presidente Dilma Rousseff stap dichter bij afzetting

**De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff staat sinds maandag een stap dichter bij haar afzetting, nadat een parlementaire commissie heeft gestemd voor procedures die tot haar ontslag kunnen leiden.
**

                       Van de speciale commissie die de beschuldigingen tegen  Rousseff moet onderzoeken stemden 38 van de 65 afgevaardigden voor  Rousseffs afzetting. De Kamer van Volksvertegenwoordigers zal zondag het  verzoek behandelen. 

Als een tweederdemeerderheid (342 van de 513 stemmen) voor de afzetting stemt, gaat het verzoek naar de Senaat.

Als een meerderheid daar stemt om Rousseff te laten terechtstaan, dan wordt de presidente onmiddellijk voor zes maanden geschorst terwijl de Senaat over haar lot beslist.
Vicepresident Michel Temer neemt dan haar taken over.
Om de presidente definitief af te zetten, is uiteindelijk een tweederdemeerderheid in de Senaat nodig.

Rousseff wordt ervan beschuldigd de begroting in 2014 en 2015 te hebben opgesmukt. Daarnaast wordt ze ook genoemd in de zaak-Petrobras, een groot corruptieschandaal dat tot in de hoogste regionen van de politiek reikt. Zo zou er onder meer smeergeld gevloeid zijn naar de centrumlinkse partij van de presidente. In het Petrobas-schandaal is de presidente niet formeel beschuldigd.

Breuk
Rousseff zelf ontkent de aantijgingen en noemt de procedure een staatsgreep tegern een democratisch verkozen president. Maar door de politieke storm die wordt aangewakkerd door een diepe recessie verliest de presidente meer en meer steun, onder meer bij haar voornaamste coalitiepartner PMDB van vicepresident Temer.
De breuk tussen Rousseff en haar vicepresident werd maandag erg duidelijk nadat een audiobericht van Temer was gelekt waarin hij opriep tot een regering van nationale eenheid. De kabinetschef van Roussef noemde hem al een ‘samenzweerder’ en eist zijn ontslag.
Het zou de eerste afzetting van een Braziliaanse president zijn sinds 1992. Toen vonden massale protesten plaats tegen president Fernando Collor de Mello, die beschuldigd werd van corruptie.
Met de Olympische Spelen in zicht kan Brazilië de politieke chaos in de hoofdstad nu missen als kiespijn.

Bron : Destandaard.be