Info gevraagd voor 1 jaar naar het buitenland

Hi,
Mijn vriend en ik willen een jaar naar het buitenland. Nu heb ik al veel info van sites gehaald, zoals van de Belastingdienst en verzekeringen, je huis verhuren ( zelf of via een bureau), uitschrijven uit het bevolkingsregister etc., ik wil graag van ervaringsdeskundigen wat horen. Hoe kan ik de zaken het beste aanpakken. Hoe kan ik mijn huis verhuren, wat doen we met de auto’s etc. Alle tips zijn van harte welkom!!
Hartelijk dank!
Groet, ruth

Hallo,

Via www.aroundtheglobe.nl kun je zeer veel info vinden.
Daar zijn ook veel reizigers die er veel verstand van hebben.

1 like

Uitschrijven uit het bevolkingsregister (je bedoelt waarschijnlijk de Gemeentelijke BasisAdministratie) raad ik af. Die heb je namelijk nodig om je Nederlandse zorgverzekering te kunnen houden (die bedrijven zijn een soort gelegaliseerde maffia). Officieel moet je je na 8 maanden buitenland uitschrijven bij de gemeente, maar de gemeente doet daar niet moeilijk over (ik heb verre familie in de VS, die staan al meer dan 20 jaar ingeschreven bij een broer of zus in Nederland).

Geen zorgverzekering hebben is niet handig en wordt bovendien lang niet door alle landen geaccepteerd als je binnen wilt komen.

1 like

Hallo,

Ik zou als het voor 1 jaar is je ook niet uitschrijven. Ik ben wel uigeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie ben inmiddels al 3 jaar onderweg. Ik snap niet helemaal je punt van de zorgverzekering en niet geaccepteerd in het buitenland Jurjen??
Ik ben heb er zelf bewust voor gekozen en een reisverzekering die ook voor ziektekosten dekt genomen dit is speciaal voor backpackers.
Het is wel handig dat als je gaat reizen je naar je basisverzekering die je toch wel moet gaan aanhouden een reisverzekering erbij te nemen want niet alle kosten op medisch gebied worden gedekt met alleen maar je basisverzekering.
Wij gaan ons ook niet meer inschrijven ben bezig met een verblijfsvergunning voor Nieuw Zeeland

Als je geen zorgverzekering hebt, kan je geweigerd worden aan de grens.

Er zijn backpackersreisverzekeringen met daarin ook een zorgpakket, maar die dekken een stuk minder dan het basispakket + werelddekking van een willekeurige Nederlandse verzekeraar (of je moet zo’n uitgebreid Expat-pakket nemen dat je je een breuk betaalt aan premies). Mijn medicijnen worden bijvoorbeeld niet vergoed door een willekeurige backpackers verzekering.

Voor mijn verblijf in Canada heb ik me hierin verdiept. :wink:

Hallo,

Dat klopt inderdaad maar heb voornamelijk in Azie gereisd en als je kijkt wat medicatie hier kost heb je dat ook niet echt nodig. Hier in Azie boeit het ze echt niet wat voor verzekering je hebt is me ook nog nooit gevraagd hetzelfde als in Australie en Nieuw Zeeland.
Het sowieso dat je mocht je in Australie en Nieuw Zeeland in het ziekenhuis terecht komen je gratis zorg krijgt dit komt omdat Australie en Nieuw Zeeland een samenwerkingsverband hebben met Nederland. Dat betekend dat die landen andersom ook niets hoeven te betalen in NL. Dit weet ik omdat mijn Moeder in Australie in het ziekenhuis terecht is gekomen er is alleen betaald voor de specialist die haar opereerde en dat kwam uit haar reisverzekering. Dat waren de enige kosten die er waren.

Hi JurjenB,

Ik bedoel idd uitschrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie, ik had gelezen dat je je moet uitschrijven als je langer dan 8 maanden verblijft in het buitenland. Ik ben verzekerd via Agis en wil sowieso een basis verzekering blijven houden en heb daarnaast een reisverzekering met werelddekking. Ik zal die verzekeraar dan moeten inlichten dat ik langdurig in het buitenland verblijf?
Hoe doe jij het met je medicijnen in het buitenland? Ik hoor het graag van je.
thanks.

