Languedoc-Roussillon-Oostelijke Pyreneeën en Katharenstreek

Frankrijk liefhebbers vinden wellicht ook nog bruikbare tips in het menu
“ Wereldwijzer Reiscafé ” onder het item:

-Reistip: Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën
en bijkomende post mbt: Languedoc–Roussillon-Oostelijke Pyreneeën en de Katharenstreek.

Stancy.

LANGUEDOC–ROUSSILLON – OOSTELIJKE PYERENEEËN - KATHARENSTREEK

Dit is geen volledige info over deze regio’s, maar indrukken over een gedeelte van deze streken, aangevuld met info, te bezoeken plaatsen die het waard zijn en verwijzingen naar een aantal website’s. Zij die zich graag verplaatsen of rondreizen vinden hier wellicht een aantal bruikbare tips.Sommige websites zijn in de Franse taal.


Woord vooraf
Sinds januari 2016 is de kaart van Frankrijk grondig veranderd. Het aantal bestaande administratieve regio’s werd verminderd door een aantal bestaande regio’s samen te voegen tot grotere eenheden met een nieuwe benaming als regio****. ****
**“Occitanie” **is de nieuwe regionaam voor de samenvoeging van de vroegere regio’s Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées.
De Fransen met hun chauvinistische karakter zullen zelf de oude benamingen nog lang blijven aanhouden; het zou wel eens kunnen duren tot een volgende nieuwe generatie vooraleer de nieuwe regio benamingen er algemeen ingeburgerd zijn. Erg veel websites waar men o.a. op een interactieve kaart van Frankrijk regio’s, departementen, steden en dorpen kan zoeken zijn anno 2018 nog niet aangepast aan de benamingen van deze nieuwe administratieve indeling.


**

Als je in de regio Perpignan een besneeuwde bergtop in het vizier hebt, is dit de 

PIC DU CANIGOU** (2784m), de trots van de Catalaan.**

Er staat een ijzeren kruis op de top. De Canigou beheerst de streek zoals de Ventoux de Vaucluse beheerst en is een symbool voor Catalonië.

  • Streek met het meest aantal zonuren per jaar in Frankrijk is de Languedoc-Roussillon met gemiddeld ca 2600 uren zonneschijn per jaar.

  • Een verblijf in de regio Perpignan in de lente als de boomgaarden in bloei staan met op de achtergrond de smeltende sneeuw in het gebergte, staat garant voor een aangename vakantie.

  • In de Languedoc-Roussillon waait de **Tramontana **(landwind uit noord-west) gemiddeld 192 dagen per jaar.
    (In de Provence waait de Mistral gemiddeld 150 dagen per jaar. Hij komt van de Cévennen).

    ---------- **INTERMEZZO **----------

Wij waren o.a. te gast in een klein dorpje op het feest van St. Jan :
Elk jaar opnieuw bij de feesten van het St.Jansvuur wordt het vuur overgedragen via de dorpen tot op de Mont Canigou . Daar wordt elk jaar in de nacht van 23 juni een reusachtige brandstapel aangestoken met het eeuwige St Jansvuur dat wordt bewaard en overgebracht vanuit “Le Castillet” te Perpignan. Het aansteken van het vuur is het signaal waarop in alle dorpen dergelijke vuren worden ontstoken. De gloed van het vuur op de Canigou is normaal te zien in heel de Roussillon (niet bij mist). De vlam op de Canigou is het symbool van St. Jan in Catalonië.

  • Het is een Catalaanse traditie die gepaard gaat met talrijke volksfeesten en rituelen, o.a. Catalaanse klederdracht en volksdans “La Serdane” begeleid met sommige specifieke instrumenten. Het muziekensemble noemt men een “cobla” dat bestaat uit 12 instrumenten, bespeeld door 11 uitvoerders.

    • St.Jansboeketjes worden samengesteld en bestaan uit de bloempjes van 4 specifieke kruiden die geplukt worden op 23/06 in de vroege morgen. Ze worden op een speciale manier samengebonden. Soms kan je ze ook kopen.
      Deze traditie wil dat het boeketje in de huizen wordt opgehangen tot het volgende St.Jansfeest : het oude boeketje wordt verbrand in het St.Jansvuur. Het nieuwe boeketje wordt als een soort talisman in de huizen bewaard gedurende één jaar.

