Drie nieuwe middelen in Nederland voor behandeling en chemoprofylaxe van malaria: atovaquon-proguanil, artemether-lumefantrine en artemotil
P.A. Kager
samenvatting
– Drie nieuwe malariamiddelen, atovaquon-proguanil, artemether-lumefantrine en artemotil zijn recentelijk geregistreerd in Nederland.
– Deze middelen zijn effectief tegen meervoudig resistente parasieten.
– Atovaquon-proguanil en artemether-lumefantrine lijken voor de praktijk gelijkwaardig voor de behandeling van niet-ernstige Plasmodium falciparum-infecties respectievelijk bij personen vanaf 11 kg en vanaf 12 jaar (35 kg).
– Artemotil (intramusculaire injectie) is geregistreerd voor de behandeling van ernstige malaria bij kinderen tot 17 jaar.
– Atovaquon-proguanil is daarnaast voor profylactisch gebruik door volwassenen geregistreerd.
– Bij ernstig zieke patiënten heeft intraveneuze toepassing van kinine de voorkeur. Bij patiënten met niet-ernstige malaria bij wie parenterale therapie geïndiceerd is, vormt artemotil een goed alternatief voor kinine.
Na de recente introductie van 3 nieuwe malariamiddelen in Nederland is het beleid betreffende de therapie en profylaxe van malaria veranderd. In dit artikel bespreek ik kort enkele aspecten van de nieuwe middelen en geef ik een globaal overzicht van therapie en profylaxe.
per kuur !!!
Atovaquon/proguanil
Malarone 66,15
Chloroquine Nivaquine 3,62
Halofantrine Halfan 43,20
Hydroxychloroquine Plaquenil 6,15
Kinine Kininesulfaat 2,62
Mefloquine Lariam 33,97
Primaquine Primaquine 8,27
Pyrimethamine Daraprim 0,73
Conclusie:
Malarone is duurder in vergelijking tot de overige malariamiddelen.
Zelf onderzoek doen is goed, maar ik zou zeker ook een keer met je bronnen langs een arts gaan om e.e.a. te laten bevestigen. Fouten maken kun je je nou eenmaal niet permiteren!
maar ik vind het fijner ,om wat kreten te horen
zodat het wat makkelijker wordt om vragen te stellen aan een arts
anders ben je afhankelijk van een persoon
op deze manier is er wat meer kans om diepgang te krijgen ( hoop ik )
dus als er meerdere zijn met ervaring of nieuwtjes
kan je dat weer proberen te bundelen
wellicht levert het iets op
of wellicht dat er leden zeggen ,niet moeilijk doen en gewoon ter plaatse kopen ?
omdat het veel goedkoper is ???
Misschien kun je n afspraak maken bij een GGD? Er zijn specialisten op t gebied van tropische ziekten/anti-malaria middelen, je kunt er op consult gaan, je krijgt advies en jouw vragen worden beantwoord. Soms blijkt t duurdere malarone n verantwoorde keuze ivm de bijwerkingen van de goedkopere variant (zo is mij bijv. malaronde geadviseerd omdat t goedkope middel n slecht effect kan hebben bij mensen die in t verleden aan depressie hebben geleden-dit is maar een voorbeeld, in ieder geval verschilt t per persoon…)
En, omdat ik mn ziekenfondsverzekering iets heb uitgebreid waardoor k ook inentingen/antimalaria vergoed krijg, is zelfs de (dure!) malarone geheel vergoed- tevens het consult! Succes
In Ecuador en misschien ook andere landen kun je ze gewoon bij de Farmacia kopen, 2.50 dollar per strip, en dan heb je de echte malerone. Misschien kun je dat ook eens gaan uitzoeken via internet.
Wij kregen van de travelclinic ook malerone maar er was ook een ander goedkoper middel mogelijk. Maar je moet rekenening houden dat het wel veel bijwerkingen geeft. Het goedkopere middel gaf als bijwerking, stemmingswisselingen, hallucinaties en depressie. Een vriend had dat middel geprobeerd en had er dan ook last van.
Dus kijk er mee uit. Het moet niet je vakantie verpesten.
Kan het zijn dat dat lariam was… een vriendin van mij had dat ook meegekregen vorig jaar… ze droomde over hele vreemde dingen ;), we hebben er later enorm om moeten lachen. Iedereen reageert daar anders op, mensen die reeds last hebben van stemmingswisselingen (bv vanwege hormoonproblemen) moeten idd uitkijken met dit middel.
@Willem Tel: ik wil best een poging wagen om te kijken of ik iets kan vinden op een lokale apotheek site, maar naar welk land wil je gaan?
Tja, veel mensen zullen het niks vinden maar ik wil wel even melden dat er een homeopatishe malaria profylaxe bestaat. Wij doen een rondje wereld van een jaar of drie/vier en willen niet bijna al die tijd malarone slikken. Vandaar de keuze voor het homeopatische middel. (en het is ook veel goedkoper)
Informatie kan je bij een homeopaat krijgen.
Zowieszo is het niet aan te raden om dit tijdens je hele reis te slikken. Het zijn toch medicijnen en zorgen er alleen voor dat de symptomen minder worden. Dus als je gestoken wordt door een malaria vlieg dan heb je dit minder snel door. Uiteraard wel gelijk beginnen nadat je gestoken bent om de symptomen weg te drukken.