weetjes over de Dode Zee

De Dode Zee. Wie kent het niet? Laagste punt op aarde. Drijven in het water en ondertussen een boek lezen. Of jezelf insmeren met de modder die zo goed is voor je huid. Maar weet je ook dat je, als je handen nat zijn van het zoute water, absoluut niet in je ogen mag wrijven? Het gevolg: rode en (heel erg) prikkende ogen dat lange tijd kan aanhouden (heb ervaring…). Om nog maar te zwijgen over wondjes die in aanraking komen met dit water… Snel uitspoelen onder de (zoetwater) douche op het strand dus. Personen die huidproblemen hebben worden vaak naar de Dode Zee gestuurd, omdat het water/hoge zoutgehalte goed zou zijn tegen allerlei huidproblemen.
Vlakbij de Dode Zee (in de bergen) is een bezoekerscentrum van waaruit je een mooi uitzicht hebt en waar veel informatie te vinden is over deze binnenzee. Schokkend detail: de Dode Zee is in zeer korte tijd kleiner geworden. :frown:Dit komt doordat er veel zout gewonnen wordt om te verwerken in cosmetica, maar ook door de industrie die je tegenkomt aan de kust aan zowel de Jordanese als Israelische kant.
De Dode Zee heeft niet meer zout dan andere zeeën, maar er is gewoon minder water. Dit komt omdat de zee in een vallei ligt, waar een soort broeikas met tropisch klimaat ontstaat en er dus veel water verdampt, zo’n 1 meter per jaar! Het is er in de zomer dan ook ontzettend heet (ik heb 45 graden meegemaakt)en nee, afkoelen in het water lukt niet, want het water is ook warm…
Hoe kan de Dode Zee gered worden? Er wordt beweerd dat er rond 2050 geen Dode Zee meer zal zijn, wat een ramp betekend voor de agrarisch en toeristische sector. Een oplossing kan zijn om een kanaal te graven tussen de Rode en de Dode Zee, waarbij door het niveauverschil de Rode Zee het verdampte water van de Dode Zee kan ondervangen en meteen elektriciteit kan opwekken. Nadeel: er kan zout terecht komen in het grondwater, wat weer een groot gevolg heeft voor het ecosysteem in het land en de flora en fauna. Er zijn momenteel heel wat studies gaande die voor een oplossing moeten zorgen, want het is echt een groot probleem.

Dus, geniet met volle teugen als je bij de Dode Zee bent :slywink:en er eventueel in gaat drijven, want het is echt een heel bijzonder gebied en ervaring!