Fotograaf jaagt op illegale scholieren Mexico

Gepubliceerd: 2 januari 2008 15:00 | Gewijzigd: 2 januari 2008 15:00
AP
Calexico, 2 jan. Schooldirecteuren in Calexico, een stad in Californië vlak bij de Mexicaanse grens, hebben een fotograaf ingehuurd om Mexicaanse kinderen op de foto te zetten die illegaal in de Verenigde Staten naar school gaan.

Daniel Santillan begon twee jaar geleden toen de klaslokalen uit hun voegen barsten. Sindsdien is het aantal leerlingen op deze scholen met vijf procent gedaald, terwijl het aantal inwoners van Calexico met drie procent steeg.

Een agent van de Amerikaanse grenspolitie op zoek naar illegale immigranten in de Californische stad Calexico, oktober 2007. (Foto AFP)

Santillan schiet zijn plaatjes bij de grensovergang en laat de beelden zien aan de schooldirecteuren. Herkennen die een kind, dan wordt het meteen van school gestuurd.

Elke dag steekt een onbekend aantal kinderen de 3.141 kilometer lange Mexicaans-Amerikaanse grens over om daar onderwijs te volgen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat illegale immigranten recht hebben op onderwijs. Voor scholen telt dat een leerling in hetzelfde district moet wonen.