De geschiedenis van de Turkse koffie begint met de introductie van de koffie in het paleis door Özdemir Paşa, Goeverneur van Yemen, tijdens de regering van Sultan Süleyman de Luisterrijke (1520-1566). In 1615 namen Venetiaanse kooplieden, die de smaak van koffie buitengewoon waardeerden, deze mee naar hun vaderland. In 1650 wordt voor de eerste maal koffie uitgevoerd naar Marseille. In 1669 maakt de Parijse society kennis met Turkse koffie op de koffie-parties van Hoşsohbet Nüktedan Süleyman Ağa, Ambassadeur van het Osmaanse Rijk. De stad Wenen maakt voor de eerste maal kennis met de Turkse koffie in 1683, vlak na het beleg van de stad door het Osmaanse leger. Koffie en de koffiehuiscultuur is vanuit Turkije over de hele wereld verspreid. De koffie die nu over de hele wereld op verschillende manieren wordt gedronken, is afkomstig van de Turkse koffie.
**Wetenswaardigheden **
Turkse koffie wordt gemaakt van hoogwaardige Arabische koffiebonen. Als de Turkse koffie is gezet en vanuit het koffiekannetje in het kopje wordt gegoten, zinkt het koffiedik naar de bodem van het kopje en wordt niet opgedronken. De natuurlijke scheiding van het koffiedik en de drank, is een van de redenen dat Turkse koffie gezonder is voor de mens. Men proeft de smaak van de koffie langer dan koffie die op een andere manier is gezet. Zelfs als men deze koffie vaak drinkt, krijgt men geen opgeblazen gevoel omdat de hoeveelheid koffie evenals de hoeveelheid cafeïne die men binnen krijgt zeer minimaal is. De speciale smaak, het dunne schuimlaagje bovenop, de geur, de bereiding en de presentatie maken Turkse koffie tot iets speciaals. Het is koffie met een persoonlijkheid.
**Toekomst voorspellen **
Om de toekomst te voorspellen wordt Turkse koffie ook gebruikt. Het bijzondere van deze koffiedik voorspelling is dat het altijd uit goede wensen bestaat. Mocht je de toekomst willen laten voorspellen drink dan de koffie op en maak daarna met het kopje ronddraaiende bewegingen, zodat de drab lichtjes wordt geschud. Dan wordt het schoteltje met de binnenkant op het kopje gezet en wordt het geheel omgekeerd. Soms wordt ook met de wijsvinger de bodem van het kopje aangeraakt en doe je een wens. Nadat het koffiedik koud is geworden opent de voorspeller het kopje en zegt “Moge het lot u brengen wat u nodig heeft” en begint met de verklaring van de vormen van het koffiedik, vertellende wat het eerste in haar opkomt.
Turkse koffie in twee minuten
Meet het water met het koffiekopje af en doe het in het koffiekannetje (cezve). Voor elk kopje koffie doe je er 2 theelepels koffie bij (5 gr.), 2 theelepels suiker (of geen suiker als je dat niet wilt). Zet daarna het pannetje op laag vuur en roer alles langzaam door elkaar. Wacht dan tot er zich een schuimlaag vormt en giet een deel van de koffie in het kopje. Dan zet je het pannetje weer op het vuur en laat de koffie weer opkomen en giet je het uit. Bij de koffie wordt meestal een glas water geserveerd. Dit om de smaakpapillen te neutraliseren en zo de koffie beter te kunnen proeven.
Bron: www.welkominturkije.nl