Auto Zuid-Afrika

Hoi,

Deze zomer ben ik van plan om met 3 vrienden een rondreis door zuid-afrika (en evt buurlanden) te maken. Gezien de hoge huurprijzen (3500-4000E) van een 4x4, zijn we geneigd om een auto te kopen.
Wat ik tot nu toe over het kopen van een auto te weten ben gekomen, is dat je voor dat je een auto koopt eerst een vergunning/certificaat bij de gemeente moet halen. Hiervoor heb je een adres in SA nog (voor boetes etc.). Klopt het dat dit adres ook het adres van een hostel mag zijn? Ook als je hier maar een paar dagen verblijft (aangezien we willen rondreizen)?
Eveneens is het aangeraden een van de vehicle-tests van de AA te doen. Kan dit voordat je de auto koopt? Welke test raden jullie aan, gewoon de ‘Roadworthy Test’?
Wat zijn zo de richtprijzen voor een (redelijk) betrouwbare 4x4?
Je hebt geen visum nodig als je niet langer dan 90dagen in SA blijft. Ook niet als je een auto koopt?

Ik heb ook kort even gekeken naar het kopen van een auto in Nl en deze dan te importeren, maar het is niet toegestaan auto’s met het stuur links te importeren, dus vrijwel alle Nederlandse auto’s vallen dan af.
Het verschepen van een auto kost ongeveer 1500E (voor een enkele reis). Een auto met Nederlands kenteken naar SA te verschepen en nadien terug te verschepen, lijkt dus een te dure optie.

Ideaal zou natuurlijk zijn als wij de auto van iemand (die iets vergelijkbaars voor ons heeft gedaan) over te nemen. Helaas zijn die schaars.

Kortom we zijn er nog niet uit.
Als er mensen tips hebben, of beter nog een auto in Zuid Afrika, horen we het graag.
Alvast bedankt.

Groeten

Hallo RWRS,

Wij zijn op dit moment aan het rond rijden met een 4x4 die we in Zuid-Afrika (Durban) hebben gekocht. Het is vrij simpel om een auto aan te schaffen en op je naam te zetten in Zuid Afrika. Het papierwerk is in elk geval niet erg ingewikkeld. Dit is zeker aan te raden als je ziet wat de prijzen zijn voor autoverhuur. Een must is wel dat je zelf ook handig bent met auto’s.

De stappen zijn als volgt:

  • Zoek een goede betrouwbare 4x4

  • Zorg dat de auto bij een roadworthy certificate krijgt. Dit laat je de verkoper regelen. Dit is een soort apk keuring, als hier veel mankementen uit komen, onderhandel dan zo dat de verkoper deze ook laat fiksen.

Als je zelf een test door de AA laat doen is dat een investering in je onderhandelingspositie. Het kost je ongeveer 100 euro, maar dan krijg je wel een (betrouwbare) lijst met dingen die gedaan moeten worden. Is dus een mogelijkheid, maar zeker niet verplicht. Als de auto niet ‘roadworthy’ zou zijn na de test krijg je ook een to do lijstje mee voor de auto, is dus ook een optie. Maar let op; er zijn ook een hoop mensen die mannetjes kennen bij de ‘roadworthy-centre’s’ die de auto een goedkeuring geven zonder dat dit terecht is… Het voordeel is dat de AA onafhankelijk is. De test die wij hebben laten doen was alleen voor het mechanische gedeelte van de auto, omdat de auto al wat ouder is.

  • Ga samen met de verkoper naar een civil centre (soort gemeentehuis) waar je alle formulieren in kan vullen. En daarbij heb je inderdaad een adres nodig en je paspoort en 2 pasfoto’s. Over het adres word verder niet echt moeilijk over gedaan. Dus het adres van je hostel is voldoende, ook al blijf je daar maar een nacht. Het is wel netjes om even toestemming te vragen bij dit hostel natuurlijk ivm boetes.

  • Nummerbord laten maken, en gaan.

Ondanks dat het papierwerk niet al te ingewikkeld is, is het een tijdrovende zaak om te onderhandelen en te zorgen dat je prijs betaald die de auto waard is. Wij hadden het geluk met een betrouwbare verkoper, dus hij heeft ons ook een eind op weg geholpen. Kijk op websites als gumtree.co.za in welke stad een groot aantal 4x4’s te vinden zijn. Wij hebben onze Toyota Hilux in Durban gevonden, maar het aanbod was daar niet al te ruim. Via via vonden we een auto die nog niet op gumtree stond.

We zouden ook graag onze Toyota aan je verkopen, maar ik ben bang je pas in de zomer aankomt? :slight_smile:

Als je nog vragen hebt, we helpen je graag!
Vriendelijke groet,

Marthe en Bernd

Je kan inderdaad gewoon een adres van een hostel gebruiken. Je moet wel een huurcontract hebben, de eigenaar van het hostel kan die voor je opstellen. Zo lijkt het alsof je daar woont en is het OK.

Of je een AA test kan laten doen hangt af van de verkoper he. Als die je de auto niet meegeeft is het klaar. De gewone roadworthy test is alleen een APK, dat stelt niet zo heel veel voor. Maar let wel op dat je auto een RWC heeft. Maar het meest belangrijke: Je zegt evt buurlanden. Als je alleen in ZA blijft heb je geen 4x4 nodig, tenzij je hele avontuurlijke dingen van plan bent. Wie weet is een gewone auto huren een prima optie?

Bedankt voor je reactie.
Wij vertrekken 1 augustus. Ik ben bang dat dit te laat is voor jullie?
Hoeveel hebben jullie betaald, en hopen er weer voor terug te krijgen?

Roeland