Informatie over Rhodos

Op twee zuilen bij de ingang van de historische haven van Rhodos staan standbeelden van herten, een hinde en een bok en zij zijn het symbool van Rhodos. Het eiland Rhodos is het grootste van de Dodekanesos en heeft een rijk verleden en vele monumenten.

De bergen zijn voor het grootste deel bebost, en temidden ervan liggen weelderig groene, vruchtbare dalen met volop stromend water. UNESCO heeft Rhodos uitgeroepen tot wereldmonument van cultuur-erfenis.

Rhodos-stad, is een van de mooiste steden van het gehele Middelandse zee-gebied. Het is Gebouwd op de uiterste noordpunt van het eiland. De stad heeft een nieuw en een middeleeuws gedeelte. Het grote paleis, de haven, het centrum, het aquarium en Mandraki zijn bekende blikvangers van de stad. In de zomermaanden is het in Rhodos-stad gezellig druk en is er vertier tot in de vroege uurtjes.

In het zuiden van Rhodos heb je prachtige stranden en rust. Loop over de prachtige stranden bij Prasonissi. In de bossen vind je verborgen watervallen en als je geluk hebt kom je het beschermde Rhodos hert tegen.

Rhodos heeft een internationaal vliegveld. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten. De luchthaven (Diagoras/Maritsa) heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode RHO. Vanuit Rhodos kun je doorvliegen naar Athene, Megisti, Karpathos(Kassos), Heraklion (Kreta) en Thessaloniki. In de zomermaanden zijn er ook vluchten van en naar Mykonos en Santorini. Verder kun je per boot van en naar Megisti, Karpathos, Sitia (Kreta) en Kos.

Excursies die kunnen worden gemaakt zijn o.a. de middeleeuwse ommuurde oude stad, Lindos, de vlindervallei, Halki, Symi, Tilos, Kastellorizo, Turkije en het zee-aquariBekende en drukbezochte plaatsen Rhodos

Faliraki (3250 inwoners)
Faliraki is het grootste vakantie-oord van Rhodos wat vooral geliefd is bij Engelse toeristen. Het centrum is een aaneenschakeling van bars, souvenirwinkels en discotheken. De stranden zijn mooi en eindeloos. Enkele uitgaanstips zijn Sting club, Sinners club , Q cluben Ziggy’s Music Bar.
Rhodos-stad (50.000 inwoners)
Een grote badplaats op Rhodos met veel winkels, meer dan 100 bars (2 Nederlandse), 5 discotheken en meer dan 15 discobars, talloze eetgelegenheden en mogelijkheden om geld te pinnen. Het strand is lang en breed. De vestigingsmuren kun je op di en za vanaf 14.45 bezoeken met een rondleiding over de muren (kosten ongeveer 4 euro). Verder is een bezoek aan het Palace of the Knights mogelijk van di-zo 8-15 uur en ma 12.30 -19 uur, in de zomermaanden langer. Het archeologisch-, het volkskunstmuseum en het schilderijenkabinet zijn bijna dagelijks geopend van 8 tot 15 uur, kosten van 2,50 tot 3,50 euro. Dansen kun je 's avonds in de Elli club, Red Bull club of de Swing disco club.
Ixia (1100 inwoners)
Een kleine badplaats op Rhodos met ongeveer 20 winkeltjes, meer dan 10 bars, 1 disco (Mega Disco), ongeveer 25 eetgelegenheden en 2 mogelijkheden om te pinnen (Rhodos palace en Capsis). Het strand is lang en smal. Je kunt een uitstapje maken naar de Filerimos-heuvel voor de acropolis.
Trianda (6100 inwoners)
Een levendige badplaats op Rhodos met meer dan 100 winkeltjes, meer dan 40 bars (1 Nederlandse), 3 discobars, meer dan 50 eetgelegenheden en mogelijkheden om te pinnen. Het strand is lang en smal. Het ligt aan Ixia vast en samen vormen zij de voorstad van Rhodos-stad. Net buiten de stad (in het zuiden) vind je op loopafstand het grote Filerimos kruis. Vanaf dit punt heb je een romantisch uitzicht over de badplaats.In de buurt staat nog de tempel Athena Polias.

Tips:

Vlinder vallei: 26 km ten zuidwesten van Rhodos-stad ligt de vlindervallei (Petaloudes). Het is een smal dal waardoor een beek stroomt, overspannen door houten bruggetjes. In de periode van juni tot en met augustus krioelt het hier van de vlinders (Panaxia Quadri-punctaria). De vlinders worden aangetrokken door het gouden hars van de torax-bomen, die een naar vanille ruikende gom afscheiden. Je kunt de vallei het beste vroeg in de morgen bezoeken voordat de bussen toeristen arriveren.
Lindos: ten zuidoosten van Rhodos stad op 1 km van het dorp Lindos ligt de oude stad Lindos. In Lindos wordt jaar in jaar uit de hoogste temperatuur van het eiland gemeten. Boven de oude stad ligt de Acropolis met haar tempel van Athena Lindia (4e eeuw v. Christus), de Dorische stoa, de stoa van Lindos en de Agios Ioannis (13e eeuwse kerk). Onder de acropolis ligt het stadje Lindos met haar sierlijke witte huizen. Je kunt Lindos van dinsdag tot en met zondag in het hoogseizoen bezoeken van 8.00-18.40 uur. In de maanden juni en oktober van 8.30-14.45 uur. Langs de weg naar de acropolis kom je het wassenbeeldenmuseum van Panthenon tegen (dagelijks geopend van april-oktober)
Kameiros: 36 km ten zuidwesten van Rhodos-stad vind je het antieke Kameiros. Deze Dorische stad is waarschijnlijk uit 142 v. Christus. Het is een van de best bewaard gebleven Griekse steden uit de oudheid. Je kunt o.a. de resten bekijken van een Dorische tempel (3e eeuw v. Christus), een altaar voor Helius, de tempel van Athena Polias (6e eeuw v. Christus) en de restanten van een 206 meter lange stoa. Kameiros is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken.
Rhodos-stad: een rondje door de nieuwe en oude stad van Rhodos is een andere echte bezienswaardigheid. De oude stad met zijn Middeleeuwse stadsmuren (al meer dan 2400 jaar bewoond) kun je betreden via de Marinepoort met zijn twee torens (Grand Master’s Palace). Oude opgravingen vind je in het zuidwesten van de stad. Op Saint Stephen’s Hill (Mount Smith) staan de overblijfselen van een oude acropolis, een klein amphi theater (3e eeuw v. Christus) en de tempel Pythion Apollo. Vanaf de laatste heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het hart van de stad staan de ruines van de tempel van Aphrodite (tussen Mandraki en Akandia haven). In het zuiden kun je ook relaxen in het Rodini park met o.a. een kleine dierentuin. Neem verder een kijkje in het paleis van de grootmeesters (tips: de binnenplaats, de Medusa-kamer en de hoofdpoort), het archeologisch museum, de moskee van Sueyman en loop door de ridderstraat (herbergen van ridders). In de nieuwe stad zijn de twee beelden met herten in de Mandraki haven, het nationale theater, de moskee van Murad Reis, de ruine van het 15e eeuwse fort Agios Nikolaos (tegenwoordig drie molens met een vuurtoren), Nea Agora (Nieuwe markt) met Moorse koepels, het gouveneurspaleis (Nomarchia) en de kerk Evangelismou uit 1925.