Miami, Orlando, Key West

Ik ben eind augustus 2015 met een vriend met het vliegtuig naar Miami gegaan. 14 dagen. We verbleven op North Beach en het appartement hadden we geboekt via Airbnb.

De vlucht
Rond 10.00 uur vlogen we van Amsterdam naar Zurich met Swiss en na een overstap van 2 uur vlogen we vanuit daar 10,5 uur naar Miami. Daar zag ik enorm tegenop, maar toen we in het vliegtuig kwamen bleek die erg groot en half leeg dus we konden ruim zitten en op het schermpje was voldoende entertainment. Ik had direct het gevoel dat die 10,5 uur prima door te komen waren. We arriveerden plaatselijke tijd rond 20.00 uur op het vliegveld van Miami (voor ons gevoel is het dan 02.00 uur ’s nachts). Het duurde lang voordat onze bus (bus 150) kwam en het aantal wachtenden werd steeds meer. Een deel moest wachten op de volgende bus.
Aangezien de heenreis zeer was meegevallen maakte ik me weinig druk om de terugvlucht. Die ging namelijk via New York (3 uur) en dan naar Amsterdam (6,5 uur). Veel beter verspreid dus. Maar beide vliegtuigen waren klein (1 gangpad) en zaten helemaal vol. We hadden ook veel turbulentie over zee. Niet misselijkmakend, maar ging wel regelmatig op en neer. Dus ondanks de kortere vlucht was deze minder relaxed.

Miami
We hadden alle 13 nachten in Miami geboekt. De eerste paar dagen hadden we nog geen auto gehuurd dus hebben we Miami Beach en Miami zelf bezocht. Miami South Beach is erg duur. Bij een lunch schrijven ze de fooi gewoon op de bon erbij. We waren bijvoorbeeld 37 dollar kwijt voor de lunch. Die wilden we best naar 40 afronden, maar zij hadden daar met tax en fooi al 45 dollar van gemaakt. Dat was verrassend, hebben het wel betaald. We hebben vaker gemerkt dat er gewoon om fooi gevraagd wordt als dat in eerste instantie niet wordt gegeven: “Tip is not included”, zeiden ze dan bij een café waar je gewoon 2 drankjes bestelde aan de bar. We zijn 1 keer op South Beach op zaterdagavond geweest en hebben op het meest toeristische plekje gezeten en betaalden 30 dollar voor 2 drankjes (een cola en een corona).
Miami heeft een hele mooie skyline. Er zijn een aantal bruggen vanwaar je een mooi zicht daarop hebt. We zijn met het openbaar vervoer naar het centrum gegaan. Ik vind het openbaar vervoer voor een stad als Miami echt slecht. Vanaf je appartement heb je snel door welke bussen je kunt nemen, maar als je ter plaatse moet uitvogelen hoe het bussysteem in het centrum werkt dan is dat lastig. En er gaat 1 metrolijntje door de stad.
Het is duidelijk zichtbaar dat er rijke en arme delen van de stad zijn. We liepen door Little Havana, zagen het stadion van de Miami Marlins en hebben daar besloten die avond een wedstrijd Honkbal te gaan kijken. Het stadion was amper half vol, maar het was leuk om een keer mee te maken. Vanaf 21 dollar heb je een kaartje.
Het strand op Miami beach was af en toe best vies. De zee liet van alles op het strand achter wat vervolgens met tractoren werd weggehaald. In zee ook een verdwaalde kwal gespot.

Venetian Pool
Een erg mooi zwembad in een wijk in Miami. We betaalden volgens mij 20 of 25 dollar pp. En het is niet erg groot maar ik vond het wel heel rustgevend. Naast dat het er gewoon prachtig uit ziet. Er is een waterval waar je ook achter kunt zitten, je schouders rood kunt laten kletteren door het vallende water maar ook net achter de waterval kunt zitten. Afkoelend, kletterend geluid, rustige omgeving (er waren ook niet zoveel mensen) maakt dat je er echt even tot bezinning kunt komen. Toen er een regenbui aan kwam zijn we even met de auto een rondje gaan rijden en hebben wat gegeten. En na een uur zijn we weer teruggegaan. Dat kan dus gewoon.

Auto huren
Vanaf dag 3 hadden we een auto gehuurd. Bij Alamo. Zo’n 200 euro voor een week inclusief navigatie. We wilden ter plekke nog een 2e bestuurder bijboeken, zodat ik niet alleen hoefde te reizen en hadden gerekend op zo’n 10 dollar per dag extra. Ja, 35 dollar per dag! Omdat m’n maat jonger dan 25 was. Ze zullen ook nog vragen of je wil upgraden “want in de economy auto’s kun je je bagage niet kwijt” en dan laten ze zo’n chevrolet spark zien op een plaatje. In werkelijkheid zijn alle economy auto’s gewoon 4deurs met een kofferbak. We hadden een Nissan Note. In eerste instantie, want al snel bleek de voeding van de Tomtom niet te werken. Dus we hebben dat de volgende dag aangegeven en konden een nieuwe auto uitkiezen. Toen we met de tweede wagen onderweg waren (weer een Nissan Note) begon er op de terugweg een lampje te branden op het dashboard. De band bleek te weinig lucht te hebben. De volgende dag stond de band helemaal plat. Toen hebben ze die auto met een takelwagen meegenomen, wij zijn meegereden en hebben bij het vliegveld de 3e auto uitgekozen, een Hyundai, en hiermee geen enkel probleem gehad. Ik denk dat we gewoon pech hadden. Alamo lost het ook allemaal prima op, alleen kost het tijd en dat is zonde als je ’s ochtends om 08.00 uur naar Orlando wil vertrekken en uiteindelijk pas om 12.30 uur onderweg bent.

Key West
De eerste bestemming met de huurauto was Key West. We zijn op één dag op en neer gereden. De weg over het water heeft wel wat, je komt ook langs mooie plekjes waar we de auto even stil hebben gezet. Dan nog is een paar uur over zo’n zelfde rechtdoorgaande weg wat eenzijdig. Eenmaal op Key West hebben we met de auto het eilandje wat verkend, de auto geparkeerd en wat rondgelopen. Ook even op het strand gelegen. En ’s avonds in een bar gezeten waar live muziek werd gespeeld. Erg gezellig, dat werd in veel café’s/ barretjes gedaan. ’s Avonds dus weer terug naar Miami gereden, enorme regenbuien onderweg. In combinatie met een onverlichte weg kon je amper wat zien.

Orlando
De tweede bestemming met de auto was Orlando. We hebben voor 40 dollar een overnachting geboekt in Kissimmee (10 minuten van Orlando) zodat we een extra dag Orlando hadden. Dat was een basic kamer langs een grote weg maar voor dat geld was het meer dan prima. Twee vrij grote éénpersoonsbedden, ze lagen ook prima. Er zijn veel van dat soort ‘hotels’ in die buurt, het wordt ook regelmatig groot aangegeven dat ze er kamers aanbieden van 35/40 dollar. We zijn die avond over International Drive (langs alle pretparken) gereden wat al een attractie op zich is en hebben de outlet bezocht die je daar ook vanzelf tegenkomt.
De dag erna besloten om naar Wet ’n Wild te gaan, een waterpretpark. De prijs deed ons twijfelen (60 dollar pp) maar het was lekker weer en onze inschatting was dat Orlando eigenlijk vooral pretpark is en je niet perse voor het centrum Orlando in hoeft. Je mag geen eten/drinken meenemen als je Wet ’n Wild ingaat dus je moet daar alles kopen en een kluisje is 7 dollar. Ze halen dus wel alles uit de kan. Maar het park is erg leuk en de glijbanen erg gaaf.

Naples
We zijn nog een dagje op en neer naar de andere kust gereden. Naar Naples. Dan rijd je een stukje door de Everglades (op het eerste oog niet heel bijzonder, vooral veel moeras en veel van hetzelfde). In Naples zelf leek niet zoveel te beleven. Het strand zelf vonden we wel mooier en schoner dan in Miami. Maar we zijn eind van de middag weer teruggereden.

Trein naar West Palm Beach
Als je in Florida van de ene naar de andere grote stad wil met de trein dan is dat erg duur, maar er gaat ook een trein van Miami naar West Palm Beach. Dat wilden we toch graag doen. Voor de prijs hoefden we het niet te laten: 5 dollar voor een enkele reis. Je doet er 1,5 uur over. Stopt ook o.a. in Fort Lauderdale. We stapten uit in West Palm Beach, prachtig weer. We verkeken ons een beetje hoe lang we er lopend over deden om op het strand te komen. Ruim een half uur. Toen we aankwamen begon het af en toe lichtjes te spetteren. Maar op een gegeven moment zagen we zo’n donkere lucht aankomen dat we na een klein uur onze spullen weer hebben gepakt. We zijn terug gelopen maar het begon ineens gigantisch te regenen en onweren. En we waren op een plek dat je nergens fatsoenlijk kon schuilen dus we waren helemaal doorweekt toen we bij een benzinestation aankwamen en daar droog konden staan. En onze spullen even konden uithangen en wat droogs aan konden doen. We hebben daar nog zeker 3 kwartier gestaan voordat we verder konden. Toen de trein dus maar weer teruggepakt.

Al met al een erg gave vakantie. Het idee dat je door Amerika toert is alleen al tof. We zaten er in augustus en dan is het regenseizoen. En dat hebben we dus regelmatig ook gemerkt. Het is er wel tropisch warm maar hebben bijna al dagen ook wel even regen gehad.
Flitspalen kennen ze in Miami ook. Bij thuiskomst een bekeuring binnen gekregen van 130 dollar voor door rood rijden. In Miami zijn veel kruispunten waar je rechtsaf door rood mag. Maar niet overal, zo blijkt. Dat is soms wat verwarrend.

Nou mooi verslagje van je verblijf in de United States evg076 !

Nog plannen in de toekomst om andere steden zoals Las Vegas te bezoeken?

Las Vegas is niet alleen een perfecte uitvalsbasis voor de Grand Canyon. Het is ook, in tegenstelling tot wat velen denken, een budgetvriendelijke stad zolang je niet gokt.