Kookcursus op Oost-Java, Bali of Lombok

hallo,
In december ga ik voor 3,5 week naar Indonesië, nu lijkt het me leuk om in een van de plekken die ik ga bezoeken een kookcursus te volgen.

Heeft iemand tips voor zoiets, in Oost-Java, Yogyakarta, of ergens op Bali of Lombok??

thx :dag:madelon

Owwww, wat een leuk idee! Kookcursussen zoals je bv in Thailand ziet, ben ik in deze regio echter niet tegengekomen…

Kookcursussen.
In Bali wel .
Ik denk dat het een dure kookcursus is , de guru is een bekende chefkok , werkzaam(geweest) bij diverse buitenlandse sterren hotels.Even googlen.

In Bandung heb je een eenvoudige kookcursus , ik dacht dat het een nederlandse innitiatief is .
Een soort vakantieboerderij waar je de basis kennis krijgt om een huistuinkeuken indonesische gerecht te maken.
Met excursies mogelijkheden in de omgeving .

klopt, destijds heb ik Chang Mai een kookcursus gevolgd, bij http://www.alotofthai.com, dat was echt zo gaaf!
Bandung ga ik helaas niet heen, maar ik ga even googlen naar de guru.
Alvast bedankt voor de tips!


www.laatdebeerlos.nl - onze reisverslagen van Cambodja, Laos, India en Vietnam

In Ubud, Bali:

www.warungenakbali.com
www.mozaic-bali.com
www.orient-express.com

Ik zelf kan ook redelijk koken , tenminste als ik de kant en klare bumbu(kruiden)gebruik.
Geheim van de kok (he he he he)
Tegenwoordig heb je goede merken bumbu uit Indonesia die je in de toko kan kopen .
En er staat ook een heleboel internet recepten .
De probleem is dat je de bestandelen "vers"moet samenstellen en gebruiken .
Gemakshalve gebruik ik Indonesische kant en klare bumbu plus extra toevoegingen van bij voorbeeld verse Laos en Sereh .

Op Java , en in de grote steden heb je echt veel van die Kursus Masak (Kookcursussen) , al dan niet gespecialiseerd in de streek gerechten.
Voor een gewone Nederlanse toerist kan men wel terecht bij een club die de populaire Indonesische gerechten voorbereiden zoals , rendang , semur (hacheachtig met kecap) , opor , standaard gado gado , en asinan (zoet zure mix van groen en of fruit ) die lekker is voor zomer maanden.Beroemd is asinan Bogor en Jakarta . Of atjar maken .Het is niet die asinan van o.a uit de conimex potjes. Ook leren maken van sate , het braden en de zooo belangrijke marinade en saus .
Het is ideaal dat je met vakantie gaat en dan terug komen naar Nederland en in staat zijn om een eenvoudige standaard rijsttafel te maken .

Naar aanleiding van deze vraag m.b.t kookcursussen heeft Londoh een stuk hierover op zijn weblog geplaatst:

http://blog.londoh.com/item/553#more

Beste vrienden , de topic is van madelon , en het gaat over kookcursussen .
Er zijn natuurlijk een verschil tussen kookcursus die je als jong meisje krijgt van je moeders en tante’ s of oma’ s of een kookcursus die je op de (v/h) Huishoudschool kreeg .
Normaal gesproken moet een jonge vrouw een beetje kunnen koken , opzijn minst water zetten , eitje bakken , of suddervlees braden .Zoals we weten kan voor sommige aardappel koken ook moeilijk zijn . Tegenwoordig heb je dan kant en klare maaltijden , goed genoeg voor de moderne jonge vrouw met een drukke baan , of in jong gezin waar beiden keihard moeten werken.
Indonesia kan je ook niet vergelijken met Nederland , en zeker niet in die " segment" waar Meneer Londoh schreef.Zelf in indonesia heb je** verschillende segmenten.**
Trouwens het is een mooi verhaal , mijn compliment. De foto’ s zijn ook mooi .
Ik heb altijd beweerd dat die goede man goed kan schrijven .

Alleen zijn er verschillen hoe men etenswaar bereiden .
In de " moderne" indonesische dapur = keuken werd gewoon voorbereid en gekookt zoals men het prettig vindt . In de kampongs waar men alleen maar een kleine keukentafel en een paar stoelen hebben gaan de dorpelingen vaak de gerechten op de vloer bereiden , boven een tikar (mat) of in zo’ n verhoging plateau , een bale bale , bij oude " kolonialen" bekend als een tampatje .
Ik heb " duizenden" Indonesische keukens gezien van binnen , in allerlei soorten en grootten.Van heel primitief , met aarden vloer (in de kampongs van 40-50 jr geleden) tot afgelopen zomer in diverse moderne keuken bij mensen die dat kunnen permiteren.
Waar mijn amsterdamse keuken heel basic overkomt.

Er zijn ook verschillen tussen huisvrouwen die full time moeder zijn of ook werk hebben , er zijn ook die niet kunnen of hoeven koken (een eigen kok/personeel hebben) , of te lui zijn .
Er zijn ook keukenprinsessen , waarvan je kan zeggen dat ze tovenaressen zijn , met familierecepten die generaties werden overgedragen.
In de grote steden heb je ook specialiteitsrestaurants waar men puur natuur koken , zonder toevoegingen .Allemaal vers .Zelfs de vis “spartelt” nog op de visschaal .

