Mexicaanse geschiedenis deel 6 "Cholula"

Cholula

Cholula de Rivadavia (Nahuatl:Cholollan) is een kleine stad in de Mexicaanse staat Pluebla. Cholula heeft 82.964 inwoners (census 2005) en is de hoofdplaats van de gemeente San Pedro Cholula. Cholula ligt binnen het stedelijk gebied van Puebla. De plaatsen Santa Isabel Cholula en San Andres Cholula worden vaak als deel van Cholula gezien maar maken daar formeel gezien geen deel van uit.

Cholula was een belangrijke stad in Pre-Columbiaans Meso-Amerika, met een datering die teruggaat tot minstens de 2e eeuw v.Chr., met een kleine nederzetting die nog enkele duizenden jaren eerder ontstond. Later was het de tweede grootste stad van het Azteekse rijk. De naam is een verbastering van het Mahuatl Cholollan, wat ‘plaats van degenen die onstnappen’ betekent, of misschien van Chololoaque, ‘vallend water’.

Cholula was een belangrijk centrum tegelijkertijd met Teotihuacan en lijkt, op zijn minst gedeeltelijk, ontsnapt te zijn aan de gewelddadige vernietiging die zoveel andere steden trof aan het einde van de Mesoamericaanse klassieke periode. Cholula bleef zo een regionaal belangrijk centrum, in zoverre, dat in de tijd van de neergang van het Azteekse rijk, de Azteekse prinsen nog steeds formeel ingewijd werden door een Cholulaanse priester op een manier die doet denken aan, zoniet analoog is aan, de manier waarop sommige Mayaprinsen naar Teotihuacan lijken te zijn gekomen in een zoektocht naar enige vorm van formalisering van hun leiderschap.

Ten tijde van de komst van Hernan Cortes was Cholula onderdeel van het Azteekse rijk, de tweede gootste stad na de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan (huidig Mexico Stad) als de grootste stad van centraal Mexico, mogelijk met een bevolking van 100.000 mensen. Naast de grote tempel van Quetzalcoatl en verschillende paleizen, had de stad 365 tempels.

In 1519 voerde Cortés, ofwel in een bewuste poging om de Azteken in Tenochtitlan angst aan te jagen, ofwel (zoals hij later beweerde tijdens een onderzoek) om een voorbeeld te stellen uit angst voor verraad van de lokale bevolking, een beruchte slachtpartij uit, waarbij duizenden ongewapende edellieden gedood werden en de stad gedeeltelijk afbrandde.

Een paar jaar later bezwoor Cortés dat de stad herbouwd zou worden met een Christelijke kerk als vervanging van elke van de oude heidense tempels; minder dan 50 nieuwe kerken werden in werkelijkheid gebouwd, maar de Spaanse koloniale kerken komen opmerkelijk veel voor voor een stad van deze omvang. Er is een veelgebruikt gezegde in Cholula dat er een kerk is voor elke dag van het jaar, maar het gerucht doet de rondte dat het werkelijke aantal dichter bij de 280 ligt.

Tijdens de Spaanse Koloniale periode werd Cholula in omvang voorbijgestreefd door de nabij gelegen stad Puebla, waarvan het tegenwoordig een voorstad is.

Cholula is de bekende plaats van de Grote Piramide van Cholula, qua volume het grootste door de mens gemaakte bouwwerk in de wereld. Het tempel-piramide complex is over de periode van vele generaties gebouwd, vanaf de 2e eeuw v.Chr. tot vroeg in de 16e eeuw, en was gewijd aan de godheid Quetzalcoatll. De basis meet 450 bij 450 meter, tot een hoogte van 66 meter.

De Azteken geloofden dat de bouw te danken was aan Xelhua, één van de zeven giganten in de Azteekse mythologie. Vandaag de dag lijkt de piramide in eerste instantie op een natuurlijke heuvel met een kerk op de top. Dit is de Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios, door de Spanjaarden in de koloniale tijd gebouwd. De kerk is een belangrijk pelgrimsoord voor katholieken, en de locatie wordt ook gebruikt voor de viering van inheemse rituelen. Vele oude vindplaatsen in Latijns-Amerika worden gevonden onder katholiek gewijde grond, vanwege het gebruik van de kerk om hun geloof te laten versmelten met het geloof van de autochtone bevolking.

Vanwege de historische en religieuze significantie van de kerk, die aangeduid is als koloniaal monument, is het niet mogelijk om de piramide in zijn geheel te onderzoeken en te herstellen, zoals dat wel gebeurd is met de kleinere maar beter bekende piramide in Teoticuacan. Binnenin de piramide ligt zo’n 8 km aan tunnels die al uitgegraven zijn door archeologen.

Bron: wikipedia