    OOSTELIJKE PYRENEEËN
    Het ALBERE-MASSIEF =voorloper van de Oostelijke Pyreneeën:
    DE CORNICHE-ROUTE (= overhangende rotskust):

Op uitstap - Heen :
vanaf COLLIOURE (=ansjovisverwerking, oude straatjes, de Middellandse Zee, rond 1900 ontmoetingsplaats van de Fauvistische schilders: Henri Matisse, André Derain, P.Picassso,…), PORT-VENDRES (rotskust, mooie jachthaven en vissershaven met z’n kleurrijke taferelen), BANYULS-sur-MER eeuwenoude geschiedenis en tradities vd Banuylswijnen, oktober feest vd wijnoogst, CERBERE, …terug langs de Spaanse grens PORTBOU…… naar la JONQUERA .
De weg klimt regelmatig en volgt de kustlijn onderbroken met kreken(=calanques) en baaien. Dun bevolkt. Neem vooral te drinken mee +/- vanaf Cerbère: geen winkels. Uitstap doen bij heldere hemel. Bij te warm weer is er veel verdamping en is de lucht te ijl om ver te kunnen zien of om mooie foto’s te maken.
Terug:
Neem te Jonquera (Spaanse grens) de autosnelweg E15 en niet de nationale route. (Langs de RN op de grens een onoverzienlijke massa geparkeerde auto’s, een wirwar van mensen: veel tabakswinkels, alcohol en electrische huishoudapparaten).

-OFWEL doe je deze uitstap in omgekeerde richting: dus langs de snelweg naar de Spaanse grens: La Jonquera…Portbou en zo naar Collioure: dan DAAL je ipv te klimmen, maar dan rij je ook wel aan de buitenkant vd weg.


- Uitstappen die het waard zijn om te beleven :
Tip : Met een hiernavermelde plaatsnaam ”Google op afbeeldingen” : interesse gewekt of zelfs overtuigd? dan kan men hierover zelf gemakkelijk verder info sprokkelen op het internet.

Perpignan : de Catalaanse stad met platanen en palmbomen en Le Castillet waar het eeuwige Sint-Jansvuur wordt bewaard.
Salses-le-Château : het intacte imposante fort van Salses. Collioure : prachtig maar druk. Banuyls-sur-Mer met zijn hellende wijngaarden voor een bijzondere “vin doux naturel”. Rivesaltes en zijn muscatwijnen. Katharenkastelen van Peyrepertuse en Queribus. Les Gorges de Galamus. te Arles-sur-Tech met Les Gorges de la Fou langs/over de rivier La Fou : smalle hoge kloven met beveiligd wandelpad en passerels ; men krijgt een helm bij het begin van de wandeling,verplicht op te zetten, er is parking, geen toegang bij regenweer. Les Orgues te Ille-sur-Têt >>er is parking met picknicktafels. St Martin du Canigou. Prieuré de Serrabone. Villefranche-de-Conflent en Mont-Louis : deze vestingsteden van Vauban staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Eus het zonnigste dorp van Frankrijk : heeft het meeste aantal uren zon per jaar van Frankrijk. Castelnou middeleeuws stadje. Prades met de kerk Saint-Pierre uit 12de en 17de eeuw met een prachtig barokke altaarstuk, gewijd aan de heilige Petrus. Dit bijzondere kunstwerk is van de Catalaanse beeldhouwer Joseph Sunyer en is het grootste barokke altaarstuk in Frankrijk. Het staat tevens op de Monumentenlijst. Wil je het hoofdaltaar met het erg grote kunstwerk beter verlichten daarvoor is er een muntmechanisme ter beschikking. Er is een schatzaal met een collectie relekwiën, zilveren stukken, en ook een standbeeld van Notre-Dame de la Volta 14de eeuw. De Abdij van St Michel de Cuxa. Céret : stad van de kersen en zijn Musée Moderne, in een vroeger karmelietenklooster, dat een ode is aan kunstenaars uit de 20ste eeuw met werk van Pablo Picasso, of werk van Miro, Matisse, Chagall, Dali of Braque. Marktdag centrum Céret: zaterdag voorm. onder de platanen.
Carcassonne
Spanje >>Figueras(Dali), Cadaques, …


De Franse Côte Vermeille, die loopt tot aan de Spaanse grens, is heel wat minder druk, de stranden zijn mooier en minder volgebouwd dan aan de Azurenkust.
Picasso, Chagall, Matisse e.a. kwamen naar de Côte Vermeille. Het licht en de kleuren moeten hier niet onderdoen voor de Provence.
Stranden :
Le Canet-en-Roussillon met Canet-plage 9km zandstrand, St Cyprien en Argelès-sur-Mer hebben mooie lange en diepe zandstranden. Argelès-sur-Mer ligt aan de voet van het massief Les Albères (waar de Pyreneeën tot de zee komen) met een zandstrand van 7km, een dennenbos aan zee van enkele hectares en een met bomen aangeplante promenade. Na Argelès is het rotskust tot de Spaanse grens.


