Duiken op Sabah

Hoi,

Wij gaan eind augustus / begin september naar Sabah. We willen gaan tevens gaan duiken. Wie weet er leuke hostels met duikcenter ? En natuurlijk wat zijn de aanraders ?
We denken aan Mabul / sipadan, goede keuze ???

Alvast Bedankt !

Erwin

Sipadan staat bekend als één van de beste duikplaatsen ter wereld!!

Layang Layang tussen de Spratly Islands, zo’n 300 km ten noordwesten van Kota Kinabalu is Oost-Maleisiës meest afgelegen eiland. Diepzeeduiken langs de dropoffs aan het eind van het rif is mogelijk om de hamerhaaien, roggen en barracuda’s te zien.

In het kleine eiland-resort van **Lankayan, **ten noordwesten van Sandakan is duiken perfect. Mantanani, gelegen ten noorden van Kota Belud, is een van Sabah’s nieuwste duikeilanden omringd door zeegrassen en riffen…

Hoop dat je hier wat aan hebt!

Succes!

Hele mooie duikplaats is het Tubbatahareef ten noordoosten van Sabah in de Suluzee gelegen. Het rif is zo bijzonder dat het recent op de Unescolijst van beschermde gebieden is geplaatst,het aantal duikers is daardoor wel aan een jaarlijks maximumgebonden. Dit maximum word nog lang niet gehaald omdat het rif nog vrij onbekend is. zie www.tubbatahareef.org Heel mooi!

sipadan niet twijfelen gewoon doen

Bedankt voor jullie reacties !
We gaan Sipadan vastleggen ivm met de beperkte hoeveelheid permits en voor de rest zien we het wel.

Groeten
Erwin

Hoi,

wij hebben ook besloten om begin september te gaan duiken op Sabah en hebben gekozen voor Sipadan (verblijven op Kapalai - deel van de huwelijksreis :p).

Voor plaatjes, tips, vragen en evt. boeken: kijk eens op sabah-borneo.nl - This website is for sale! - sabah borneo Resources and Information.. Ik heb geen banden o.i.d. hiermee hoor, alleen goede ervaringen en heel veel hulp gekregen met het regelen van alles daar!

Natalie

Ik vind de prijzen op die site best hoog!! of ligt dat aan mij?? een 2 daagse jungle tour voor 165 euro per persoon is best duur toch? (815 MYR)

Hallo,

Als je wil verblijven in de buurt van Sipadan dan betaal je hoofdprijs. Dat is voor ons de rede geweest om in het plaatsje Semporna te verblijven. Dit was een stuk goedkoper maar het plaatjes is niets veel aan. Je komt daar ook echt alleen om te duiken en snorkelen. Wij hebben dit toen gedaan via Scubajunkie een leuke duikschool met duikers uit alle soorten landen over de wereld.

Wij zijn afgelopen oktober ook wezen duiken bij Sipadan.
We verbleven op Mabul in de waterbungalows en dit was helemaal geweldig. Het was duur maar alle euro´s zeker waard!

Semporna vond ik echt heel erg smerig, dus als je de mogelijkheden hebt zou ik zeker voor Mabul/kapalai gaan. Mabul heeft ook accomodaties op het eiland zelf die wat goedkoper zijn dan de waterbungalows. Kapalai is weer wat goedkoper dan de waterbungalows van Mabul.

Wij hebben alles via Olaf geboekt, dit scheelde veel geld met de Nl touroperators.

Mocht je nog vragen hebben mail maar!

Groetjes,
Judith

Ik ben ook van plan om te gaan duiken bij Sipadan. Hoelang van te voren reserveren om daar te duiken. Ik weet namelijk niet precies wanneer ik in de regio ben en heb te weinig tijd om bijvoorbeeld een week te wachten tot dat ik een vergunning krijg. Weet iemand dat?en misschien ook nog tips voor goedkope hostels en duikschool?

bedankt Stefan

Ik zou gewoon even mailen met het resort waar je zou willen verblijven…Zij kunnen daar vast goed in adviseren.

Het scheelt ook of je in het hoog-of laagseizoen gaat. Wij zijn in het laagseizoen geweest en we mochten, net als alle andere gasten, bijna alle dagen naar Sipadan. Het resort bepaalt wie van de gasten wanneer naar Sipadan gaat. Over het hoogseizoen heb ik wel eens gehoord dat je blij mag zijn als je 1 dag mag, maar dat is geen eigen ervaring.

Er gaat ook al een hele tijd een ´roddel´ dat het permitsysteem losgelaten gaat worden, maar tot op heden is daar niets officieels over bekend.

