Enkele bezienswaardigheden

Het Zwarte Zeegebied staat bekend om zijn schitterende vergezichten en wilde natuur. Het Oostelijk deel van de langgerekte regio spreekt het meest tot de verbeelding. Er zijn meerdere firma’s die vanuit Turkije zelf, tours organiseren door het Westelijke, midden en Ostelijk deel. Er zijn ook aparte tochten die een kustroute doen.

Het bergachtige landschap kent vele valleien, passen en hooglanden die landelijke bekendheid genieten. Daar vind je ook campings, blokhutten en hotelletjes. De bekendste hooglanden liggen in Rize en Artvin, Trabzon is bekend om zijn Zigana pas, het Sümela klooster en Uzungöl (Lange meer). De mooiste uitzichtpunten en grillige kustlijnen vind je in Ordu en Giresun. Historie in Kastamonu en Safranbolu staat bekend om zijn pittoreske bebouwing.

Hopa: de meest Oostelijke gemeente van de regio en ligt tegen de grens met Georgië aan. Er is een mooie natuurlijk gevormde haven en 25 km verder ligt de grensovergang Sarp.

Ayder Yaylası: een van de mooiste ecologische gebieden van Rize op 1350 meter hoogte. Er wordt veel gewandeld en er zijn volop overnachtingsmogelijkheden.

Uzungöl: het Lange Meer in de provincie Trabzon. Op 1000 m hoogte, omsloten door dichte bossen ligt een natuurlijk meer. Toeristische plaats met terrasjes, picknickplaatsen en volop overnachtingsmogelijkheden.

Fırtına Vadisi: ın Çamlıhemşin in Rize een smalle pas waar een wilde beek zich doorheen worstelt.

Sümela Manastırı. Gelegen in Trabzon, Maçka op 1150 meter hoogte een tegen de steile bergwand opgetrokken klooster. Gebouwd in 1650 door orthodoxe Grieken.
**
Zigana geçidi**: pas die Oost Anatolië met de Zwarte Zeeregio verbindt. De helft van het jaar bedekt met sneeuw, moeilijk te bereiken plaats. Er zijn meerdere resorts, pensions en hotels.

Çoruh nehiri: een van de mooiste rivieren van Turkije. De meest bezochte plaats voor waaghalzen die van heavy rafting houden.

Çamlıhemşin: hooglanden en vergezichten die je sprakeloos laten. De Fırtına Vadi maakt hier onderdeel van uit.

Ikizdere: plaats waar de Çamlık- en Cimilbeek samenstromen. Gebied met typische Lazdorpen en ijsmeren.

Çalmağarası: de tweede langste grot ter wereld. Binnenin stroomt een klein beekje en bovenop de grot bevindt zich een historisch fort. Open voor publiek.

Ünye kalesi: fort dat in de oudheid op de rand van een krater is gebouwd. In het bouwwerk bevinden zich tevens sporen van Griekse en Romeinse architectuur.

Ferhat fort: burcht uit de 5e eeuw.

Hatila Vadesi: Geologisch gezien een nog jonge vallei met de status ‘natuurpark’. Het groene gebied is doorspekt met beken en herbergt een flora en fauna die nergens anders ter wereld wordt aangetroffen.

Kaçkar dağları: de bergrug die zich over het gehele Zwarte Zeegebied uitstrekt. Het hoogste punt is 3932 meter en in 1994 uitgeroepen tot natuurgebied. Hier worden volop trekkingtochten georganiseerd.