**COLLIOURE, **is altijd een inspiratiebron geweest voor artiesten, schrijvers, dichters, zangers en schilders als Picasso, Matisse, Derain, Dufy, Chagall, Marquet

  • Ansjovis uit Collioure :
    van de vroegere 30 ansjovisbedrijven zijn er nog maar twee over. De ansjovis wordt nu ingevoerd uit N.Afrika (ik meen uit Marokko) en wordt er verwerkt.
    • Het kasteel in het centrum van Collioure was vroeger het grote zomerpaleis van de koningen van Mallorca : kan bezocht worden.
    • Te Collioure toeristisch treintje met bestemming Port-Vendres langs de flanken door de wijngaarden ontrolt het panorama van de baai van Collioure.

PORT-VENDRES
http://www.port-vendres.com/page_ic.php?them=4000


Met de auto tot VILLEFRANCHE-de-CONFLENT en verder met le PETIT TRAIN jaune “le canarie“. Neem wel warmere kleding mee want boven in de Pyreneeën kan het fris zijn.
Het uit 1911 stammende elektrische smalspoorlijntje met gele treinwagons (le canari) is aangemeld als industrieel cultuurhistorisch erfgoed. Het slingert zich met een snelheid van 30-50 km via 390 bochten, 19 tunnels en 650 kunstwerken van 427 m naar 1592 m hoogte en loopt van Villefranche-de-Conflent bij Prades (achter Perpignan) naar Pétruse. Voor de energieopwekking werd een aparte waterkrachtcentrale gebouwd. U gaat over viaducten van 65 m hoog en een hangbrug van 156 m lengte die op zichzelf al kunstwerken zijn. Van boven uit de Pyreneeën heeft u geweldige uitzichten over de dalen. Men kan gaan tot Font Romeu. Dit is een bekende wintersportplaats en stageplaats voor altleten. Hier is de grootste parabolische spiegel ter wereld van 54 m bij 45m (Foure Solaire) die temperaturen opwekt tot boven 3000 granden Celsius. Let wel : het hele traject duurt lang en men wil graag toch wel eens uitstappen.
http://www.tourisme-canigou.com/decouvrez/le-train-jaune

http://www.villefranchedeconflent.com/?lang=nl

Men kan per auto ook verder rijden dan Villefranche-de-Conflent tot hoog in de Pyreneeën bv. Font-Romeu of naar het bergstaatje Andorra.


**

DE KATHAREN: Streek, geschiedenis, de mythe
http://www.wandelpaden.com/Rubriek7v.html Chemin des Cathares (Nederlandstalige tekst)

Excursie: vertrek vroeg dit is een daguitstap:
-vb.vanuit Béziers:
1)** START** eventueel via snelweg A9/E15 tot uitrit 41en met de D12 tot Vigrau, dan links D9 naar TAUTAVEL VIA D59 naar D611, hier rechts afslaan richting Tuchan. Op 1,5km van Tuchan naar links D14 tot Cucugnan (dorpje arendsnest “village perché”), verder via D123 naar Château de QUERIBUS, er zijn parkeerplaatsen. De klim is goed te doen. Kies een dag met heldere lucht: vergezichten. In het zuiden is er altijd wel wat wind. Niet doen bij héél felle en sterke wind (Tramontana) = weggeblazen worden. Keer terug richting Cucugnan via D 123 maar neem tijdig de D14 in de richting Château de PEYREPERTUSE. Dit is imposant, maar vergt meer inspanning, de weg is niet zo gemakkelijk. De site is groter dan Quéribus en de parkeerplaats is verder afgelegen. Vervolg uw route D14 richting Soulatge, links af: tot Cubières-s.Cinoble en neem D10 GORGES DE GALAMUS, een belevenis. Het is een éénrichtingsbaan. Er is slechts één parking langs het traject. Je kan de auto parkeren en afdalen naar de Ermitage. Wellicht gebrek aan tijd om dit te ondernemen. Er is een bord met aanduiding van de tijd te voet en de afstand tot de ermitage (+ de weg terug).
-Vervolg je rit tot ST.-PAUL DE FENOUILLET, hier ziin in de omgeving te Ille-sur-Têt “Les Orgues” (ook wel **“Les Cheminées des Féés” **genoemd)gesculpteerd door het water in een labyrint van oker kleur in de schaduw van de CANIGOU (met een ijzeren kruis op de top in de sneeuw. Hij beheerst de streek zoals de Ventoux de Vaucluse beheerst en is een symbool voor Catalonië).
- Toeristische Info: Ille-sur-Tet . Tel 00 33 (0)4 68 84 02 62.

