Hitzacker (Oranje-route Duitsland)

HITZACKER (ligt in de deelstaat Nieder-Sachsen en is de 20e plaats van de Oranje-route)

Hitzacker is een mooie oud stadje aan de rivier de Elbe waar Prins Claus op het landgoed Dötzingen op 6 september 1926 is geboren. Prins Claus kreeg de naam Claus George Willem Otto Frederik Geert von Amsberg. Hij was enig zoon en had zes zussen. Na zijn huwelijk op 10 maart 1966 met (toen nog) kroonprinses Beatrix, prinses der Nederlanden prinses van Oranje-Nassau, werd Claus officieel Zijne Koninklijke Hoogheid Claus, Prins der Nederlanden, jonkheer van Amsberg genoemd.

Het stadje heeft een mooi marktplein en oude vakwerkhuizen.

Op het marktplein (Prins Claus plein) staat het oude stadhuis waar in oktober 1965 prins Claus vanaf het balkon zijn toekomstige echtgenote, kroonprinses Beatrix voorstelde aan de inwoners van het dorp.

Prins Claus is 6 oktober 2002 overleden en is bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe kerk in Delft.

Op het plein van het nieuwe stadhuis staat een borstbeeld van prins Claus en is te vinden als men naar de Tourist informatie gaat. Het plantsoen waar het borstbeeld geplaatst is werd aangelegd door tuinmeester Heinrich Meyer. In 2004 plantte hij samen met een
tuinmeester uit Nederland 1000 tulpen.

In het Alte Zollhaus is een zaal ingericht die gewijd is aan prins Claus.

Parkeren: In Hitzacker zijn voldoende parkeermogelijkheden.

**Omgeving: **Hitzacker is gelegen aan de Elbe in het oostelijk deel van de deelstaat Nedersachsen en maakt deel uit van het biosfeerreservaat ‘Niedersächsische Elbtalaue’. Een gebied met een unieke flora en fauna en staat op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Dit biosfeerreservaat is één van de mooiste rivierlandschappen in Europa.

Het aangrenzende Wandland is bekend vanwege de Rundlingsdörfer, een uniek traditioneel dorpsvorm met een groepje boerderijen rondom een brink en vaak met slechts één toegangsweg.

De omgeving van Hitzacker is glooiend met o.a. de historische steden Ludwigslust en Lüneburg en de Lüneburgerheide met attractie, vogel en wildparken. Op de Lüneburger heide kan men fietsen en wandelen.

Evenementen
Stadsjubileum Hitzacker (Elbe)
30 en 31-8-2008

Camping in de buurt:
**Camping-Park Lüneburger Heide ** in Heber/Schneverdingen.

Deze mooie camping is ca. 90 km verwijderd van Hitzacker. Een autotochtje door het mooie landschap en de dorpjes naar Hitzacker doen de afstand snel vergeten.

**Camping Elbeling **in Radegast-Bleckede (deelstaat Niedersachsen) in Duitsland.

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum

Er is een camping dichterbij en wordt door nederlanders beheerd.

Kijk maar eens op hun website en dan onder online brochure

Bedankt voor de aanvullende informatie wat betreft camping Elbeling.

Hopenlijk gaan er meer kampeerders reageren met ervaringen wat betreft campings en camperplaatsen.

Truus v Vugt
Kamperen Forum