Braziliaans hooggerechtshof verwerpt beroep tegen afzettingsprocedure Rousseff

Een poging van de Braziliaanse regering om de afzettingsprocedure tegen de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff stop te zetten, is op niets uitgedraaid. Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft het beroep verworpen. Zondag zal in het lagerhuis over de afzettingsprocedure gestemd worden.

            Het beroep was ingediend door het Openbaar Ministerie, dat een ‘eerlijke behandeling’ van Rousseff eiste. De Braziliaanse presidente ligt al maandenlang onder vuur. De oppositie beschuldigt haar ervan de begroting in 2014 te hebben opgesmukt, om haar herverkiezing mogelijk te maken. Daarnaast wordt ze ook genoemd in de zaak-Petrobras, een groot corruptieschandaal waarbij ook Rousseffs voorganger Lula da Silva betrokken zou zijn.

Een meerderheid van de rechters in het Hooggerechtshof heeft het beroep nu verworpen. Het hof is van oordeel dat Rousseff voldoende mogelijkheden heeft om een verdediging op te bouwen.
Vrijdag start in het Braziliaanse lagerhuis een marathonzitting over de afzettingsprocedure. Als zondag een tweederdemeerderheid in die kamer zich achter de afzettingsprocedure schaart, dan wordt de motie doorverwezen naar de Senaat. Daar zal dan een gewone meerderheid volstaan om Rousseff voor een periode van 180 dagen te schorsen.
**Dat zou dan meteen betekenen dat ze op 5 augustus de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet kan openen.
**
Tijdens de schorsing komt er een grondig onderzoek, waarna er in oktober in de Senaat een nieuwe stemming kan volgen over de definitieve afzetting van de presidente.

Bron : Destandaard.be

Jammer dat het zo loopt. Dacht dat Brazilie zo lekker bezig was, maar nu problemen met economie en politiek. Gaat dit nog goedkomen?

De spanning is om te snijden dezer dagen
Aanstaande zondag komt er een nieuwe stemming (2/3 meerderheid vereist) om de afzettingsprocedure van de presidente verder te zetten.
Op face, in de straat, in de media wordt er bijna over niks anders gesproken.
Wat mij het meest treft in dit hele gedoe is dat vele ‘Jan met de petjes’ vanuit de lagere publieksklasse (de overgrote meerderheid van de bevolking dus) het als volgt bekijken : “alle voorgangers van Dilma hebben dit soort geintjes uitgehaald … waarom zou Dilma dan moeten gestraft worden ?”
Dit getuigt van het bijzonder zwakke politieke inzicht van de (voortdurend gemanipuleerde) bevolking.
Als expat is dit toch maar raar om aan te zien …
Het ergst van dit alles is dat men ook het leger in de situatie probeert te betrekken, en als het fout af loopt hebben we binnen de kortste keren een nieuwe dictatuur op ons dak.
Dit gecombineerd met een economie die in vrije val is … we stellen ons toch vragen …