Helaas is het nog een probleem in Turkije is dat bij het huren van een woning niet altijd alles volgens de regeltjes gaat. Omdat dat in ons land dit over het algemeen wel het geval is ben je als buitenlander niet berekend op de misstanden die soms ontstaan. Door je af te bluffen of ronduit te bedreigen wil een huurbaas de huur nog wel eens verhogen of je zelfs zonder pardon uit de woning proberen te zetten.
Turkije staat bekend als een land waar je weinig rechten zou hebben als huurder. Dit was zo, maar zoals er vele wetten continu gewijzigd worden, is ook de huurwet in 2015 aangepast. Met name in het voordeel van de huurder.
Zo hoeft een huurcontract niet bekrachtigd te zijn door een notaris om wel degelijk rechtsgeldig te zijn. Er staan een handtekeningen op en persoonsnummers, dat is voldoende om waarde te hebben. Dit is trouwens al langer zo.
Ik woon zelf al jarenlang in verschillende huurhuizen en onze contracten worden elk jaar verlengd. Dit is een garantie voor zowel de huurder als de verhuurder. Niet alleen gaan er verhalen dat verhuurders je zomaar uit hun huis zetten maar er zijn ook genoeg huurders die het niet zo nauw nemen met de activiteiten in het huis of met de noorderzon vertrekken met achterlating van een uitgewoond huis.
Je doet er verstandig aan de opzegtermijn voor beide partijen in het contract op te laten nemen.
Normaliter krijg je elk jaar een nieuw huurcontract. Daar komt dan meteen de nieuwe huurprijs op te staan en je krijgt een kopie van de nieuwe DASK verzekering, welke per jaar afgegeven worden.
De maximale huurverhoging die toegepast mag worden is gebonden aan de binnenlandse inflatie-indicatie (Yİ-ÜFE) In 2014 lag het percentage toegestane huurverhoging op 9,55% en op moment van schrijven staat dit op 5,6%. Dit verandert in principe per maand.
Als je liever een huurcontract voor lagere termijn hebt, iets wat Turkse huurders niet vaak doen trouwens, laat dan de verhogingspercentages opnemen in het contract.
De aanpassingen in de huurwet 2015
De wet op de huurder wordt gewaarborgd door artikel nummer 6098 in de wet op schuld.
Verhuurder en huurder hebben beiden het volle recht op dat wat er in een contract beschreven staat. De verhuurder gaat hierbij de verplichting aan het huis volledig voorzien van alle op het contract vernoemde roerende zaken in werkende staat af te leveren. Daarbij de huurder het volle woongenot te schenken. De huurder stelt zich na ondertekening verplicht het huis in dezelfde staat af te leveren als waarin hij het geaccepteerd heeft.
Zoals bekend kan een huurcontract afgesloten worden voor bepaalde en onbepaalde tijd.
Rechten van huurder 2015
[ul]
[li]De verhuurder mag de huurder voor het verstrijken van de einde contractdatum niet uit het huis zetten. Bij een huurcontract van 1 jaar waarbij de huiseigenaar niet minimaal 1 maand voor het verstrijken van de datum het contract vernieuwd, vervalt de eenjarige termijn en krijgt het contract de geldigheid van een contract voor onbepaalde tijd.[/li]
[li]Bij gebleken gebreken bij aanvang van de huurtermijn heeft de huurder het recht deze op de verhuurder te verhalen. De verhuurder is verplicht al aanwezige gebreken te herstellen. De huurder heeft ook het recht gebreken ook zelf (laten) verhelpen en de gemaakte kosten van de huur af te trekken.[/li]
[li]Bij groter achterstallig onderhoud mag er een termijn afgesproken worden waarop een lager huurbedrag wordt voldaan op voorwaarde dat de huurder het onderhoud voor zijn rekening neemt. ( dit komt in dorpen nogal eens voor)[/li]
[li]De huurder mag, zonder hierbij de verhuurder te benadelen, het gebruik van het gehuurde gedeeltelijk of compleet overdragen aan een ander.[/li]
[li]Indien de huurder niet tevreden is over de kwaliteit van het huis en deze niet verholpen worden heeft hij het recht, zonder het einde van het contract af te wachten, te vertrekken.[/li]
[li]Alle kosten aan de bouwkundige staat van het huis zijn voor rekening van de verhuurder. Aanpassingen aan de woning die het comfort van de huurder dienen, dienen door hemzelf te worden bekostigt.[/li]
[li]De huurder is niet verantwoordelijk voor het gebouw waarin het appartement zich bevindt. Men kan zich aanmelden voor beheerder welke geschiedt met een notariële machtiging van de eigena(a)r(en).[/li]
[li]Zolang er geen aantoonbare vernielingen in de woning worden aangetroffen heeft de huurder te allen tijde recht op zijn eerder betaalde sleutelgeld.[/li][/ul]
Over het algemeen betaal je aan de huiseigenaar bij aanvang van de huur 1 maand huur vooruit en een bedrag wat ze deposito noemen, sleutelgeld. Dit is evenveel als de huur.
Is er een makelaar in het spel, betaal je tevens 1 huurbedrag als commissie aan hem. Soms vraagt een huiseigenaar 2 maandbedragen deposit. Dit valt er meestal wel af te onderhandelen en zo niet, is het jouw keuze het huis wel of niet te nemen. Neem dit alles wel op in je contract.
Helaas worden buitenlanders door sommige Turkse burgers gezien als een gemakkelijke prooi en een melkkoetje. Kijk daarom eerst goed rond voordat je een zakelijke overeenkomst aangaat. Heb je bij voorbaat al een onderbuikgevoel of beginnen ze te jagen zoek dan maar een ander huis.
Een betrouwbaar bemiddelingskantoor draait tegenwoordig de contracten zo uit en alles staat erop.
Ze lopen een programma door waar alle vragen aangevinkt moeten worden met ja of nee.
Handgeschreven huurcontracten komen alleen nog voor als je van de huiseigenaar zelf huurt. Zet, als je dat doet, eerst voor jezelf op een lijstje wat je vermeldt wilt zien zodat je tijdens het gesprek niets vergeet.
Wil je graag eens neuzen in wat alles zo’n beetje werkelijk kost in Turkije, kijk dan op de Turkse marktplaats Sahibinden.
Niet alleen onroerend goed maar ook auto’s, meubels ect.
De optie voor English zit helemaal rechtsonder.