Mijn ervaring in een land

Om 8:30 vertrekken we naar het sprookjeachtig klinkende Marrakech in het binnenland. Even buiten Essouaira stoppen we bij een werkplaats de bittere Argan-noten verwerken tot olie. Berbervrouwen kraken de keiharde noten, 18 keer zo hard als hazelnoten, en persen de zaden, nog altijd op dezelfde manier als ze dat eeuwen geleden deden: tussen een steen op de grond en een in hun hand. Het is hard werk, dat vooral door oude vrouwen wordt gedaan. De olie wordt gebruikt voor huidverzorging en in bepaalde maaltijden.

De ‘Argania Spinosa’, die alleen in Zuid-Marokko voor komt, groeide al 25 miljoen jaar geleden. Elke boom kan 400 jaar oud worden. Dankzij wortels die tot 30 meter diep kunnen, overleeft de boom de grote hitte van de woestijn. Dauw en mist brengen hem meestal voldoende vocht.

Primitieve markt

Iets verderop stuiten we op de drukke weekmarkt van een klein plaatsje. Van heinde en verre komen mensen op de ezel of met een ezelkar naar de markt. Tot onze verrassing is het vooral een mannenaangelegenheid. Door de regen is het veld één blubberpoel. We lopen een kwartiertje over de markt. We worden wat vreemd aangekeken, want het gebeurd niet vaak dat er buitenlanders over de markt slenteren. Aan de rand hebben kappers hun tenten opgeslagen. De plaatselijke bevolking wordt hier massaal geknipt en geschoren. Terwijl de smid een nieuw hoefijzer onder de hoeven van een ezel slaat zoeken mannen in een grote berg schoenen, gemaakt van autobanden, bij elkaar passende maten. Een zeer levendige markt, waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben.

in belgie had ik dus gezocht naar arganolie en vond deze dus en besteld www.arganlife.eu

1 like

Ook een manier van reclame maken, de vraag is of je wel de produkten krijg nadat je je geld hebt overgemaakt?

Dit hoort niet thuis op een forum, sorry.:thumbsdown:

Frank

arganolie is goed tegen huidklachten zoals: droge huid, acne, psoriasis, eczeem, droog haar, kroeshaar, haaruitval etc. :cheer2: