Is er iemand op de hoogte van de wetgeving die geldt voor buitenlanders die een eigendom willen kopen in Sri Lanka?
Hoi hoi,
Jazeker, we hebben er een 2e huis al is het voor ons vanwege San’s achtergrond makkelijker.
Twee grote barrières.
[ol]
De anti-buitenlander belastingen. Die varieeren van 100% extra belasting bij koop van land/OG tot andere en wat lagere belastingen als je 99-jarige of 30-jarige lease overeenkomsten (waarbij je dus aan het eind alles kwijt bent) afsluit.
Zekerheid, dit geldt eveneens voor locals. Het kadaster is buitengewoon antiek en vaag en het komt dus geregeld voor dat je land denkt te kopen, en bezitten, waar na jaren alsnog een concurrerend eigenaar voor minstens een deel opduikt. Leidt tot gigantische jarenlange rechtzaken, inbeslagnames danwel gijzeling (de lokale politie is altijd op de hand van de local), etc. etc. En helemaal erg wordt het met joint ventures met lokale partners, honderden Westerse eigenaars van guesthouses/hotels hebben na enkele jaren berooid het land moeten ontvluchten omdat de lokale partner (vaak onder druk van diens familie) alles naar zich toe getrokken had en de Westerling juridisch geen poot om op te staan.
Als je zekerheid van een ‘clear land title’ wilt dus geen JV doen maar geheel jouw eigendom, en vooral de hulp inschakelen van een niet-corrupte en niet door locals omkoopbare advocaat. Hetgeen vrijwel een speld in een hooiberg is.
[/ol]
Sukses,
<Erik> & [Sandya]
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Die 100% buitenlanders-taks, zou je die enkel op de grond moeten betalen? Daarmee bedoel ik: als je een stuk grond koopt en je bouwt daar nadien een huis op, zou je dan enkel op de grond die 100% taks moeten betalen? In dat geval zou het wat kostprijs betreft dan wel meevallen. De gronden zijn daar vrij goedkoop.
Hoi maar weer,
Wel het is op wat je koopt, dus als je grond koopt valt 't wel mee vergeleken met aanschaf van een bestaand huis. Zou niet durven zeggen dat de grond goedkoop is, zeker in de meer populaire gebieden dichterbij steden is de landprijs meer dan de bouwkosten voor een basale woning!
De reden is op zichzelf wel te begrijpen: in o.a. Galle Fort werden zo ongeveer alle gebouwen van locals opgekocht door buitenlanders (Westerlingen en ex-Lankanen) en vooral als 2e huis gebruikt, wat de prijs opdreef tot buiten bereik van de locals. Hierdoor is het Fort toch wat levenloos en doods geworden. Door buitenlanders extra te belasten heeft de local nog een kans om de marktprijzen te kunnen betalen.
Sukses,
<Erik> & [Sandya]
Nogmaals bedankt voor je antwoord!!!