Wadi Rum

Wadi Rum is zeker een plaats die je moet bezoeken op je rondreis/vakantie in Jordanie. Het zand neemt prachtige kleuren aan gedurende de dag door de zon die erop schijnt. Onnodig te zeggen dat het overdag in de zomer bloedheet is in de woestijn… Wadi Rum is vooral bekend geworden doordat er verschillende scenes van de film Lawrence of Arabia zijn opgenomen. Op deze plek (Wadi Rum) had luitenant Lawrence de Arabische troepen verzameld.
Wadi Rum is vanaf halfweg jaren 90 in opkomst geraakt en is, na Petra, 1 van de populairste bestemmingen van het land. En dat heeft zo zijn gevolgen: te veel auto’s, te veel afval, teveel consumptie van hout en grote impact op het plaatselijke leven. Om de woestijnomgeving en de plaatselijke bevolking te beschermen, is in 1998 een reglementaire zone van 720 km2 ingesteld. Niet iedereen was hier erg blij mee, maar tot op vandaag is het het grootste beschermde gebied van het land. De plaatselijke bevolking is zich nog steeds niet echt bewust van de milieuvervuiling die zij zelf veroorzaken. Veel lokale bewoners gooien flesjes water en ander afval in de woestijn. Maak gerust melding van (veel) zwerfvuil bij het Visitor Center in Wadi Rum en wie weet zullen ze actie ondernemen en ook de lokale bewoners aanspreken op hun gedrag en de gevolgen daarvan op het milieu.
Je kan op veel manieren de prachtige woestijn verkennen: jeepsafari’s, tochten te voet, te paard of met kameel, klimmen etc. Je kan in de woestijn overnachten in diverse kampen en onder de blote hemel slapen. Er zijn tochten van 1 dag en meerdere dagen. Probeer zeker eens een zandheuvel te beklimmen en kijk zonsondergang vanaf een rots, zeer de moeite waard!
Wadi Rum ligt +/- 2 uur rijden van Petra.