Angst voor besmet kangoeroevlees
http://www.meatandmeal.nl/public/image/dieren/kangoeroe2.jpg
MELBOURNE - Kangoeroevlees kan de besmettelijke ziekte toxoplasmose bevatten, zeggen groeperingen voor dierenrechten in Australië. Ze vinden dat de Inspectiedienst moet optreden en meer moet controleren.
Toxoplasmose is, volgens de organisaties Animal Liberation en de Wildlife Protection Association of Australia, aangetroffen in opslagruimten en in vleesverwerkende bedrijven, meldt Australische krant The Age.
Hersenbeschadiging
Mensen kunnen volgens de organisaties worden geïnfecteerd door het eten van rauw of niet lang genoeg gekookt vlees. Sommigen hebben geen last, anderen kunnen in het uiterste geval hersenbeschadiging oplopen.
Volgens Mark Pearson van Animal Liberation worden niet de juiste hygiënische maatregelen in acht genomen, waardoor pathogenen ruim de gelegenheid hebben om in het vlees terecht te komen.
Week hangen
‘Er zijn voorbeelden van dieren die eerst ’s nachts 8 uur lang aan de achterkant van een vrachtauto waren opgehangen’, vertelt Pearson. ‘Deze kwamen in koelruimtes terecht met temperaturen ruim boven de 7 graden. Hier bleven ze een week hangen voor het vlees verder werd verwerkt.’
Pearson wil dat de Australische Quarantine and Inspection Service (AQIS) optreedt. ‘Maar onze talrijke verzoeken om hen dringend te spreken werden compleet genegeerd.’ Een woordvoerder van de AQIS weet niets van deze verzoeken.
Minimaal risico
John Kelly van de Kangaroo Industry Association of Australia (KIAA) zegt dat het risico op toxoplasmose altijd aanwezig is als vlees niet voldoende gekookt is. ‘Maar kangoeroes hebben aanzienlijk lagere hoeveelheden toxoplasmose in zich dan schapen, dus mensen lopen een minimaal risico.’
Van al het Australische kangoeroevlees is 90 procent bestemd voor export. Het grootste deel daarvan gaat naar Europa, met name naar België.
(Bron: Meat & Meal)