Ontslag dreigt voor aanstoker impeachmentprocedure tegen Rousseff

*In pure Braziliaanse ‘novela-stijl’ gaat het verhaal verder …

  •                           Eduardo Cunha, de ‘strateeg’ achter de  afzettingsprocedure tegen de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff,  dreigt maandag zelf bij het groot huisvuil gezet te worden. De 58-jarige  ultra-conservatieve evangelische politicus zit tot over zijn schouders  in beschuldigingen van corruptie in het kader van het  Petrobras-schandaal. 
       
                             Maandag stemmen de andere parlementsleden over het ontslag  van Cunha. Cunha wordt ervan beschuldigd, te hebben gelogen over zijn  geheime rekening in Zwitserland, gespijsd door miljoenen dollars aan  smeergeld.
    

Cunha was op 5 mei reeds geschorst door het Hooggerechtshof. Daarna haalde de man alle trucjes uit de kast om de afzettingsprocedure tegen hem te vertragen. Maandag speelt hij zijn laatste troefkaart uit door nogmaals een uitstel van stemming te vragen tot na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. In het uiterste geval gaat hij pleiten om niet, zoals de grondwet voorschrijft, voor acht jaar zijn burgerrechten te verliezen. Peilingen geven echter aan dat het merendeel van zijn politieke bondgenoten hem heeft laten vallen als een baksteen nu hun belangrijkste doel, het wegwerken van Rousseff, is bereikt.
Cunha werd op handen gedragen door al wat flink rechts is in Brazilië, maar wordt door links en de grote meerderheid van de bevolking uitgespuwd. In het parlement werd hij door leden van Rousseffs PT uitgescholden als ‘uitschot’, ‘gangster’, ‘dief’ en ‘putschist’.
**
Ook de brui aan Petrobras **

De regering van de nieuwbakken, onverkozen Braziliaanse president Michel Temer wil verder het corruptieonderzoek Lava Jato (Car Wash) naar enorme witwaspraktijken bij de energiereus Petrobras een stille dood doen sterven. Dat heeft de Braziliaanse openbare aanklager, Fabio Medina Osorio, zondag gezegd, twee dagen na zijn gedwongen ontslag.
Osorio zegt te zijn ontslagen omdat hij in de weg liep van verscheidene belang(hebbend)en. De regering-Temer ‘heeft grote schrik van de gevolgen van Lava Jato’.
Temer veroverde onlangs de macht nadat het parlement presidente Rousseff via een impeachment-procedure wist af te zetten. Rousseff werd beschuldigd van het opsmukken van begrotingcijfers. Ongeveer de helft van de nieuwe regering en een fiks deel van het parlement, daarentegen, wordt van corruptie verdacht of heeft gerechtszaken tegen zich lopen wegens corruptie. De zaak-Petrobras bracht overigens politici van diverse partijen in opspraak.
Temer, die dankzij een ‘parlementaire putsch’ tot eind 2018 aan de macht kan blijven, ontkende zondag dat hij of zijn regering iets te maken heeft/hebben met het ontslag van de advocaat-generaal. Hij stelde dat hij zich ‘zeer bewust is van de letter van de grondwet’. Opvallend is dat Temer, hoewel hij geen mandaat van het volk heeft, als president ‘ingrijpende hervormingen’ plant. Die komen vooral neer op zware bezuinigingen en snijden in diverse sociale programma’s.

bron: destandaard.be