Groet, ruth

Zoals ik zei: ik heb me bewust niet uitgeschreven uit de GBA, want die heb je nodig om je basiszorgverzekering te houden, volgens de zorgwet. In de wetgeving zit een enorm gat, waarbij men er vanuit gaat dat als men langer dan 8 maanden in het buitenland is, men daar werkt en een lokale zorgverzekering heeft en de Nederlandse zorgverzekering niet meer nodig heeft. De verzekeraars halen dus alles uit de kast om jouw contract te kunnen ontbinden (dat deden ze in ieder geval bij mij).

Zolang ik ingeschreven ben bij de GBA, is dit vrijwel onmogelijk voor hen. Ook willen ze mijn werkcontract zien, zodra ik er één heb. Daarmee kunnen ze mijn zorgcontract ontbinden. Dat ik me in Canada niet kan verzekeren met mijn soort visum, noemen ze onmogelijk en boven alles MIJN probleem. Maar ik mag van de immigratiedienst niet zonder zorgverzekering rondlopen, dus ik zal dan ook niet meewerken om mijn contract ontbonden te krijgen.

Het is bijna een gelegaliseerde maffia.

Ok, dat is duidelijk, niet uitschrijven en de zorgverzekering aanhouden. Dus medicijnen en eventueel doktersbezoek worden vergoed? Ik wil mijn koophuis verhuren, ga mij dus niet uitschrijven. Vraag mij af wat handig is qua verhuren, zelf een huurder proberen te vinden of via een bureau? En we hebben nog 2 auto’s. Heb je daar misschien ervaring mee?
Let me know.
Groet, Ruth

Helaas, daar heb ik geen ervaring mee.

De auto’s kun je wellicht van de weg af laten halen (stallen en uitschrijven = ‘schorsen’), zodat je geen belasting en verzekering erover hoeft te betalen.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/wat-is-het-schorsen-van-een-voertuig.html

Mijn neefje is een wereldreis van anderhalf jaar gaan maken en had zich niet bij de GBA uitgeschreven. Na een 9 maanden kreeg hij prompt een aanmaning van de gemeente toegestuurd, die waren daar via de belastingdienst achter gekomen. De gemeente sommerde mijn neefje zich alsnog binnen een week uit te schrijven en zo niet dat er aangifte zou worden gedaan wegens fraude met de AOW-opbouw.

Het probleem met niet uitschrijven is daarnaast dat je belastingplichtig blijft in Nederland. Dat zal voor een student niet zo’n probleem zijn maar iemand die wel in het normale jaarlijkse belastingcircus meedraait krijgt al gauw problemen.

Dat is helemaal gevaarlijk omdat de gemeente en de belastingen er dan heel snel achter zullen komen dat je fraudeert, zowel met de AOW-opbouw als met de belasting (als je er niet meer zelf woont valt je woning niet meer in box 1 maar in box3 en dat betekent dat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek).

Hallo,

Ik denk dat het per gemeente verschilt hoe streng ze zijn zo hebben vrienden van mij ook anderhalf jaar gereisd en zich niet uitgeschreven uit de GBA en verhuurde ook hun koophuis en hebben nooit problemen gehad. Ik ben zelf al 3 jaar weg uit NL en heb me wel uitgeschreven uit de GBA. Ik ga me ook niet meer inschrijven want ben bezig met een verblijfsvergunning voro Nieuw Zeeland. Het is jammer dat in NL het eigenlijk vrij slecht geregeld is voor mensen die langere tijd gaan reizen.

De drijvende kracht achter het geheel is niet zo zeer de gemeente als wel de belastingen. Als je niet meer in Nederland woont vervalt namelijk je hypotheekrenteaftrek via box 1 en dat betekent dat je al snel de belastingen voor duizenden euro’s tilt als je ten onrechte ingeschreven blijft. Als het ontdekt wordt riskeer je niet alleen een nabetaling plus boete, maar bij wat grotere bedragen ook strafrechtelijke vervolging wegens oplichting.

Hallo,

Ja klopt dat weet ik ook wel hoef je mij niet te vertellen ik geef alleen even aan dat er ook mensen zijn waar het wel is gelukt. Trouwens die vrienden van mij die hadden geen aftrek meer hadden ze stop gezet. Die verdiende namelijk genoeg aan de verhuur.

Ook dan blijft het risico op problemen i.v.m. met AOW-fraude.

dat kan het is ook al weer even geleden die wonen nu weer gewoon in NL wat niet weet wat niet deert toch. Maar goed ik heb daar allemaal geen last van ik heb geen binding met NL gelukkig.