-KEER TERUG met de D117 richting Maury, Esstagel, Cases-de-Pene en Rivesaltes. Neem de snelweg La Catalane A9/E15 oprit 41 in de richting van Narbonne, Béziers of kies de N9.

Het is beter op- en uitritten rond PERPIGNAN te mijden: dikwijls files.

  1. Je kan de hierboven vermelde excursie via een vlottere en vluggere weg afleggen.
    Eventueel TAUTAVEL overslaan. Neem de snelweg A9/E15 tot UITRIT 41 en via de RN9 langs Rivesaltes naar de D117 tot Maury, rechts afslaan richting Queribus. Dit is een gemakkelijke weg. Van ver zie je aan je rechterkant de burcht. De laatste klim te voet is goed te doen. Er is een houten leuning langsheen de klim. Niet aan te raden bij hevige wind. Er is ook een degelijke parking voorzien).
    Ook de klim naar de burcht van Peyrepertuse is mogelijk, maar is minder gemakkelijk – zie onder 1) -.
    -Volg verder LES GORGES DE GALAMUS tot ST.-PAUL DE FENOUILET en keer terug via de D117 richting Rivesaltes, enz…

**Les Gorges de Galamus **http://www.gorgesdegalamus.fr/
**l’Ermitage de Galamus **
http://lieuxsacres.canalblog.com/archives/ermitage_de_galamus__66_pyrenees_orientales_/index.html
Les Orgues d’Ille-sur-Têthttp://lesorgues.ille-sur-tet.com/

TAUTAVEL met de Homo heidelbergensis, neanderthalensis
voor wie interesse heeft in Prehistorie en de Oudheid.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tautavelmens

CARCASSONNE
Met financiële steun vd Unesco is deze middeleeuwse citadel in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en is de dubbele omwalling bijna helemaal in zijn originele staat heropgebouwd. De torens en wallen zijn indrukwekkend. De omwalde stad met zijn smalle steegjes laat zijn charme het best 's avonds of ’s morgens vroeg voelen als de stroom toeristen er niet is. (grote parking : betalend)
Le Lac de Cavayère De bewoners van Carcassonne ontsnappen hier aan de warmte en de drukte van hun stad. Op 5 km ten zuidoosten van het centrum bevindt zich ‘Carcassonne Plage’: een plas met zand en bomen errond. Goed voor een picknick, een duik in het meer of gewoon languit liggen luieren op het zandstrand.

Le CANAL DU MIDI :
Het “ Canal du Midi ” verwezenlijkt dwars door Frankrijk de verbinding van de **Middellandse Zee **bij Sète met de Atlantische Oceaan in de Golf van Biskaje nabij Bordeaux waarvan Paul Riquet (geboren in Béziers) de ontwerper en bezieler was.
http://www.destination-languedoc.nl/articles/het-canal-du-midi-486-5.html

http://www.canalmidi.com/aufildlo/fonceran.html
-Le canal du Midi
-Les neuf écluses de Fonsérannes (De negen sluizen van Fonsérannes)
-Le Pont-Canal et le franchissement de l’Orb (te Béziers : De kanaalbrug die de rivier de Orb kruist/oversteekt)
http://www.canalmidi.com/terrede/cathare.html
-Le canal, Terre Cathare
-Le canal, Terre de Vins
-Le canal, Terre de Gastronomie
http://www.canalmidi.com/trace.html
-Le tracé du canal dans l’Hérault (klik op de blauwe vierkantjes voor de werken, klik op rood voor de gemeenten).
http://www.canalmidi.com/peniche.html
-Au Fil de l’eau : een boot huren voor een dag, een week, …
(ook zalig : fietsen langs Le Canal du Midi)
http://www.canalmidi.com/historic.html
-Historique de la construction.
http://www.canaldumidi.com/Biterrois/Beziers/Beziers.php
-Het Canal du Midi te BEZIERS, de oversteek van de rivier l’Orb.

BEZIERS
De promenade van de Allée Paul-Riquet is genoemd naar de bouwer van het kanaal.

