Kangoeroes afschieten tijdelijk verboden in Australië

** *Canberra wil van kangoeroeplaag af ***

  	  	 		 		 			 				 (Novum/AP) - De Australische hoofdstad Canberra heeft te kampen met een kangoeroeplaag, die het best kan worden bestreden door de beesten gereguleerd af te schieten. Daartoe is dinsdag een ontwerpvoorstel ingediend. 

De kangoeroe is weliswaar het nationale symbool van Australië, maar het dier veroorzaakt allerlei soorten overlast in en rond Canberra. De dieren vreten gras en struiken aan in parken en vernielen zo niet alleen hun eigen leefomgeving, maar ook die van bijvoorbeeld zeldzame insecten- en hagedissensoorten. Kangoeroes die kriskras door het verkeer hoppen vormen een groot risico voor automobilisten. Zeventien procent van de automobilisten in Canberra zegt al eens een aanrijding met een kangoeroe te hebben gehad.
Het plan om kangoeroes af te schieten is afkomstig van Jon Stanhope, de hoogste bestuurder van Canberra. “Er zijn momenteel waarschijnlijk meer grijze reuzenkangoeroes in Canberra dan er de afgelopen honderd jaar zijn geweest”, zei Stanhope. “Ik denk dat we misschien iets te hard hebben geprobeerd om niet af te schieten.” Het bestuur van Canberra probeert al ruim tien jaar een anticonceptiepil voor kangoeroes te ontwikkelen, maar tot nu toe zonder succes. Stanhope zei niettemin dat de zoektocht naar diervriendelijke alternatieven voor het afschieten van kangoeroes gestimuleerd zal blijven worden.
Het ontwerpvoorstel van Stanhope verwerpt het idee om de kangoeroes te vangen en ze in andere delen van Australië uit te zetten. Dat zou te duur zijn en bovendien onlogisch, omdat de grijze reuzenkangoeroe geen bedreigde soort is, aldus het plan. Maar Pat O’Brien, voorzitter van de Australische Wildlife Protection Association, waarschuwt dat de overheid op protesten kon reken als er kangoeroes zouden worden afgeschoten. “Het is allemaal een propaganda-oefening om te proberen draagvlak te creëren voor het doden van kangoeroes”, aldus O’Brien. Volgens hem zijn er weliswaar veel kangoeroes, ‘maar het zijn er zeker niet te veel’.
Toen vorig jaar vierhonderd van de zeshonderd kangoeroes op een verlaten militaire basis in Canberra werden afgeschoten leidde dat tot felle protesten. Uit een recente enquête door de regering blijkt dat 82 procent van de inwoners van Canberra het belangrijk vindt dat er kangoeroes in de stad blijven voorkomen.
Bron:Trouw.nl

**Leger schiet kangoeroes af **

			 				 					AUSTRALIË - Het Australische leger is begonnen met het afschieten van zesduizend kangoeroes op een militair oefenterrein bij de hoofdstad Canberra. 
			 				 				 					 								 												[http://www.ad.nl/multimedia/archive/00135/Tank_135710h.jpg](javascript:launchPopup('http://www.ad.nl/multimedia/archive/00135/Tank_135710h.jpg?service=fotoPopup','fotoPopup',505,380,'yes','no','no','no');) 												 											
								
					 Volgens de regering zitten er te veel kangoeroes in het gebied en brengen zij    toch al bedreigde planten- en insectensoorten verder in gevaar. Op het    oefenterrein leven er naar schatting negenduizend. 

Het afschieten vindt 's nachts plaats en zal naar verwachting met tussenpozen doorgaan tot augustus. Dierenactivisten zullen op het terrein demonstreren tegen de maatregel.

Bron: AD.nl

Kangoeroe overleeft pijl in zijn hoofd

http://www.omroepbrabant.nl/graphics/image.aspx?object=anp&type=large&image=img-110509-437.jpg

CANBERRA (ANP) - Een kangoeroe in Australië die een pijl door zijn hoofd had, overleeft naar verwachting de aanslag. Een dierenarts die de pijl verwijderde, houdt de gezondheid van het gewonde buideldier de komende weken nauwlettend in de gaten, berichtte de BBC maandag.

De beschoten kangoeroe is donderdag gewond aangetroffen in grasland bij de stad Melbourne. De natuurbescherming in de zuidoostelijke deelstaat Victoria heeft een beloning uitgeloofd van 10.000 Australische dollar (5.600 euro) voor de tip die leidt tot het vinden van de dader. Een paar dagen voor de vondst van deze gewonde kangoeroe, hadden natuurbeschermers ook al een kangoeroe gevonden met een pijl in zijn achterste.
De incidenten doen zich voor in een periode waarin het Australische leger zesduizend kangoeroes afmaakt bij de hoofdstad Canberra. De autoriteiten besloten tot het doden van de dieren om beschermde plantensoorten en insecten te ontzien. De maatregel leidde tot veel ophef onder natuurbeschermers.

Bron: Omroep Brabant

**Kangoeroes afschieten tijdelijk verboden in Australië
**
CANBERRA - Een Australische rechter heeft donderdag een tijdelijk verbod ingesteld op het afschieten van kangoeroes in Canberra. Dierenrechtenactivisten hadden om het verbod gevraagd.

De regering wil in en rond Canberra zo’n 7.000 van de 9.000 kangoeroes laten afschieten. Doordat ze zo talrijk zijn, bedreigen ze andere dieren- en plantensoorten, luidt het argument. Sinds vorige week werden al ongeveer 4.000 van de buideldieren door scherpschutters gedood.
Al sinds het begin van de actie zijn er luide protesten van dierenrechtenactivisten. Zij spanden een kort geding aan en kregen donderdag - voorlopig - gelijk van de rechter.
De rechtbank besliste dat een commissie van drie mensen zich in juni over de zaak moet buigen en moet beslissen of er doorgegaan kan worden met het afschieten, of dat er verder moet worden gezocht naar alternatieven.
Experimenten die erop waren gericht om de kangoeroepopulatie onder controle te krijgen door sterilisatie of anticonceptie, liepen tot nu toe op niets uit.

http://www.nieuwsblad.be/Assets/Images_Upload/2009/05/14/kangoeroe.jpg.250.jpg

Bron: Het Nieuwsblad.be