Interessante steden in Franche-Comté (Fr)

Feestelijk en smakelijk Franche-Comté
Interessante steden in Franche-Comté (Noord-oost Frankrijk).

Montbéliard
Ook in de maand december als hier de lange winters heersen weet men feestelijk en smakelijk in Franche Comté goed te combineren. December de maand van Sinterklaas, de Kerstman en tante Arie (een goede fee) zoals dat in de stad Montbéliard wordt gevierd. Alle drie verwennen ze de kinderen met snoep en cadeautjes. De stad is in december rijk versierd met kerstverlichting (Lumières de Noël).

Ook is er een grote en mooie kerstmarkt waar je van 24 november tot 24 december kunt kerst shoppen en is het bezoeken zeker waard. Je kunt hier genieten van de glühwein die niet alleen met rode wijn wordt gemaakt maar ook met witte wijn is de glühwein smakelijk. Tijdens het kerst shoppen kun je lunchen in le petit Savoyard (is een aanrader). Le petit Savoyard is een houten Chalet die ter gelegenheid van de kerstmarkt daar is neergezet.

**Cité Rêvée **in Montbéliard
Eenmaal in de twee jaar, op het oneven jaar, wordt oudejaarsavond op spectaculaire wijze gevierd. Het Cité Rêvée is een groot straatspektakel met muziek, dans en theater en is voor alle publiek toegankelijk.

De laatste donderdag, vrijdag en zaterdag van augustus wordt het centrum van de stad verbouwd tot kinderdorp met circus, openluchttoneel enz. Dit is het Festival des Mômes.

Montbéliard is een mooie stad met een rijk verleden en kreeg in 1283 stadsrechten. De stad werd voor het eerst genoemd in 984 en had als naam Mons Beliardae. Montbéliard was van oorsprong een graafschap. Door het huwelijk van een dochter van Hendrik van Montbéliard, die het graafschap erfde na het overlijden van haar vader, kwam Montbéliard in handen van de graven en later de hertogen van Württemberg. Württemberg was een staat in de huidige Duitse deelstaat Baden- Württemberg. In 1793 bezette Frankrijk Montbéliard en in 1796 deed hertog Frederik Eugenius van Württemberg afstand van de Franse bezittingen.

De sporen van het Duitse tijdperk in Montbéliard zijn nog goed zichtbaar. De architect Schickhart heeft de lutherse kerk Saint Martin laten bouwen. Deze eenvoudige kerk is de oudste Protestantse kerk van Frankrijk.

Er is een** toeristische wandelroute **uitgezet langs de nalatenschap van de renaissance architect Schickhart. Vertrekpunt toeristenbureau.

In het kasteel uit de 13e eeuw van de hertogen van Württemberg is een museum gevestigd (Musée des Ducs de Württemberg). Hierin bevindt zich de Galerie d’ Histoire Naturelle. De Paleontoloog Georges Cuvier, afkomstig uit Montbéliard (1769-1832), heeft een aantal fossielen gevonden die hier te bezichtigen zijn. De tweede zaal gaat over de evolutie theorie en de derde zaal over de recente vondsten waaronder een dinosaurus een wolharige neushoorn en de resten van een pasgeboren holebeer. In het museum is ook een koe van het ras **race Montbéliarde **te bewonderen (bekend ras om de melk voor de bereiding van de Comté kaas). Er is ook een speelgoed tentoonstelling le Coffre à Jouets. Het museum is geopend van mei – september van 10-12 en 14-18 uur en is op dinsdag gesloten.

In rue Velotte is een Chocolatier met een Salon de Thé. Hier worden heerlijke chocolade lekkernijen gemaakt.

Montbéliard beschikt over een uitgebreid fietspaden-netwerk. De fietspaden volgen de oude jaagpaden langs de kanalen en rivieren en deels voormalige spoorweg tracées. Het fietspaden netwerk van Montbéliard gaat deel uit maken van het lange afstandsfietspad van Nantes naar Boedapest.

www.hotel-bristol-montbeliard
www.reveillon-cite-revee.com

Besançon
Meer zuidelijk ligt de hoofdstad van Franche Comté, Besançon. Voor velen bekend als je naar het zuiden van Frankrijk rijdt. Een mooie stad waarvan de huizen zijn gebouwd met geel-grijs-blauw getinte stenen ( de pierre de Chailluz) een menging van kalksteen en graniet.

De stad ligt in een bocht van de Doubs en wordt omgeven door zeven heuvels. Op een heuvel staat de imposante Citadelle Vauban.

In deze stad is **de schrijver Victor Hugo **in 1902 geboren. Hij werd geboren in het huis nr.140 van de Grande Rue. Deze straat is al sinds de Romeinen de belangrijkste straat van het centrum van Besançon.

**Het paleis Granville **werd tussen 1534 en 1540 gebouwd door Nicolas de Granville. De binnenplaats van het paleis wordt omgeven door een zuilengalerij.

Sinds 2002 is in het paleis een museum gevestigd (Musée du Temps). Achter het paleis ligt de Promenades Granville en is een stadsparkje met een muziekkiosk. De Promenades Granville was vroeger de tuin van het paleis.

Besançon is ook een winkelstad en er zijn diverse ateliers met ambachtelijke kunst zoals het beschilderen van porcelein en het maken van koperetsen. Heel bekend is **de Astronomische klok **die de tijd aangeeft van 14 plaatsen van de wereld en ook de maand, dag, maanstand, getijden en de plaats van de planeten. De 21 mechanieken geven aan waar Chritus in het graf werd gelegd en waar hij is opgestaan.

Hotel Mercure Parc Micaud

Pontarlier
Verder naar het zuiden ligt in het zuid-oosten van Franche Comté de stad Pontarlier. De stad ligt op 837 meter hoogte en is bekend om de absinthe distilleerderijen. Absinthe heeft een anijsachtige smaak zoals Pernod en Ricard. In het begin van de 20e eeuw werd hier op grote schaal de absinth plant geteeld. Al vanaf 1805 werd in Pontarlier absinthe gemaakt met een alcohol percentage tussen de 68 en de 72 %. In 1913 waren in deze stad 22 distilleerderijen en 3 in de omgeving. Door het drinken van de absinthe en het grote aanbod werden de mensen gek. Men kreeg bijwerkingen zoals verslaving, hersenbeschadiging en genetische afwijkingen.
Reden genoeg om in 1915 de absinthe in Frankrijk te verbieden maar is sinds 2001 weer te koop. In Nederland was absinthe al in 1908 verboden en is sinds 2004 weer te koop.

In Pontarlier staan nog 2 distilleerderijen waaronder Distilleerderij Pierre Guy. Hier wordt uit principiële overwegingen 45% absinthe gemaakt. De proeverij van Distilleerderij Pierre Guy is geopend van dinsdag tot zaterdag.

www.easyjet.com

Campings: In Franche-Comté zijn diverse campings waar u heerlijk kunt kamperen. In het zuiden van Franche-Comté zijn enkele wintersportcampings.

Nog meer informatie over deze interessante steden vindt u in de reisgids Noordoost-Frankrijk uit de Dominicus reeks en is geschreven door o.a. Hans Pijnenburg.

Meer over de regio Franche-Comté

Kamperen Forum