Recensie: English Vinglish

Engels is niet de meest gesproken taal ter wereld, maar wordt wel als een wereldwijde taal gezien. Iedereen gaat er wel van uit dat de basis van deze taal bij de meesten bekend is.

De basis kennen van een taal geeft je de mogelijkheid om een probleem te verduidelijken in een vreemd land en in India zorgt het zelfs voor een betere communicatie met je kinderen.

De film English Vinglish neemt een kijkje in het leven van de Indiase huisvrouw Shashi, die de Engelse taal niet machtig is.

Synopsis
In India word je als individu beoordeeld op drie punten: Geld, Roem en je kennis van de Engelse Taal. Toch zijn er nog altijd veel mensen die deze taal niet verstaan. Een voorbeeld is de verlegen huisvrouw Shashi (Sridevi). Wanneer haar man en haar kinderen in het Engels met elkaar praten voelt zij zich buitengesloten. Zij kan de taal niet. En hoewel ze enkele pogingen waagt om het ook te spreken, word ze altijd uitgelachen.

Op een dag belt haar zus uit New York haar op en vraagt of Shashi naar Amerika kan vliegen om mee te helpen met de voorbereidingen van het huwelijk van haar dochter. Shashi is nerveus, want hoe moet zij zich redden in New York, Amerika? De beledigingen thuis zijn al erg genoeg, hoe zullen ze haar in Amerika dan behandelen?

Na een incident in dit Engelstalige land ziet ze een advertentie: Leer Engels in 4 weken.

Sridevi
English Vinglish is Sridevi’s terugkeer op het witte doek. De film is geregisseerd door debutante Gauri Shinde en geproduceerd door R. Balki (Cheeni Kum, Paa).

English Vinglish ging eerder dit jaar in première op het Toronto Film Festival, waar Sridevi’s acteerprestatie lovende kritieken en een staande ovatie ontving. En dat is precies wat je wilt doen na het bekijken van deze film.

Sridevi schittert in haar rol als Shashi en weet je met haar subtiele spel mee te nemen op haar reis in New York. Vanaf de eerste scene voel je je verbonden met het personage omdat zij zo echt is.Wat een sterke comeback van een van de beste actrices uit Bollywood.
**
Een inspirerende en verfrissende film**
Vaak wijken films af van het onderwerp en de focus verdwijnt dan naar andere personages en hun problemen, waardoor je als kijker verward achter blijft. Regisseur Shinde wijkt geen enkele keer af van haar verhaal. Zij is duidelijk. Dit verhaal gaat over Shashi en haar transformatie van onzekere vrouw naar een zelfverzekerde en zelfbewuste vrouw.

English Vinglish bevat de clichés die je ook verwacht, maar de film gaat veel verder dan dat. Het verdiept zich in Shashi’s onzekerheden, uitdagingen, haar vastberadenheid en haar bevrijding. Een eenvoudig en universeel thema.

De film preekt niet en is niet melodramatisch (zoals Bollywoodfilms vaak worden gezien), maar bevat de perfecte balans tussen komedie en drama. De eer gaat geheel naar Gauri Shinde, die zowel het verhaal als de screenplay schreef.

Een inspirerende, verfrissende en prachtig vormgegeven film voor het hele gezin.

http://bollywood.blog.nl/reviews/2012/10/05/recensie-english-vinglish-5-oktober-2012