Irbid, Pella en Umm Qais

Natuurlijk is de rozerode stad Petra prachtig en is het heerlijk vertoeven aan de Dode Zee en in de woestijn Wadi Rum, maar voor degene die meer tijd kunnen en willen doorbrengen in Jordanie en ook de wat minder bekende toeristische hoogtepunten wil bezoeken is het een aanrader om naar Irbid, Pella en Umm Qais te gaan.

Irbid is een grote stad met vrij weinig toeristische trekpleisters en ligt zo’n 80 km ten noorden van Amman. In de oudheid heette de stad Arabella. Irbid heeft vanwege haar omgeving en locatie ten noorden van de Jordaan de bijnaam ‘Arus as-Shamaal’ (“Bruid van het Noorden”). Voordat de islam het gebied bereikte was Arabella bekend om haar wijn. Het gebied rond de stad had namelijk erg vruchtbare grond en het gematigde klimaat zorgde voor wijnen met een specifieke smaak. In de Hellenistische periode vormde het een handelscentrum. Nadat de islam haar intrede deed en daarmee het verbod op alcohol, ging de landbouw over op de teelt van olijven en tarwe.
In Irbid staat de Yarmouk Universiteit en de universiteit voor wetenschap en technologie. Daarnaast zijn er een paar musea: the Museum of Jordanian Heritage, gelegen op de Yarmouk Universiteit campus. Dit museum wordt beschouwd als het fraaiste archeologische museum van Jordanie en is vormgegeven in samenwerking met de Duitse overheid. Het kan moeilijk te vinden zijn, maar ga naar de ingang van de Dependance Archeologie en Antropologie van de Universiteit en vandaaruit word je verder geholpen. Nog een museum in Irbid: Irbid Archeologie Museum, Department of Antiquities Building. Als laatste: het Natural History Museum met Jordaanse flora en fauna.

Vanuit Irbid kan je naar Pella. Dit is een kleine archeologische site, want nog niet alles is opgegraven, maar als je er toch langskomt, waarom niet meteen een bezoekje brengen? Met wat geluk ben je de enige bezoeker.

Een andere, grotere en heel bijzondere archeologische site is Umm Qais. Dit is een dorp in het noordwesten van Jordanië gebouwd op en naast de ruïnes van de Hellenistisch-Romeinse stad Gadara. De archeologische site bevindt zich op een heuvel ten westen van het huidige dorp Umm Qais.
Het grote theater is opgebouwd in basaltsteen en zeer goed bewaard. Het heeft drieduizend zitplaatsen waaronder een groot aantal vrijstaande zetels met hoge rug bestemd voor belangrijke personen. Tevens zijn er resten te zien van een Byzantijnse kerk uit de 5e of 6e eeuw. Er loopt een weg (as) in schaakbordvorm van oost naar west. Er is een klein museum dat gevonden voorwerpen die gevonden zijn op de site tentoonstelt. Vanaf het terras van de basilica is er een weids uitzicht op de Golanhoogte en het meer van Galilea (of Tiberiasmeer). Dit drielandenpunt is heel bijzonder: je staat op Jordaanse bodem, voor je zie je Syrie en links van je Israel. Er zijn bewakers die dat gebied in de gaten houden, maar je kan gerust naar het uitzichtpunt lopen.
Ik vond Umm Qais heel bijzonder om te bezoeken. Niet alleen omdat er vrij weinig bezoekers waren, maar ook omdat een groot deel zo goed is bewaard gebleven en het echt een prachtig uitzicht biedt. Twijfel niet om deze site te bezoeken!