Reis: Werkvakantie in Sierra Leone - 14/7 tot 4/8/2018 (World Servants)

Wat ga je doen?
Je gaat drie klaslokalen bouwen.

Voor wie?
Je bouwt voor 393 leerlingen en 11 leerkrachten van de Josephine Bakitha basisschool.

Waar ga je dat doen?
Je gaat naar Lunsar, een traditioneel handelscentrum, dat ligt in het westen van Sierra Leone in het Port Loko District.

Waarom?
Door te bouwen aan een school bied je de allerarmsten de kans om kwalitatief goed onderwijs te krijgen. Draag jij bij aan deze vooruitgang?

Unieke van dit project
Op de school zitten weeskinderen en kinderen van blinde bedelaars. Deze kinderen zijn tijdens de bouw aanwezig in de school waardoor interactie mogelijk is. De lokale docenten zullen je helpen bij het kinderprogramma. De gemeenschap kijkt ernaar uit om een Nederlandse groep te ontvangen.

Wat doe je nog meer?
Naast het bouwen, ga je ook de omgeving en natuur van Sierra Leone beter leren kennen. In de omgeving zijn veel mooie stranden. Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de mijnen, de lokale baksteenmakerij en de kolenfabriek. Varen over de rivier is vaak ook een cultuuruitstapje.

Gebied
Lunsar is met 36.000 inwoners de tweede grootste stad in het Port Loko District. De stad bevindt zich in het noorden van Sierra Leone op een afstand van 120 kilometer van de hoofdstad Freetown. Lunsar is het traditionele handelscentrum van het Marampa-Masimera chiefdom. Er wordt gehandeld in industriële- en landbouwproducten zoals rijst, pitten en palmolie. Naast het handeldrijven staat de stad bekend om zijn enorme ijzererts storting. De bedrijven African Minerals en London Mining maken dit mogelijk en creëren op deze manier veel werkgelegenheid voor de lokale bevolking. De ijzerertsindustrie is een grote inkomstenbron voor gezinnen.

De stad heeft een aantal instellingen, waaronder een overheidsinstituut voor gezondheidszorg, een rooms-katholiek ziekenhuis en diverse scholen. Ook zijn er veel christelijke instellingen. Zo’n 35% van de bevolking hangt dan ook het christelijk geloof aan, echter de grootste religie is de Islam.

Het gebied van Lunsar kent een tweeledig klimaat: een regen- en droog seizoen. De maanden juli en augustus zijn de top van het regenseizoen. De gemiddelde temperatuur ligt op ongeveer 26 graden Celsius gedurende het jaar.

Verandering
De basisschool van de Josephine Bakitha heeft op dit moment 9 klaslokalen, waarvan een aantal veel te klein zijn voor het aantal leerlingen dat op de school zit. Hierdoor kunnen er geen nieuwe kinderen naar de school en gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit. De school wil voor zoveel mogelijk weeskinderen en kinderen van blinde bedelaars onderwijs bieden, waardoor uitbreiding van de school noodzakelijk is. Op dit moment gaan er 393 2-8 jarigen naar de school. Door de bouw van meer lokalen kunnen dit er veel meer worden.

Over World Servants
World Servants is een christelijke ontwikkelingsorganisatie die werkvakanties organiseert in ontwikkelingslanden. Groepen jongeren bouwen faciliteiten als klinieken, lerarenwoningen en klaslokalen, samen met lokale jongeren. Naast bouwen bestaat het programma ook uit een kinderprogramma, sport en ontmoetingen met de lokale gemeenschap. Vrijwilligers hebben zo de kans om daadwerkelijk te ervaren hoe het leven in een ontwikkelingsland eruit ziet. World Servants werkt in 13 landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Meer info en aanmelden
Wil je meer weten over het project, of ben je zo enthousiast geworden dat je je meteen aan wilt melden? Check dan deze pagina.

Andere projecten
World Servants organiseert ieder jaar zo’n 30 werkvakanties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Je vindt een overzicht op deze pagina.