Franche-Comté (Noordoost-Frankrijk)

**Franche-Comté (de Jura) in Noordoost Frankrijk. **

Het Franche-Comté (de Jura) in Noordoost Frankrijk is een prachtig gebied niet ver van Nederland en heeft veel te bieden. Het is een gebied met vlaktes en Middelgebergte met mooie dalen en meren. Kenmerkend zijn de vele kerktorens met de aparte vorm, de zogenaamde keizersklok, die is bedekt met gekleurde pannen. Hier vindt de toerist nog rust maar ook het avontuur. In de zomer mountainbiken, fietsen, wandelen, vissen en nog meer buitensport. In de winter biedt het Middelgebergte wintersport mogelijkheden zoals alpine-skiën, langlaufen en sneeuw-wandelen e.v.t. onder leiding van een gids.

Franche-Comté is dun bevolkt en de meeste inwoners wonen in en rond de grote steden zoals **Montbéliard, Besançon**en Belfort. De Dorpen zijn klein met vaak niet meer dan 500 inwoners. Het land wordt bewerkt door boeren, die in de winter een handje helpen in het toerisme zoals het verhuren van kamers met ontbijt. Men vindt hier veel wijnbouw (de bekende Jura-wijnen) maar Franche-Comté staat ook bekend om de kaasproducenten.

Er worden verschillende soorten kazen gemaakt waarvan de Comté kaas, de koeienkaas, de bekendste is en in heel Franche-Comté geproduceerd wordt. Al in de 13e eeuw werd hier kaas gemaakt. De verschillende kazen kunnen enorm in grootte en gewicht verschillen. Er zijn kazen van zo’n 35 à 40 kilo. Ook de tijd om te rijpen kan voor de ene soort enkele maanden zijn maar voor andere soorten ca. 2 jaar. In de kaasmakerij Sancey-Richard kan men een 15 minuten durend filmpje zien hoe vroeger en nu Comté kaas wordt gemaakt.

De melk voor de Comté kaas komt van de in Montbéliard gefokte koeienras de race Montbéliarde. Deze koe werd gefokt door de mennonieten. Een gevlucht volk die grotendeels uit Nederland kwam. Zij kregen in deze streek in 1708 van de hertog van Württemberg een boerderij. De wijk waar zij woonden kreeg later de naam la Petite Hollande.

De keuken in Franche-Comté is heel goed. Men weet hier heerlijke gerechten te maken en ooit van truffels gehoord? Voor een paar ons betaal je ca. € 400. De truffels worden door varkens opgespoord en verwerkt in speciale gerechten. De chef kok in restaurant L’Alchimie in Pontarlier is in 2006 uitgeroepen tot de beste kok in Franche Comté. Hij liet ons zijn werkwijze zien hoe je bijzondere gerechten klaar maakt. 's Avonds mochten we er van proeven tijdens een heerlijk diner.

De Mont d’Or
Het hoogste punt van Franche-Comté is de Mont d’Or met een hoogte van 1463 meter. Ook hier vindt men in de omgeving kaasboerderijen waar men behalve Comté kaas en andere schimmelkazen de bijna vloeibare kaas Mont d’Or maakt. Deze kaas wordt in een iets te klein doosje verpakt waardoor de kaas een rimpelig uiterlijk krijgt.

In de omgeving van de Mont d’Or kan men alpine skiën, langlaufen en sneeuw-wandelen e.v.t. onder leiding van een gids. Er zijn hier zo’n 40 km skipistes en 200 km langlaufloipes. In de berghut la petite Echelle kan men na een langlauf of sneeuwwandeltocht genieten van een glas wijn of een heerlijke lunch.

De stoeltjeslift van de Mont d’Or is ook in de zomer in gebruik. Wandelaars en mountain bikers kunnen er gebruik van maken en de fiets kan ook mee. Voor de wandelaar zijn er de gemarkeerde paden en voor de mountain biker zijn er 18 uitgezette tochten.

Tussen **Pontarlier**en Vallorbe rijdt over een deel van de oude spoorlijn een stoomtrein (Chemin de Fer Touristique Pontarlier – Vallorbe). De trein rijdt tot aan de bron van Fontaine Ronde. Als het water hier naar boven komt begint het te bruisen door het aanwezige koolzuurgas.

Het laatste weekend van augustus worden de melkkoeien terug gehaald van de bergweiden wat wordt gevierd met versierde koeien en wagens.

Voor wie van wijn, kaas en lekker eten houdt en dat in combinatie met een heerlijke luie, culturele of sportieve vakantie is de keuze snel gemaakt.

Franche-Comté.

Zie ook: interessante steden in Franche-Comté.

www.francequide.com/nl
www.easyjet.com

Campings: In Franche-Comté zijn diverse campings waar u heerlijk kunt kamperen. In het zuiden van Franche-Comté zijn enkele wintersportcampings.

Aan de Dominicus reisgidsen is een nieuw boek over Noordoost-Frankrijk toegevoegd vol met informatie over de streek. Het boek is geschreven door o.a. Hans Pijnenburg.

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum

hmm dit klinkt cool. wie gaat er mee half juni een week fietsen/veel eten/wandelen?
groetjes, mike

Beste mensen

Wij zijn ook veel in dit gebied geweest, de omschrijving klopt het is daar heerlijk rustig met toch nog voordelige campings. Maar alleen het weer speelt nog wel eens parten.
Wandelaars kunnen hier hun hard ophalen.
Werkelijk een fantasties gebied

aad