'Kangoeroes sterven geen pijnlijke dood'

‘Kangoeroes sterven geen pijnlijke dood’
Importeur kangoeroevlees reageert op mogelijke boycot warenhuisketen

WINGENE - Het Nederlandse warenhuisconcern Albert Heijn overweegt te stoppen met de verkoop van kangoeroevlees, dat het via de Wingense importeur van exotisch vlees Deli Ostrich krijgt aangeleverd. De Nederlanders hebben vragen bij de manier waarop de dieren in Australië worden gedood, maar volgens zaakvoerder Luc Deleersnyder is daar niets mis mee.

Nadat Luc Deleersnyder de wild- en gevogeltezaak in De Haan van zijn vader overnam en verhuisde naar de Gravestraat in Wingene, geldt zijn bedrijf Deli Ostrich als de marktleider in Europa inzake exotisch vlees.

Luc Deleersnyder: ‘Ons belangrijkste product is struisvogelvlees, dat wij uit Zuid-Afrika invoeren. Op twee staat kangoeroevlees uit Australië. Goed voor zo’n achttienprocent van onze jaaromzet, die intussen is opgelopen tot 1.400ton en circa 13miljoen euro per jaar. Voorts importeren wij ook vlees van bizons, antilopen, zebra’s, krokodillen en slangen. Een deel van het exotisch vlees wordt wekelijks vers (en vacuüm verpakt) via de luchtvracht aangeleverd, een ander deel komt diepgevroren over zee.’

En al komt exotisch vlees bij ons vooral bij feestelijke momenten (met een duidelijke piek rond eindejaar) op tafel, het bedrijf, dat inmiddels twintigwerknemers telt, profiteert duidelijk van de groeiende belangstelling in Europa voor exotische vleessoorten onder meer omwille van hun laag vetgehalte.

‘Het ingevoerde vlees wordt bij ons versneden en verpakt en gaat dan vooral naar warenhuisketens in heel Europa. Veertigprocent is voor de Belgische markt bestemd, de rest voeren we weer uit naar zowat alle landen van Europa.’

Ook de Nederlandse warenhuisketen Albert Heijn is klant bij het Wingense bedrijf. Maar na een aantal acties van dierenorganisaties tegen de manier waarop kangoeroes in Australië worden bejaagd en gedood, denkt AH eraan om te stoppen met de verkoop van kangoeroevlees.

Maar volgens Deleersnyder is daar niets mis mee. 'De jacht op kangoeroes in Australië is streng gereglementeerd en maakt deel uit van een grootschalig verdelgingsprogramma van de overheid. Kangoeroes leven er uitsluitend in het wild en planten zich snel voort. Hun aantal wordt op vijftig tot zestigmiljoen geraamd. Hun overpopulatie vormt in sommige regio’s een gevaar voor het verkeer en leidt tot schade aan de landbouwgewassen. Vandaar dat de overheid jaarlijks tellingen laat uitvoeren en quota per regio vastlegt van het aantal kangoeroes dat mag worden afgeschoten. De jacht gebeurt uitsluitend door opgeleide, professionele jagers. Die maken gebruik van nachtkijkers en ze mogen de kangoeroes alleen met een schot tussen de ogen doden. Dieren(rechten)organisaties, die de jacht willen verbieden, verspreiden via het internet beelden van jachtpartijen met helikopters en van dieren die meerdere schotwonden vertonen. Ook beweren zij dat er vooral vrouwelijke kangoeroes, soms nog met jongen in de buidel, worden gedood. Maar die verhalen zijn volledig uit de lucht gegrepen. Kangoeroes kunnen alleen ‘s nachts bejaagd worden. En zeker niet met helikopters. Als de jagers hun buit inleveren, wordt nauwkeurig gecontroleerd dat ze alleen een kogelwonde aan de kop vertonen. Bovendien wegen vrouwelijke dieren niet alleen minder, hun buidel maakt hen minder interessant’, weerlegt Deleersnyder de kritiek.

‘Ik durf de discussie met open vizier aan. Je kan net zo goed vraagtekens plaatsen bij de kweek- en slachtmethoden van dieren als kippen, varkens en runderen bij ons’, aldus Deleersnyder.

Info:www.deli-ostrich.com Speelt de manier waarop dieren gekweekt en gedood worden mee in de keuze van het vlees dat u koopt en eet?

05/06/2009

http://www.nieuwsblad.be/Assets/Images_Upload/2009/06/05/B1_G642B0HIS.1+WRVLEES.jpg

Zaakvoerder Luc Deleersnyder ziet geen graten in de verkoop van kangoeroevlees. Frank Meurisse

Bron: Het Nieuwsblad.