hoe veilig is mindanao nu na de nieuwe president?

Hoor onrustbarende verhalen over moordpartijen in Cebu en manilla waar ook toeristen het slachtoffer van worden, ik vraag mij af hoe veilig mindanaou nog is na het aantreden van dictator Duaterte?

Je kunt de situatie vergelijken met begin jaren 80, het marcos tijdperk. Op tv lijkt het redelijk veilig want gelijk marcos heeft ook duaterte een vredespact gesloten met abu sayaf en communisten, maar dat is zeker al voor de 1000ste keer, echt veilig is niet natuurlijk niet en zal er ook achter de schermen meer dan ooit gemoord worden waarbij er ook links rechts toeristen het slachtoffer zullen worden./ Filippijen waren al nooit het meest veilige land in azie maar ze zullen nu alleen nog maar (veel) onveiliger worden!
Volgens de laatste cijfers van het verbond van verzekeraar zijn de filipijnen het land waarvan de meeste toeristen (dood)gerepatrieerd worden, daarna volgt syrie:ninja:, afghanistan, Colombia, el Salvador etc.
Hoe wishfull het ook is te zeggen dat de ph veilig zijn, ze zijn het totaal niet en door er te gaan reizen zul je toch dit risico op de koop toe moeten gaan nemen of een ander land kiezen.
Ook de herinvoering van de doodstraf zal veel toeristen letterlijk hun kop (als ze al niet vermoord worden in voorarrest) gaan kosten wegens vermeend drugbezit (meestal geplant, op luchthavens als chantage), hoe onschuldig ook.

Las net weer een bericht op NBA over een vergismoord in Cebu, men had een oostenrijker doodgeschoten die men verwisseld had voor een drugdealende amerikaan, deze duterte is echt verschrikkelijk, zo maak je het toerisme helemaal kapot. ik wilde begin volgend jaar gaan om in een weeshuis te gaan helpen, maar ik zal er nu toch diep over te gaan nadenken!

Filipijnse president wil ‘scheiden’ van de VS.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil ‘scheiden’ van de VS. Oftewel: de diplomatieke banden verbreken met het land. Dat zei hij donderdag in een toespraak. De Filipijnse minister van Handel Ramon Lopez haastte zich te zeggen dat het land nieuwe vrienden gemaakt heeft en de handel met de Chinezen heel erg gaat uitbreiden.

Door: Redactie 21 oktober 2016, 09:21


De president sprak niet over een totale scheiding in economische zin. We stoppen de handel met de VS niet, als zij dit niet doen.', zegt Lopez tegen CNN tijdens een bezoek aan Japan waar hij samen met Duterte is.

Duterte kondigde een dag eerder aan dat hij de banden met Washington wil verbreken. ‘Ik ga niet meer naar Amerika, daar worden we alleen maar beledigd’, zei hij.

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, dat prat gaat op de goede relatie met de bevolking van de Filipijnen, noemde de opmerkingen van Duterte ‘verbijsterend’ en wilde weten wat de nieuwe president precies bedoelt met zijn ‘scheiding van de VS’.

Gespannen relatie

China is de nieuwe vriend van Duterte

Duterte is op bezoek in China, dat hem paait met cadeaus. De machtsbalans in de regio staat op zijn kop.

Duterte (links) schudt de hand van Xi, die hij ‘een grote leider’ noemde.
Duterte (links) schudt de hand van Xi, die hij ‘een grote leider’ noemde. © REUTERS

De relatie tussen de Filipijnen en de VS verloopt allerminst vlekkeloos sinds Duterte in juni dit jaar president is. Hij noemde Obama in september een ‘hoerenzoon’ naar aanleiding van zijn kritiek op de keiharde aanpak van drugshandelaren en -gebruikers op de Filipijnen.

Obama zegde naar aanleiding van deze uitspraak een ontmoeting met de president af. Duterte zei daarna spijt te hebben.

Deze maand kondigde Duterte aan dat hij de gezamenlijke militaire oefeningen met de VS volgend jaar niet door zal laten gaan. De oefeningen gelden als hét symbool van het alliantieverdrag tussen de VS en de Filipijnen.

Duterte voert liever militaire oefeningen uit met de Russen en Chinezen. Peking en Moskou hebben betere deals voor wapens dan de Amerikanen. Zij geven dit jaar 109 miljoen euro aan militaire hulp aan Manilla. Duterte noemde zijn Chinese ambtgenoot Xi tijdens een driedaags bezoek aan het land ‘een groot leider’, omdat hij niet zanikt over de mensenrechten van een paar duizend standrechtelijk geëxecuteerde drugsdealers en junks.

Zo zet de nieuwe president van een arm en relatief onbetekenend land in de periferie van Azië in een paar weken de regionale machtsbalans op zijn kop, een machtsbalans die de afgelopen vier jaar in het voordeel van Washington was.

AAngezien Duterte jarenlang burgermeester in Davao op Mindanao is geweest is de criminaliteit daar reeds erg laag.Ben in februari 2016 een week in Davao geweest en heb me geen moment onveilig gevoelt.
denk dat Mindanao niets verandert.

Onveiligste steden volgens The Economist’s Safe Cities Index 20171. Karachi
2. Yangon/ Rangoon
3. Dhaka
4. Jakarta
5. Ho Chi Minh City
6. Manila
7. Caracas
8. Quito
9. Teheran
10. Cairo

Bizar maar waar maar amsterdam staat op op nr 6 maarr dan van de meest veilge steden.

VEILIGSTE STEDEN
'1. tokio
2. Singapore
3. hong kong
4. kuala lumpur
5 . zurich
6. Amsterdam
7. Seoel
8. Melbourne (aust.)
9: Kiala (japan)
10:Vientane (Laos)