Nassau (Oranje-route Duitsland)

**NASSAU ** (ligt in de deelstaat Rheinland-Pfalz en is de 2e plaats van de Oranje-route)

Nassau ligt aan de voet van het Taunusgebergte en het Westerwald. Een prachtig gebied voor het maken van auto-tochtjes. Nassau is in de tweede wereld oorlog meerdere keren gebombardeerd. Een aantal panden zijn weer gerestaureerd waaronder het prachtige raadhuis Adelsheimer Hof uit 1608. Het raadhuis bezit zeer fraai houtsnijwerk en is te vinden in de historische binnenstad.

De evangelische Parochiekerk , waarvan delen van de kerk uit de 10e eeuw stammen, is de moeite van bezichtigen waard.

De burcht Nassau werd in 1120 gebouwd en hier woonden de graven van Laurenberg. Door de burcht Nassau gingen de graven zich graaf van Nassau noemen. Walran van Laurenberg was de eerste graaf van Nassau. De Nassauers, die in het kasteel Nassau woonden, verhuisden midden 13e eeuw naar Dillenburg. Het kasteel raakte in verval en in de jaren 70-80 van de vorige eeuw zijn de donjon en de ridderzaal aan de hand van gravures gerestaureerd. Van het kasteel (burcht) Nassau dat hoog boven het stadje uit torent is weinig meer van het origineel over. In de burcht is nu een restaurant gevestigd.

Nassau is een klein plaatsje met gezellige terrasjes. De vriendelijk ogende rivier de Lahn slingert zich door Nassau en het dal en is een zijtak van de Rijn. Wie graag met de kano er op uit gaat kan op de Lahn terecht.

Over de rivier ligt een kettingbrug en stamt uit de 19e eeuw.

Niet ver van de kettingbrug staat de Graue Turm. Een restant van de verdedigingswerken uit de 15e eeuw. Hier werden in de middeleeuwen de van hekserij verdachte vrouwen gefolterd en vermoord.

Parkeren: De parkeerplaatsen in Nassau zijn over het algemeen gratis. (2007)

Omgeving: Een mooi glooiend landschap met kastelen en kloosters in het Lahndal. Voor wandelaars en fietsers is er de Lahntalrad-wanderweg die dwars door de wijnbergen gaat.

De Oranje-route kan ook gedeeltelijk op de fiets worden afgelegd. Tussen Nassau en Bad Arolsen is een bewegwijzerde route voor fietsers. Zie hiervoor een uitgebreider artikel op:

Zie ook **De Oranje-route **op het subforum ‘Toeristische tips’.

Camping in de buurt: Camping Park Weiherhof in Seck/Westerwald
Zie de advertentie van de camping op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’

Kamperen Forum