Kasteelboerderij in Charente

La Tranchade

Een domein met een lange historie…
Een historie vol van verhalen…
Verhalen die vertelt worden aan het haardvuur
Verhalen die vertelt worden door de beek, de bomen, door de stenen van het kasteel.

Honderden jaren geleden konden legers niet weg van water. Water was nodig voor de vele paarden en runderen die de belegerings apparaten trokken, da karren met voorzieningen, de paarden van de cavalerie… De weg naar het slagveld ging langs een beek, door een vallei.
Op deze toegangswegen werden dan ook posten geplaatst, kastelen, forten, om een leger aan te zien komen. De belegerden te waarschuwen en , eventueel, de belegeraars zolang mogelijk op te houden…
De Anguienne is zo’n beek en La Tranchade is zo’n kasteel…

Nu leidt de doorgaande weg over de heuvels. Het is de departementale weg 939. Auto’s razen met 90km /h tussen Angoulême en Perigeux. Maar de Anguienne stroomt nog steeds en La Tranchade waakt nog steeds over de vallei.
Sinds dat het eigenlijk geen militaire functie meer heeft is het terug gevallen op de landbouw. Want zoals elk kasteel had ook La Tranchade een ‘total self supporting’ systeem om zich heen. Een autarkie. Groenten, fruit,zuivel,water, steengroeve, brandstoffen… Alles om op het domein te blijven en een wakend oog te houden over de vallei. La Tranchade stond altijd klaar.
“…Stond altijd klaar…”?? Nog steeds staat ze klaar…

De pelgrims route naar Santiago de Compostella loopt er net langs. Door de eeuwen heen kwamen er al pelgrims aan om een nacht veilig te schuilen tegen de gevaren van die tijd. Dit valt nog steeds te zien aan de gevels. Nu de pelgrims vervangen zijn door toeristen en de gevaren van vroeger vervangen zijn door de gevaren van nu, staan de bewoners van La Tranchade nog steeds klaar om reizigers te ontvangen . Een kamer, een huisje of een appartement.

        Op La Tranchade werkt men zoveel mogelijk in de traditie van de autarkie. Iedereen mag hier aan meehelpen. Of het gaat om snoei, het maken van diverse soorten jam, schoffelen in de tuin, het hakken van bomen, verwerken van vlees, voeren van koeien of het maken van omheiningen. de hulp van de reiziger wordt op prijs gesteld.
        
        En na een dag van noeste arbeid, een eenvoudige maaltijd en een goed glas wijn is het moment van één de vele veralen van La Tranchade...

kijk op www.boerderijkamers.nl en/of www.rougepeyre.com ‘La Tranchade’