De 'beruchte' F-wegen in IJsland

Beste lezer,
Wij zijn twee maal eerder in IJsland geweest (eigen auto + tenttrailer). Daarbij hebben we ons beperkt tot hoofdzakelijk de (geasfalteerde) Ringweg, al hebben we ook wel enkele grintwegen gereden (Westfjords, Tröllaskagi).
Volgend jaar zomer gaan wij voor een derde keer (en daar kijken we, net als de eerste twee keer, enorm naar uit !).
Deze keer hebben wij een Subaru Outback als vervoermiddel, dus met 4x4. De bodemvrijheid is echter beperkt, nl. ruim 20 cm.
Met deze auto zouden we bepaalde F-wegen moeten kunnen rijden, maar rivierdoorwadingen kunnen alleen als het om ondiep water gaat.

Onze vraag:
Zijn er IJslandgangers met ‘binnenland-ervaring’ die ons kunnen helpen aan F-wegen (wegnummers) die leiden naar mooie bestemmingen, maar waar er ofwel geen ofwel alleen ondiepe doorwadingen op de route te verwachten zijn ?

[daarbij gaan we dan uit van niet teveel smeltwater (scheelt weleens per jaar…) en geen voorafgaande dagenlange regen]

Naar het ruige Landmannalaugar, bijvb. Is sowieso geheel afhankelijk van de weers- en wegomstandigheden.
Vanuit het noorden via Hrauneyjar (F-208) moet je eigenlijk geen rivieren over. De enige rivierdoorsteek is vlak voor de camping en de rivier kun je ook te voet oversteken.

Erg handige website is Vegagerdin. Je kan er in ‘real-time’ de status van de wegcondities in IJsland op raadplegen.

1 like

Dank voor je reactie. Van ‘Landmanna’ wisten we al (alleen via noordelijke route). Wij zijn daar al geweest, maar dan met de bus…

Het gaat ons eigenlijk om berijdbare F-wegen (met een Subaru Outback) in heel IJsland. En dan dus om F-routes die OFWEL geheel droog zijn (dus geen doorwadingen) of met één of enkele ONdiepe doorwadingen.