Algemene staking Spanje

MADRID** – Op 29 maart legt heel Spanje het werk neer. Althans , dat is wat de twee grootste vakbonden CCOO en UGT hopen te bereiken met de algemene staking van donderdag 29 maart 2012. De algemene staking die nu gehouden wordt heeft alles te maken met de nieuwe arbeidshervormingen die de regeringRajoy heeft ingevoerd. Het is voor Spanje de zevende keer dat er een algemene staking wordt gehouden, de meest recente was die van 29 september 2010 ten tijde van de regeringZapatero.**

De algemene staking werd afgekondigd nadat de vakbonden er niet in waren geslaagd tot een vergelijk te komen met de regering over een versoepeling van het ontslagrecht en nieuwe regels over loonontwikkeling. De maatregelen die de regering voorstelt, moeten werkgevers ertoe aansporen meer mensen aan te nemen. Zij zullen dat sneller doen naarmate zij ook makkelijker en goedkoper weer van die krachten af kunnen komen, is de redenering.
De hervorming van onder andere het ontslagrecht zal alleen maar leiden tot nog meer werkelozen en het de bedrijven makkelijker en goedkoper maken om hun werknemers te ontslaan, aldus de redenatie van de vakbonden en de oppositiepartijen.

Platleggen
De vakbonden willen heel Spanje platleggen en zo samen met miljoenen werknemers aan de nieuwe regering laten zien dat de wijze waarop zij veranderingen willen niet de juiste is. Het platleggen van het land heeft uiteraard gevolgen voor de inwoners van Spanje. Dat wil zeggen dat het openbaar vervoer beperkt zal worden tot een minimale service, vliegtuigen vertragingen kunnen hebben, openbare gebouwen sluiten en veel winkels en kantoren hun deuren dicht doen.
Het is echter niet zo dat iedereen wil gaan staken maar door druk van anderen moeten ze hun winkels en kantoren wel sluiten vanwege eventuele problemen met diegene die wel staken. Dit is ook meteen een van lelijkste kanten van een algemene staking die in principe altijd passief begint met protestmarsen maar meestal eindigt in nutteloze vernielingen en problemen tussen diegene die stalen en diegene die niet willen staken.

Zevende staking
De algemene staking van 29 maart zal de zevende zijn in de geschiedenis van Spanje als democratisch land. Het is daarnaast de vierde keer dat de vakbonden hun leden oproepen te gaan staken uit protest vanwege een arbeidswetgeving hervorming. Van de zes algemene stakingen die het land tot nu toe heeft gehad werden er vier, in 1985, 1988, 1992 en 1994, gehouden tijdens de regeerperiode van de socialistische premier Felipe González, een tijdens het bewind van de PP leider en premier José María Aznar op 20 juni 2002 en de zesde op 29 september 2010 tijdens de regeerperiode van José Luis Rodriguez Zapatero.

Toerisme
Mocht je echter op vakantie gaan naar Spanje of al in Spanje aanwezig zijn, houdt er dan rekening mee dat veel services op donderdag 29 maart niet bereikbaar zullen zijn en dat ook het personeel van hotels, restaurants en andere dienstverlenende bedrijven het werk neer zullen leggen. Daarnaast kan het zijn dat er op de straten en pleinen problemen tussen actievoerders en politie kunnen ontstaan waardoor een simpele wandeling kan uitlopen op onnodige confrontaties.

Bron:Spanjevandaag.com