Siegen (Oranje-route Duitsland)

**SIEGEN ** (ligt in de deelstaat Nordrhein-Westfalen en is de 6e plaats van de Oranje-route)

Ter weerszijde van de Sieg, een zijrivier van de Rijn, ligt de historische stad Siegen. Siegen is een gezellige stad met een historisch verleden. De regio er omheen is een gebied waar eeuwen lang mijnbouw is geweest, vooral ijzererts-winning.

Twee takken van de Nassauers zetelden lange tijd in Siegen. De rooms-katholieke tak en de protestantse (Ottonische) tak. De nakomelingen van Otto de Eerste, zoon van graaf Hendrik van Nassau, hebben er voor gezorgd dat het Nederlandse Vorstenhuis oranje gekleurd is.

Het Untere Schlosz in Siegen is gebouwd tussen 1695 en 1720 op een plek waar eens een klooster stond. Hier woonde de protestantse tak van de Nassauers. Het slot is niet toegankelijk voor publiek.

Het Obere Schlosz dateert uit de 13e eeuw en werd bewoond door de katholieke tak van de Nassauers. Dit kasteel is wel toegankelijk voor het publiek. Het kasteel maakt deel uit van het Siegerland-museum en hier zijn o.a. 8 werken van de bekende schilder Peter Paul Rubens te bewonderen die in 1577 in Siegen werd geboren.

Het is een prachtig slot met er omheen een mooi aangelegde tuin waar je heerlijk kunt wandelen.

Aan het eind van de tuin heb je een vergezicht over Siegen.

Naast het Obere Schlosz is een restaurant en kun je parkeren.

In de oude binnenstad staat de mooie Nikolaikirche waar Willem van Oranje een regelmatige bezoeker van was. In de kerk bevindt zich de grafkapel van de graven van Nassau-Siegen.

Openings-tijden Nikolaikirche:
Van 1 april tot 31 december
Ma. t/m vr. van 10-18 uur
Za. Van 10-12 uur
Zondags niet
Toch altijd even nagaan of de tijden nog steeds kloppen. (de hier boven geplaatste tijden zijn in 2007 voor het laatst genoteerd)

Parkeren: In de stad Siegen zijn verschillende parkeergarages.

**In de mooie omgeving **van Siegen ligt het bosrijke Natuurpark Rothaargebirge en een aantal interessante plaatsen zoals het mijnbouwdorp Freudenberg, bekend om zijn fraaie vakwerkpanden. Wie van wandelen houdt kan vanuit hier een stuk van de Rothaarsteig-wandelroute lopen.

De Oranje-route kan ook gedeeltelijk op de fiets worden afgelegd. Tussen Nassau en Bad Arolsen is een bewegwijzerde route voor fietsers. Zie hiervoor een uitgebreider artikel op:

Zie ook **de Oranje-route **op het subforum ‘Toeristische tips’

Camping in de buurt: Camping-Park Weiherhof in Seck/Westerwald
Zie de advertentie op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’

Kamperen Forum