  • Toeristische info Béziers http://nl.beziers-mediterranee.com/
    • Marktdag Béziers: op zondag grote algemene markt.
  • op zaterdag: groenten en fruit in de Allées Paul Riquet
  • telkens in april “Fête de Saint-Aphrodise”, folklore feest van de Patroonheilige van Béziers, traditionneel défilé met de kameeltotem, degustatie van witte wijnen.

Het keltisch oppidium te Ensérune (nabij Béziers)
Het Oppidum van Ensérune is het grootste Gallische dorp in het zuiden van Frankrijk.
http://www.destination-languedoc.nl/articles/het-oppidum-van-enserune-586-5.html

**PORTIRAGNES en **Portiragnes-Plages
dorp, natuur, strand, ontspanning http://www.tourisme-portiragnes.fr/

LES TAMARIS - Portiragnes-Plages
La Tamarissière gelegen nabij een tweehonderdjarig oud pijnboombos aan de monding van de Hérault op de rechteroever van de rivier, tussen strand en rivier.
-Les Tamaris dankt zijn naam aan de tamarisken en de dennen die er in de 18de eeuw werden aangeplant om de verzanding van de rivier Hérault tegen te gaan.
-Gedurende het hoogseizoen is er een veerdienst voor een directe verbinding met Le Grau d’Agde, gelegen op de andere oever v.d. rivier Hérault.
-Domein van 18 Ha met 750 woningen: dit is gemiddeld +/- 4 woningen op
09 are zonder rekening te houden met de oppervlakte aan gemeenschappelijke voorzieningen.

CAP-D’AGDEopende een van de eerste naaktstranden in Europa. Het heeft een van de grootste naturistenparken ter wereld met de grootte van een klein dorp met een lang zandstrand.
Marktdagen :
-te AGDE op donderdag rond de Markthallen, La Promenade en Place Jeu de Ballon.
-te CAP D’AGDE: verschillende marktdagen per week vanaf 15/06 tot 21/09.
-LE GRAU D’AGDE op donderdag traditionele markt op de Place de la République.

PEZENAS.
Een sfeervol stadje. Het centrum dateert uit de Middeleeuwen: de gerestaureerde huizen en binnenplaatsen zijn te bezichtigen. Bij het “Syndicat d’initiative” (VVV) kan je een plattegrond ophalen en de stadswandeling maken. Op het gelijkvloers van de historische panden zijn antiekzaken en kunstnijverheidswinkeltjes gevestigd. Er is een glasblazer, er zijn leerbewerkers, een kleine snoepfabriek en er wordt originele kleding verkocht. Het centrum wordt bewoond door de autochtone bevolking.
Molière heeft enige tijd in Pézenas gewoond, zijn naam kom je er overal tegen. Tijdens het feest “Pézenas Sous le Regard de Molière” wordt de oude stad geanimeerd door straattheater.
Op zaterdagmorgen is er de wekelijkse markt.

**SETE, **door zijn vele kanalen het “Venetië van de Languedoc” of het “Venetië van Frankrijk” genoemd.
Sète is ontstaan op een smalle strook zand tussen de Middellandse Zee en L’Etang de Thau (Het Meer of Bassin van Thau).
Sète, stad van de vissers heeft een belangrijke vissershaven. Telkens in augustus, tijdens het eeuwenoude patroonsfeest van Saint-Louis, vinden volgens oude traditie de steekspelen van Sète plaats die gespreid zijn over meerdere dagen. De wijken van de stad strijden vanaf half juni in toernooien om de winnaar van hun wijk te kennen als afgevaardigde om verder deel te nemen aan de glorierijke steekspelen die uiteindelijk de overwinnaar levert. Twee tegenover elkaar geplaatste tegenstanders op een boot en gewapend met een lange houten lans en schild moeten elkaar in het water krijgen.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_de_la_Saint-Louis
Georges Brassens werd te Sète geboren.


ALLERLEI:

-Trekking:

  • Meer dan 4000km wandelpaden in de Audehttp://www.aude.fr/272-randonnee.htm
  • Le Sentier Cathare https://www.cathares.org/le-sentier-cathare.html
    -Les Sentiers à Thèmes (la labyrinthe verte, les sentiers d’Eva, Le belvédère du diable, Le sentier des oliviers.
    Randonnées Ariège +Pyrénées >>Les secteurs de Randonnées :
    -Pays des Portes d’Ariège-Pays d’Olmes Mirepoix-Pays de Foix Haute-Ariège-Pays du Couserans
    Les GR et Tours du Pays en Les Sentiers Transfrontaliers

- Logies: