Emigreren naar Aruba

Hallo,

wij hebben plannen om naar Aruba te emigreren en we willen ons eerst eens goed laten informeren.

Is er iemand die hier ervaring mee heeft en ons wat tips kan geven?

m vr gr

F en P

Lees de desbetreffende berichten op dit forum eerst en bezoek vervolgens dimasaruba.com, de website van de immigratiedienst, dan kom je al een heel eind verder. Succes.

Hi Grumpy,

Bedankt voor je snelle reactie. We zijn inderdaad alle informtie aan het verzamelen, en dus ook al wat info opgevraagd bij Dimas. Onderwerpen op dit forum aan het bestuderen (zijn nieuw hier, dus eerst alles uitvogelen)
Verder zijn we er ons van bewust dat dit niet in 2 maanden geregeld is. We denken dat het belangrijk is om eerst veel info te vergaren, te netwerken op Aruba en uitgebreid te onderzoeken wat de mogleijkheden zijn. (eenmans zaak of NV opstarten, overnemen bedrijf Business plan maken, of werken, om over een verblijfs/werkvergunning maar niet te praten :frowning: ) Het is allemaal niet simpel en zal zeker misschien wel 1,2 of 3 jaar duren.
Ik hoop verder wel dat we je wat kunnen vragen en dat je ons bij gelegenheid wat tips kunt geven. bvd
groeten

Beste brommer. als je geen ingezetene bent van Aruba, hetzij op Aruba geboren, met Arubaan(se) getrouwd of een van je ouders is Arubaan(se),dan kun je de eerste vijf jaar geen eigen bedrijf starten, alleen indien een Arubaans ingezetene (die die voldoet aan een van bovengenoemde voorwaarden) 60% van de aandelen heeft. En dat is natuurlijk tricky als je iemand niet kent, die is immers letterlijk eigenaar van jouw bedrijf. Vroeger kon je nog wel eens een NV overnemen die ‘op de plank lag’, maar het schijnt dat die weg ook is afgesloten hoorde ik onlangs. En het is erg gevaarlijk, want dat soort NV’s zijn lang niet altijd schoon en er kunnen flink wat verborgen schulden in zitten, waar jij als nieuwe eigenaar dan verantwoordelijk voor bent. Dus om hier te wonen en te werken moet je eerst een werkgever zoeken die jou in dienst wil nemen. De vacature die je invult moet niet door een Arubaan kunnen worden vervuld, dat wordt door de dienst DPL getoetst. Is dat wel het geval, dan krijg je geen werkvergunning, zelfs al heb je een getekend contract van je werkgever. Mag je wel komen, dan gaat er een positief advies naar DIMAS en kun je de procedure starten. Reken op zeker 6 maanden voordat een vergunning afkomt. Officieel mag je in die periode niet werken, maar daar wordt nog wel eens de hand mee gelicht. En denk erom, een werkvergunning voor jou is nog geen vergunning voor je partner. Ieder moet dat voor zich regelen. Vraag maar hoor als je meer wilt weten. Ik woon hier al jaren en weet veel van de regelgeving