Demonstratieverbod Spanje genegeerd

Demonstratieverbod Spanje genegeerd

Uitgegeven:zaterdag 21 mei 2011 13:18Laatst gewijzigd:zaterdag 21 mei 2011 13:18
MADRID - De demonstraties in Spanje tegen de hoge werkloosheid gaan nog altijd door.


© inspanje.nl
Tienduizenden Spanjaarden negeren het demonstratieverbod dat om middernacht is ingegaan.

http://inspanje.nl/images/ads/10302d9l.gif

In verschillende steden, waaronder Madrid, Barcelona en Valencia, zijn al dagen grote mensenmassa’s op de been om te protesteren. In Madrid melden ooggetuigen dat er 20.000 mensen op een plein verzameld zijn.
In Spanje worden morgen regionale en lokale verkiezingen gehouden. De dag daarvoor is een ‘dag van reflectie’, wat betekent dat bijvoorbeeld peilingen, maar ook politieke manifestaties, niet zijn toegestaan.
Ingrijpen?
De vraag is nu of de politie ingrijpt. Rond middernacht verschenen op sommige pleinen politie-agenten, maar die hielden zich afzijdig.
De regering liet doorschemeren niet het bevel te willen geven om de pleinen schoon te vegen. “We moeten het ene probleem niet oplossen door een ander probleem te maken”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.
Werkloosheid
Analisten redeneren dat ingrijpen fataal zal zijn voor de socialistische regering van premier Zapatero, die het sowieso al zwaar te verduren heeft in de peilingen.
Zapatero krijgt de schuld van de hoge werkloosheid in het land. Met ruim 20 procent van de beroepsbevolking zonder werk is die het hoogste in de EU. Onder jongeren loopt het zelfs op tot 45 procent.
Spanje liet vorig jaar de recessie achter zich, maar de arbeidsmarkt trekt nog altijd niet aan.
© Nos.nl
http://inspanje.nl/gfx/mail_icon.png