Toeristische geheimtip: Tepoztlán

**Toeristische geheimtip: Tepoztlán **

Voor de rubriek ´toeristische geheimtip´ voor het tijdschrift heb ik dit stukje geschreven voor toeristen die Mexico-Stad aandoen.

Terwijl de Mexicaanse griep zich nog steeds verspreidt over de planeet, is in Mexico zelf het gevaar van besmetting zo goed als geweken. In het voormalig epicentrum van de pandemie, Mexico-Stad, komen de buitenlandse bezoekers langzaam maar zeker weer terug om te genieten van de bezienswaardigheden die de hoofdstad te bieden heeft. Tijdens hun rondreis door Mexico trekken de meeste toeristen echter weinig tijd uit voor de hoofdstad en nog minder voor de nabije omgeving. Meestal is een bezoek aan de piramides van Teotihuacán de enige dagtrip die vanuit Mexico-Stad wordt ondernomen. In de deelstaat Morelos, op slechts één uur ten zuiden van de Mexicaanse hoofdstad, ligt een dorpje dat ook zeker een dagtripje waard is: Tepoztlán.

Volgens de legende werd Quetzalcoatl, één van de belangrijkste Azteekse goden, hier geboren. Vandaag de dag worden er regelmatig UFO´s gespot en verder wordt er beweerd dat de plek vol is van creatieve energie waardoor een aanzienlijk deel van de 15,000 inwoners uit buitenlandse hippies bestaat. Wanneer de bus je afzet op het centrale plein van het dorp, merk je in ieder geval direct dat er een zeer gemoedelijke sfeer hangt. Bovendien is er altijd veel bedrijvigheid op en rondom het plein vanwege de tianguis (markt) die er immer opgesteld is. Een uitstekende plek om lokale lekkernijen als taco´s met krekels of ijsjes met de vreemdste smaken te proberen.

Het is sterk aan te raden om wat te eten alvorens de bekendste bezienswaardigheid van Tepoztlán te bezoeken: de piramide van Tepozteco. Deze ligt immers 400 meter hogerop en je moet een klim van 2 kilometer ondernemen om er te komen. De weg naar de top is bepaald geen geplaveid pad en een goede conditie en geschikt schoeisel zal zeker van pas komen. Eenmaal boven aangekomen, moet er niet teveel worden verwacht van de piramide zelf. De piramide, gebouwd ter ere van de god van oogst, vruchtbaarheid en pulque, is 10 meter hoog en stelt weinig voor, maar in combinatie met het uitzicht over de vallei en de sfeer is het meer dan de moeite waard. Vergeet niet wat nootjes mee te nemen om aan de witsnuitneusberen te voeren!

Ik woon zelf in Cuernavaca veel toeristen heb ik hier nog niet gezien een enkeling daar gelaten dat was vorig jaar wel anders er zijn genoeg bezienswaardigheden in de buurt waar je niet veel buitenlandse toeristen tegenkomt zoals Xochicalco: http://www.gobiernodigital.inah.gob.mx/ZonasArqueologicas/xochicalco/indice.htm
Ook een mooi natuurgebied is El Parque Nacional Lagunas de Zempoala trek er wel genoeg tijd voor uit er is van alles te doen neem wel warme kleding mee in de namiddag kan het behoorlijk fris zijn.
http://www.visitingmexico.com.mx/blog/parque-nacional-laguna-de-zempoala-en-morelos.htm
Iets dichter bij Mexico ligt Desierto de los Leones
http://images.google.com.mx/imgres?imgurl=http://www.ciudadmexico.com.mx/images/zones/desierto_leones/desiertodelosleones5.jpg&imgrefurl=http://www.ciudadmexico.com.mx/images/zones/desierto_leones/desiertodelosleones5.htm&usg=__OyczrhTmvxbz_2t8B-s0-m1R_U4=&h=357&w=575&sz=35&hl=es&start=1&sig2=-jH8x5FRHBtrrvRAVXTs5A&um=1&tbnid=B4GqdKGHHA0RfM:&tbnh=83&tbnw=134&prev=/images%3Fq%3Ddesierto%2Bde%2Blos%2Bleones%26ndsp%3D18%26hl%3Des%26cr%3DcountryMX%26sa%3DN%26um%3D1&ei=f4eBSsTDCeLbmQeWuajHCw
Tip: kijk ook eens op google earth.

John