Wie heeft Info over Carnet en Carshipping?

Volgend jaar vertrek ik samen met mijn vriendin met een Toyota Landcruiser vanuit Nederland naar Zuid-Afrika. We zijn nu druk aan het plannen en uitzoeken hoe we dit het beste kunnen doen.
We willen reizen via het Midden-Oosten reizen en dan via Egypte, Soedan, Ethiopië enzovoorts naar Zuid-Afrika afreizen.

Volgens verschillende reisfora en overlanders die ons voor zijn gegaan is een Carnet de Passage noodzakelijk. Nu zegt de ADAC (Duitse ANWB) dat het dan wel noodzakelijk is om de auto weer in Europa terug te brengen ivm het terug krijgen van de borg.

Heeft iemand ervaring met het verschepen van een auto van Kaapstad naar Nederland? En zijn er geen andere mogelijkheden? Wat raden jullie me aan?

Daarnaast ben ik benieuwd naar mensen met ervaring met het Carnet. Wat als onze auto het onderweg toch begeeft. Hoe zit dat dan met de borg?

Alvast bedankt!

Groeten Tijs

een carnet geldt per LAND-en is een soort borg/garantie dat je de auto daar niet stiekum met winstbejag -ontduiken invoerrechten- verkoopt, maar weer het land uitneemt-en de regels ervoor verschillen aanzienlijk per land. dus dit is veel te algemeen om zo maar even hier neer te schrijven. uiteraard zijn er regelingen als de auto het helemaal begeeft/crasht-maar dat is ook enorm verschillend per land en daar zijn boeken vol over geschreven. Soms is het in zo;n geval toch handiger om het wrak-op een oplegger-toch maar uit te voeren naar een land waar ze minder moeiijk doen. En burokratisch heel moeilijk doen is wel een erg Afrikaans specialisme.

1 like

Ongetwijfeld ken je de volgende website:

http://www.africa-overland.net/

Ik raad je aan om jouw vragen rechtstreeks aan de NL’ers te stellen die je op deze site zult terugvinden (er zijn al zoveel mensen je voorgegaan, en mijn ervaring is dat zij erg genegen zijn om je te helpen).

1 like

Beste mensen,

Ik wil mijn auto verschepen naar kaapstad, rijden naar zambia en daar importeren. Kan ik dat zonder carnet doen met bv tijdelijke invoerrechten betalen in ZA, BOTS?

Hoop dat er iemand is die ervaring mee heeft?

Groet,
Africadventures

As je de auto bv in RSA invoerd (= lastig ) en het carnet wordt afgestemeld krijg je van de ADAC het geld gewoon terug
Laat de waarde van de auto zo laag mogelijk inschatten ivm hoogte borggeld
Verschepen naar NL is prijzig omdat ook de haven nog een paar centjes moet vangen
Miss
chien is Malawi een beter land om de auto te verkopen ?