Dat kan men ook zelf ondervinden . Wat meneer londoh schreef is een andere soort segment , leuk voor verhalen en de foto’ s zijn kleurrijk , maar beantwoord niet aan de vraag van madelon .
Namelijk kookcursussen voor de " verwende" toeristen. Die naast vakantie ook iets nuttig kunnen leren .Soms gaat men ook leren dansen of de bahasa indonesia leren .
Voor ieder wat wils . Nietwaar ? De ene hoeft de andere niet te uit te sluiten.

De kookcursussen werden al lang gegeven , ik weet nog dat ik ongeveer 50 jaar geleden mijn moeder met de chauffeur moet ophalen bij zo’ n kookcursus (europese eten) .
De gewone huis tuin keuken menu is gewoon eenvoudige menu die we dagelijks eten , en allemal vers gehaald (door de personeel) uit de traditionele markt .
Uiteindelijk kunnen de personeel nog beter koken dan mijn moeder , omdat ze in al die jaren honderden of duizenden keren die gerechten moeten maken .Dus kunnen ze de smaak echt verfijnen.
En zeker als je bij dezelfde bazin voor 20 0f 30 jaar in dienst bent .

Het gebruikelijke gekletter van borden, kopjes, messen en vorken dat de heer Atmadja ten beste geeft als die Londoh iets heeft geschreven, hij gebruikt erg veel woorden maar zegt helemaal niets. Hij is al te lang weg uit Indonesia , 40 jaar al, om echt te weten wat er zich in dat land afspeelt. En als ie er is loopt ie door winkelcentra te sloffen of hotels te vergelijken en valt in slaap als er iets spannends gebeurd.

Londoh antwoord helemaal niet op de vraag van Noledam, hij laat zich inspireren door een vraag alhier gesteld en schrijft dat op zijn eigen blog.

Op het wereldwijzerforum las ik de volgende vraag: …

…Helaas ik heb geen tips, maar ik vind het wel een gouwe idee.

En ten tweede U heeft het steeds maar over cursussen, kom dan met namen, adressen, telefoonrs en email en zit niet als een zenuwachtige grijze kat om de hete bubur heen te draaien, net doen alsof je alles weet, intussen is het allemaal zwaar gedateerde jeugdherinnering, waar niemand iets aan heeft. Er staat namelijk geen enkele actuele informatie in. Op deze manier gaat men nog medelijden krijgen met U, die zielige seniele oude Indonesiër van het wereldwijzerforum. Misschien is dat wel de bedoeling, (ik doneer 50.000 Rp. :D)

NB volgens mijn bent U afgelopen zomer alleen maar op vakantie bij allerlei fora geweest, maar niet in Indonesia, want U bent helemaal niet met nieuwe “avonturen” gekomen

Beste vrienden , ik schrijf in WWF mijn eigen ervaringen , en ik probeer on topic te blijven.

Ik wil ook de topic van Madelon niet verpesten om de zeer subtiele uitnodiging van meneer boomaap tot een ellenlange dicussies over personen aan te nemen.
Niemand , en nogmaals niemand staat op te wachten.

Zoals deze quote van Meneer Boomaap.:
*NB volgens mijn bent U afgelopen zomer alleen maar op vakantie bij allerlei fora geweest, maar niet in Indonesia, want U bent helemaal niet met nieuwe “avonturen” gekomen *

Ik vertel mijn verhalen zoals ik het meegemaak heb , dus subjectief.
Anderen kunnen andere ervaring hebben .
Voor de lol kunnen de leden ook mijn reisverhaal lezen , geplaats in Indahnesia.
Ik schreef toen onder de naam Sidia .

Indonesia 2007 according to Sidia

http://forum.indahnesia.com/topic/5207/0/indonesia_2007_according_to_sidia.php

ketut en surya atmadja, thnx voor de tips.

ik vind 't inderdaad super om ter plaatse wat tips en tricks te krijgen,
zodat als je thuis komt je daar nog lang plezier van hebt.

En Ubud wil ik sowieso bezoeken, dus gaat helemaal goedkomen.

Vrienden , mijn excuus .
Hier heb je een aanvullende verhaal .
Om Londo pulang kampung .Geplaats in Indahnesia.

Ketut ,
ik weet niet hoe je foto’ s moet plaatsen in door mij geplaatste topics in WWF.
Ben ik niet handig in.
Als je vindt dat het ergens anders geplaats kan worden (aparte topic) , vind ik ook best .
Indien nodig ben ik ook bereid om de indonesische woorden te voorzien met nederlandse vertaling , als eventuele lezers het nodig achten .
Indosenia , amstelerdam en andre expres fout geschreven woorden is mijn " trademark"
Bij Indahnesia en andere site zijn de leden “al gewend” met mijn schrijfstijl (cq taalvauten) .

http://forum.indahnesia.com/topic/5071/1/om_londo_van_amsterdam_pulang_kampung.php

surya atmadja,

foto’s kun je plaatsen door in de “uitgebeide editor” op het paperclip-icoontje te klikken. Vervolgens kun je foto’s vanaf je eigen harde schijf plaatsen, mits ze niet te groot zijn.
Mochten er nog meer aanvullende verhalen komen, dan kan ik ze wel naar een nieuw onderwerp verplaatsen. Dan kan het hier weer over kookcursussen gaan.