Informatie over busvervoer in Nieuw-Zeeland

Er zijn verschillende manieren om je weg rond Nieuw-Zeeland te vinden. Reis je met de bus, wees dan niet bang dat je 5 uur zonder stop op je plaats moet blijven zitten. Zelfs de meest basic bussen stoppen iedere 1-2 uur wel ergens, de ene keer wat langer, de andere keer wat korter, waar je even naar het toilet kunt of wat te eten kunt halen.
De meeste genoemde organisaties bieden meerdere varianten aan.

Tourbus
Een pakket vooraf samengesteld: boek je een reis met een tourbus, dan koop je accommodatie en onderdak, vaak ook met activiteiten. Fijn als je niet veel tijd hebt en toch veel zien wilt.
Van dagtours tot enkele weken.

Newmans Coach Lines: http://www.newmanscoach.co.nz/
Flying Kiwi Adventure Tours: www.flyingkiwi.com
Haka Tours: http://www.hakatours.com
Intrepid Travel: http://www.intrepidtravel.com

Hop on, Hop off
De typische Backpacker bus: passen zijn vaak 6 maand tot een jaar geldig. Met een pas koop je vervoer voor een vastgestelde route of een bepaald aantal kilometers, maar bepaal je zelf waar en wanneer je op- en afstapt en hoe lang je dus op een plek wilt blijven. Wil je weer verder, dan is een telefoontje om een stoel te reserveren voldoende.
De bussen zijn gericht op het toerisme en houden daar in de route dus rekening mee, soms stoppen ze even bij kleine musea of bezienswaardigheden. Ook is het vaak mogelijk om via de organisatie activiteiten en hostels te boeken, soms met korting.

Intercity Flexi-pass: www.flexipass.co.nz
Magic Bus: www.magicbus.co.nz
Kiwi Experience: www.kiwiexperience.com
Stray Adventure Bus: www.straytravel.com
Kiwi Lines: www.kiwilines.nl (Nederlands/Belgische zusje van Stray)

Lijnbus
Er zijn ook bussen in Nieuw-Zeeland die je simpelweg van A naar B brengen. Het zijn basic bussen die op enkele plaatsen stoppen. Handig voor lange ritten of als je precies weet waar je heen wilt: efficiënt en relatief goedkoop. Deze bussen worden ook door de locals gebruikt.

Intercity’s National Coach Network: http://www.intercity.co.nz/
Naked Bus: nakedbus.com - Cheap bus tickets | NZ bus fares from $1 | NZ's national bus network
Newmans Network: http://www.newmanscoach.co.nz/

1 like