in Bolivia toegankelijk maken. World Servants gelooft in die droom. Bouw jij mee aan de kleuterschool Naciones Unidas?

Unieke van dit project
Dit is de eerste editie van ‘World Servants Onbeperkt’. Heb jij of één van je vrienden een lichamelijke beperking en wil je graag mee bouwen aan verandering? Dan is dit je kans! Vooraf en tijdens het project zoeken we steeds naar de manier om iedereen mee te laten doen. We zorgen voor extra rustmomenten waar nodig, de verblijfplaats van de groep heeft de nodige voorzieningen en er gaat een medisch leider mee die weet wat er nodig is. Kijk voor meer informatie op worldservants.nl/onbeperkt.

Wat doe je nog meer?
El Torno is een levendig stadje, waar van alles gebeurt. Natuurlijk bezoek je de kleurrijke markt, kom je bij mensen thuis en draai je mee op bijvoorbeeld een school of in het ziekenhuis. Je gaat op in de cultuur van de inheemse bevolking en het temperament van de Latino’s tijdens de vele momenten met dans en muziek. Er is extra aandacht voor de leefomstandigheden van mensen met een beperking in Bolivia, je bouwt en verblijft vlakbij een school voor kinderen en jongeren met een beperking. Achter de slaapplaats is een geasfalteerd basketbalveld, dus als je wilt kun je ’s avonds nog even lekker basketballen!

Als je van natuur en avontuur houdt, zal je genieten van het regenwoud. En wat dacht je van een zondagmiddag aan de rivier?

Gebied
El Torno ligt op ongeveer een uur rijden (32 km) van Santa Cruz, de grootste stad van Bolivia en op een uur rijden sta je aan het begin van het Andes gebergte. Het gebied is heuvelachtig en tropisch groen, El Torno grenst aan het regenwoud. Boeren in de omgeving verbouwen sinaasappels, mandarijnen, citroenen en cassave. Nieuw in het gebied zijn snel groeiende viskwekerijen, die een goede inkomstenbron vormen voor veel families. In El Torno en omgeving wordt ook veel traditioneel handwerk gemaakt, dat de mensen verkopen op de markt in Santa Cruz.

De mensen in El Torno zijn warm en hartelijk en zien uit naar jouw komst. Je beleeft het ultieme van de Latijns-Amerikaanse cultuur!

Verandering
De school, Centro Educativo Naciones Unidas, zit propvol. De bestaande lokalen worden al dubbel gebruikt, door ‘s morgens en ‘s middags les te geven aan verschillende groepen. Er staan minimaal 50 kleuters op de wachtlijst en in de omgeving is geen andere kleuterschool. Voor de overheid tellen kleuters niet, maar de ouders en docenten zouden deze groep ook dolgraag goed willen voorbereiden op hun basisschooltijd. De oudercommissie en het schoolcomité leveren hun bijdrage in arbeid en materialen, maar zijn niet in staat het hele project te financieren. Partnerorganisatie For Vidas zorgt ervoor dat er goede leerkrachten en lesmaterialen zijn en de lokale overheid zal ook bijdragen aan de bouw, als jij meebouwt aan deze nieuwe klaslokalen en een toiletblok.

For Vidas, de partnerorganisatie van World Servants in Bolivia, wil dat jongeren met een beperking zoveel mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij en gelijke rechten hebben. Als groep laten jullie zien wat ‘onbeperkt’ in de praktijk kan betekenen. Dit is een groot voorbeeld voor de mensen met een beperking in het centrum tegenover de bouwplaats en wellicht een aanmoediging voor hen om ook mee te helpen.

Over World Servants
World Servants is een christelijke ontwikkelingsorganisatie die werkvakanties organiseert in ontwikkelingslanden. Groepen jongeren bouwen faciliteiten als klinieken, lerarenwoningen en klaslokalen, samen met lokale jongeren. Naast bouwen bestaat het programma ook uit een kinderprogramma, sport en ontmoetingen met de lokale gemeenschap. Vrijwilligers hebben zo de kans om daadwerkelijk te ervaren hoe het leven in een ontwikkelingsland eruit ziet. World Servants werkt in 13 landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Meer info en aanmelden
Wil je meer weten over het project, of ben je zo enthousiast geworden dat je je meteen aan wilt melden? Check dan deze pagina.

Andere projecten
World Servants organiseert ieder jaar zo’n 30 werkvakanties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Je vindt een overzicht op deze pagina.