Het duiken rondom Mabul en Kapalai vonden wij ook zeer de moeite waard en ook zeer relaxed.

Groetjes,
Judith

hoi stefan,

ik kan scuba-junkie aanraden (http://www.scuba-junkie.com). Het is backpackers place en de duikschool is betrouwbaar en goed georganiseerd. Helaas is semporna zelf geen mooi plaats en geen strand. (Bieden eveneens overnachtingen aan op mabul). Maar ach als je voor het duiken komt maakt dat niet uit, je bent immers de hele dag met de boot weg om te duiken.
Wij zijn er een week geweest en ze hadden speciaal voor ons een programma in elkaar gedraaid zodat we iedere dag bij andere sites zouden duiken en steeds mooier (met als afsluiter enkele dagen sipadan). Permits is fake. Je krijgt een briefje in je hand van de naam die je moet onthouden. Jouw naam gebruiken ze enkele weken later voor iemand anders. Wel reserveren (enkele weken vooraf) want iedere duikschool krijgt maar een beperkt aantal permits (en de overnachtingen bij scuba zelf kunnen vol zijn; dan is er een dag later meestal wel plek).

Veel plezier.
Erwin

Judith en Erwin: Bedankt voor jullie snelle reactie.

Ik heb op de site gekeken van scuba junky en kwam er achter dat het Padi open water course nog goedkoper is dan op Koh Tao (thailand) Ik was aanvankelijk van plan om van Bangkok via Koh Tao richting malasie te reizen. wat me een aantal dagen had gekost aangezien ik het met de trein wilde doen. Heb nu besloten om van Bangkok een vlucht te nemen aangezien ik al een paar tientjes op me PADI bespaar :slight_smile:

Ik kreeg te horen van ee mede backpacker dat uncle Chang op Mabul ook zeer de moeite waard is. Iemand daar ervaring mee?

Hoi Erwin,

wij zaten in het SMART resort. Heb wel wat low-budget accomodaties (tenminste zo zag het er uit) gezien bij het wegvaren, maar weet niet of dat is waar je op doelt. Vlakbij Mabul ligt ook een oud olieplatform waar low budget verbleven kan worden.

Dat verhaal van die permits is vaag hoor. Wij hadden een half jaar van te voren gereserveerd, omdat wij ook gehoord hadden dat dat moest, maar op de dag van aankomst vertelde de manager daar dat ze die dag de aanvraag had weggestuurd. Wij hadden geen naam die we hoefden te onthouden, we moesten alleen onze naam in een soort registratie boek schrijven bij aankomst op Sipadan (wel weer onder toezicht van bewapende militairen…).
Dus het blijft een bijzonder gebeuren daar :-).

Groetjes,
Judith

Judith,

dan werkte jouw duikschool volgens de officiele spelregels en moet de permit dus vroeg aangevraagd worden. Scuba junkie vraagt het maximaal aantal permits aan en verdeelt ze vervolgens first come first serve. Ik heb dus 3 dagen op rij een andere naam in het boek moeten noteren.
Uncle Sam probeert mee te liften op het succes van Scuba. De duikschool is vele malen kleiner dus de keuzes aan reefs ook (in je langer blijft). Ik heb er positieve verhalen over gehoord, maar ook verhalen dat hij geen PADI instructeurs heeft en toch onder de PADI vlag verkoopt (kan ook geroddel zijn door de concurrent, die business verliest). Ik weet niet of het waar is, maar misschien dat iemand anders hierop kan reageren…

hoi allemaal,

Ik verblijf nu nog in Tioman. Daar gaan we een aantal duiken maken. Nu is mijn vraag of iemand tips heeft over dagtrips duiken bij sipadan. De sites die ik heb bezocht hebben allemaal meerdaagse trips en dus zijn deze ook veel duurder. Wij willen gewoon graag 1 of 2 dagen gaan duiken en hopelijk dat er 1 duik bijzit bij sipadan…

Heeft hier iemand tips over?!

groeten,
bart

Bart,

Ik begrijp je vraag niet. Je wilt vanuit tioman een dagtrip maken ? Vanuit tioman ligt sipadan erg ver weg (circa 1500 km naar het oosten ?)
Kortom: vliegen naar Tawau, vervolgens taxi naar Semporna. Vanuit Semprona is duiken op Sipadan een daytrip ('s ochtends met de boot vertrekken; 2 duiken; Lunch op sipadan; 3e duik; Eind van de middag terug). Na het duiken mag je niet vliegen dus een dagtrip zit er niet in.
O en denk aan de reserveringen anders kom je mogelijk voor niets …

groeten erwin