Wat te doen in Zürich

Ben dit jaar twee keer in Zürich geweest. De Zwitsers noemen het overigens Züri. Ze spreken er Zwitsers-Duits dat grammaticaal hetzelfde schijnt te zijn als Duits, alleen geven ze er qua uitspraak een eigen draai aan. Heb negen jaar Duits gehad, maar verstond er geen reet van :teeth:

Korte tips
[ul]
[li]In Hauptbahnhof de gratis Zürich Guidemap halen [/li][li]Uitzicht vanaf Lindenhof [/li][li]De pittoreske straatjes rond Lindenhof [/li][li]Uitzicht vanaf kathedraal Grossmünster [/li][li]De leuke straatjes rond Fraumünster [/li][li]Met mooi weer chillen rond het meer [/li][li]Ergens aan de kaasfondue [/li][li]Met de OV-boot over het meer [/li][li]Aan de Oostkant van rivier Limmat gezellige barretjes/terrassen [/li][li]Iets ruiger uitgaan aan de Langstrasse [/li][li]Uitzicht Uetliberg over Zürich via bergtreintje of lopend [/li][li]Beste uitzicht in Züri zelf is denk de Skybar Urania Observatory [/li][/ul]
Eten/drinken
Heb een handvol toeristen ontmoet die Züri een prijzige stad vinden. Voor elke euro krijg je momenteel CHF 1,20. CHF 4-5 voor een kop koffie is de standaard, goedkoopste is bij de McDonald’s voor CHF 2-3, reken bij de Starbucks op CHF 7-8.

Restaurant/bars zijn relatief duur maar soms ontkom je er niet aan om even gezellig te zitten. Een glas Prosecco voor CHF 7 en een biertje voor CHF 5. Broodje döner kebab kun je krijgen vanaf CHF 8 en dat is dan de goedkoopste categorie… Drinken/eten is het goedkoopst bij de supermarkten als Coop en Migros, hoewel de prijzen hoger liggen dan in Nederland.

OV
Het OV is briljant, dat hebben ze goed voor elkaar met een ingenieus systeem aan treinen, s-bahnen, boemels, trams, (trolley)bussen e.d. Een 24 uurs kaart voor de stadszone Züri is zo’n CHF 8, dan kun je dus gebruik maken van alle OV soorten. Met een zogeheten Zürichcard kun je naast onbeperkt reizen ook met korting/gratis naar musea, restaurants e.d., even rekenen of je het eruit krijgt, die Zürichcard is voor mijn gevoel vrij prijzig.

Auto’s
Voor liefhebbers van exotische auto’s is het een walhalla. Soms weet je niet wat je ziet: Mercedes G AMG V12 als boodschappen wagentje voor moeders de vrouw, terwijl de Porsche 911 voor paps minstens een moet Turbo zijn…

:smile: Tussen al die patserbakken toch nog deze neo-klassieker gespot:

Grüezi mitenand :smile:

Een jaar na de start van dit topic ben ik er weer een paar keer geweest. De CHF en de Euro lopen tegenwoordig één op één wat de al prijzige stad nog prijziger maakt :thumbsdown: Heb ter aanvulling van hierboven een shitload tips, toch nog veelal budget vriendelijk :thumbsup:

[ul]
[li]Kosteloos fietsen via Züri Rollt. Wees er op tijd bij want het is immens populair[/li][li]Drinkwater haal je gratis via de waterfonteinen. Iedereen slurpt ervan[/li][li]“Je handen wassen” kan gratis bij de openbare wc’s[/li][li]WiFi tap je gratis bij die vrij bekende koffieboer met absurd veel vestigingen[/li][li]Bbq in de natuur is volstrekt normaal. Maak dus gewoon een mega kampvuur[/li][li]Een uitje naar de Griffen See als je Züri See je strot uitkomt[/li][li]Met de radarboot via de Züri See (kan ook met boemeltje) naar het pittoreske Rapperswil[/li][li]In de Prime Tower, de enige “wolkenkrabber” van Züri, zit een café en restaurant in de kop[/li][li]De leukste eetcafés/restaurants zitten naar mijn idee in/rondom de Langstrasse[/li][li]Op zaterdag is er vaak een grappige rommelmarkt op het Helvetia plein[/li][li]Voor de chicks :slywink:: de leukste boutiques zitten aan/nabij de Niederdorfstrasse[/li][li]…Ben vast nog wat vergeten…[/li][/ul]

Heb in de tussentijd ook stadjes bezocht als Luzern en Winterthur en bergen als de Bachtel en Sänti. Denk dat ik inmiddels meer over Zwitserland weet en heb gezien dan Zuid-Korea :teeth: